Nostalgia Press

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Popeye the Sailor", en samlingsvolym från Nostalgia Press 1971, med serier från 1936 av E.C. Segar. Förord av Bill Blackbeard. © King Features Syndicate

Nostalgia Press, ett amerikanskt förlag som under 60- och 70-talen publicerade ett stort antal antologier med äldre klassiska amerikanska dagsserier (från 1905 och fram till 50-talet). Böckerna gick oftast under titeln "Golden Age of Comics" och var tryckta på kvalitetspapper, ofta inbundna och ibland i färg.

Utgivare var redaktören Woody Gelman (1915-78), en tidig mångsysslare inom branschen, både tecknare och författare för Fleischer Studios, medskapare till Bazooka Joe med mera. Utgivningen gick väl samman med 60-talets allmänna nostalgivåg bland inte minst amerikansk universitetsungdom. Nostalgia Press första bok, från 1965, handlade inte om serier utan var tillägnad Charlie Chaplins liv och filmverk.

Nostalgia Press betydde mycket för dåtidens serieintresse och de var pionjärer vad gällde att publicera äldre serier i nya utgåvor. I många fall rörde det sig om svårfunnet material som räddades ur glömskan (t.ex. delar av Little Nemo-materialet).

Utgivning

Några utgåvor från Nostalgia Press: