Nana

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med porrserien "Nana" av Leffe.

"Nana" eller "NANA", japansk romantikserie skapad 2000 av Ai Yazawa.

Handling

Handlingen kretsar kring den unga osäkra kvinnan Nana Komatsu och hennes sökande efter kärlek i Tokyo, samt hennes namne, den självsäkra rocksångerskan Nana Osaki som tänkt ta Tokyo med storm. De två tjejerna möts av en slump och blir bästa vänner trots att de kommer från skilda världar. De flyttar ihop som rumskompisar i en lägenhet och serien följer deras respektive liv genom glädje och sorg allt eftersom de söker finna lyckan, karriären och kärleken.

Publicering

Japan Japan

Publiceras som följetong i serietidningen Cookie sedan 2000, och har samlats i 21 samlingsvolymer av Shueisha. Sedan 2009 har serien uppehåll på obestämd tid då Ai Yazawa drabbats av svår sjukdom.

Usa USA

Samtliga 21 volymer har översatts till engelska av Viz Media. Har även gått som följetong i serietidningen Shojo Beat 2005-2007.

Sverige Sverige

Mangan gavs i Sverige ut av Egmont Kärnan mellan 2008-2010. Enligt Egmonts försäljningstexter är det "Japans populäraste mangaserie för tjejer genom tiderna".[1] Endast 10 av 21 volymer översattes.

I andra medier

Film

En japansk spelfilm baserad på "Nana" gick upp på japanska biografer 2005 och blev en stor publikframgång. En uppföljare med delvis andra skådespelare, Nana 2, kom 2006 men blev inte lika framgångsrik.

TV

En animerad tv-serie baserad på serien gick på japansk tv mellan 2006-2007 i 47 avsnitt. Har även dubbats till engelska av Viz Media.

Spel

"Nana" har även gett upphov till tre videospel till PlayStation 2 (2005), PlayStation Portable (2006) och Nintendo DS (2007), utvecklade av Konami. Ai Yazawa bidrog med nya karaktärsdesigner till det första spelet.

Recensioner

Fotnoter

  1. "Smakprov på NANA", gratishäfte. Egmont Kärnan 2009.