Prins Valiant

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Prins Valiant tecknad av Hal Foster. © KFS

"Prins Valiant", klassisk amerikansk äventyrsserie skapad 1937 av Harold "Hal" Foster. I original heter serien "Prince Valiant in the days of King Arthur" eller kort och gott "Prince Valiant", och anses av många som en av de bästa tecknade serier någonsin. Serien produceras fortfarande, av andra serieskapare sedan 1970-talet.

Serien hade premiär lördagen den 13 februari 1937 på tabloidsidorna i färg, och sexton veckor senare blev det en söndagsserie där serien fick helsidesformat.

Helsidesformatet på söndagarna behöll serien till 1944, då den en period under andra världskriget krympte till 2/3 av helsidesformatet, innan den återgick till helsidesformat för att senare göras om till halvsidesformat 16 maj 1971 – vilket sammanföll med att det var Fosters sista söndagssida (#1788, med undantag av #2000).

Prins Valiant kännetecknas av en intelligent och bra, historiskt trovärdiga och ibland humoristiska berättelse.

Serien är inte minst uppmärksammad för sina välgjorda teckningar som var stilbildande för den tidens äventyrsserier, med god blick för perspektiv och anatomi, med stor detaljrikedom med mycket detaljerad bakgrund, realistiska panoramavyer och välgjorda masscener – inte minst kampscener – och skildringar av friluftsliv.

Serien saknar också pratbubblor (det är en s.k. ”story-strip”), då Foster föredrog att använda bildtexter till berättande text och dialog.

Det stora formatet tillät Foster att använda olika sidlayouter.

Mycket av sidans estetik och djup kom från samspelet mellan Fosters användning av svart tusch och de möjligheter som fyrfärgstrycket erbjöd, som Foster använde för att skapa perspektiv, textur och atmosfär, och inte bara vacker färgläggning.

Handling

Prins Valiant var en historisk serie som utspelar sig vid tiden för den legendariska Kung Arthur-myten, dvs. under 400-talet, från den senare delen av romarriket till den begynnande medeltiden, och handlar om en ung prins som växer upp och upplever många äventyr bland kultur, historia och legender i mytologin från i huvudsak ett dåtida Europa.

Berättelsen börjar med att den avsatte kungen Aguar av Thule, som ligger nära nutidens Trondheim på norska kusten, anländer med sin fru och unge son (Valiant är prins av konungariket Thule) till den brittiska kusten. Miljön i sumpmarkerna orsakade snabbt drottningens död, och den unga prinsen Valiant vågade sig ut i världen.

Valiant förvärvar Flamberge – ”Det sjungande svärdet” – 1938 från Prins Arn av Ord, först konkurrent, senare en allierad vän. Svärdet innehöll magiska krafter, eftersom det tillverkades av samma material som Kung Arthurs svärd Excalibur.

Valiant hamnade tidigt i Camelot där han träffade Sir Gawain och Sir Tristram och dubbades att bli en av Kung Arthurs riddare av det runda bordet. Valiant reser därefter världen runt och upplever mängder av äventyr.

Valiant kommer under sina resor att bese de brittiska öarna, Europa och det Heliga landet, och Valiant får tillfälle att kämpa mot invaderande goter, hunner och saxare.

Under sina resor kommer han till en medelhavsö där han möter kärleken i sitt liv, Aleta, drottningen av de dimmiga öarna, som skulle bli hans livs kärlek.

Valiant hjälpte 1940 sin far att återvinna Thule-tronen genom att besegra inkräktaren på tronen, Sligon.

De första åren av Prins Valiant innehöll serien en hel del fantasi och mytologi. Sumpmonster, jättar, häxor, trollkarlar och magi förekom ofta.

Trots sin fantasifulla början har Prince Valiant-serien en stark känsla av realism, och Foster avstod gradvis alltmer från alltför fantasifulla inslag.

Foster var noga med att återge exakta skildringar av medeltida slott, kostymer, vapen och de många länder som serien utspelar sig i, och seriens karaktärer blev alltmer lika verkliga personer vilket påverkade seriens episoder.

Vissa händelser i serien är ibland väldigt historiskt korrekt beskrivet, som till exempel hunnernas kung Attilas död 453 och vandalernas plundring av Rom 455, som Prins Valiant och Aleta bevittnar.

Ibland tar serien in element från helt andra tidsåldar, legender och myter. Medan historien uppenbarligen skulle äga rum i mitten av 400-talet införde Foster en del element som är i fel tidsepok: vikingarnas långskepp, muslimer, alkemister och tekniska framsteg som inte gjordes före renässansen. Befästningar, rustningar och beväpning liknar högmedeltidens.

År 1946 gifte sig Valiant med Aleta, och kort efter kidnappas hon av vikingen Ulfran. Valiant förföljer honom förbi Shetlandsöarna, Färöarna, Island, Grönland, Newfoundland och Saint Lawrence River, och Niagara Falls. Valiant kom med andra ord till Amerika 1000 år före Columbus.

Efter att ha besegrat Ulfran, återförenas Valiant med Aleta, och paret stannar över vintern med vänlig sinnade indianer.

Aleta födde deras första son, Prins Arn, den 31 augusti 1947, och familjen utvidgades senare med tvillingarna Karen och Valeta 1951, sonen Galan 1962 och Prins Nathan 1979.

Arn gifte sig med Maeve (dotter till Sir Mordred från Arthursagorna) och de två fick barn 1987, vilket innebär att Prins Valiant är en av få aktiva seriehjältar som har fått barnbarn!

Historik

Hal Foster, självporträtt med Prins Valiant. © Foster

Serien publiceras som söndagssida i amerikanska dagstidningar alltsedan starten 1937, och Hal Foster väckte stor beundran för sina detaljerade, storslagna illustrationer. Under alla år har serien saknat pratbubblor och är ibland mer illustrerad prosa än en typisk serie.

Hal Foster fortsatte att skriva och teckna serien till början av 70-talet, då ledinflammation började påverka hans teckningar.

1970 inbjöd Foster ett antal tecknare att teckna några söndagssidor på prov, för att därefter kunna utse sin efterträdare. I konkurrens med bl.a. Gray Morrow och Wallace Wood fick John Cullen Murphy jobbet. Den sista sidan som ritades av Hal Foster publicerades den 16 maj 1971, och 1971–80 skrev Foster manus och skissade serien, medan Murphy färdigställde teckningarna.

När Foster pensionerade sig (vid 88 års ålder – två år före sin död) tog Murphys son, Cullen Murphy, över som författare. John Cullen Murphys dotter Mairead "Meg" Nash textade och färglade serien.

Prins Valiant tecknad av Gary Gianni © KFS

2004 lämnade John Cullen Murphy serien, strax innan sin död. Ny tecknare blev Gary Gianni. Strax därefter lämnade Cullen Murphy över författarskapet till Mark Schultz.

2012 efterträddes Gianni av Thomas Yeates som ny tecknare.

Utgivning

Mini sverige.gif Sverige

Serietidningar

"Prins Valiant" har gått i ett flertal svenska publikationer, bl.a. tidningen Karl-Alfred (med start 1946), Stjärnbragder och Fantomen.

Böcker

På 1970-talet gav Carlsen/if ut inbundna böcker där Hal Fosters seriesidor hade omarbetats till illustrerade romaner. Dessa böcker gavs ursprungligen ut i USA på 1950-talet av Hastings House. Textbearbetningen gjordes av Max Trell och James Flowers.

Album

"Prins Valiant" har samlats i egna album från Semic (1–19 1974–81 och 26–29 1984–85. Alla Fosters verk planerades att ges ut) och Carlsen Comics (40 album 1991–2007). Den sistnämnda publiceringen omfattar samtliga sidor som Hal Foster tecknade själv innan han övergick till att endast skriva manus. Tidigare hade Åhlén & Åkerlund och Allers givit ut ett fåtal album med serien (ett album per år 1942, 1944 och 1946 respektive 1949 och 1950).

Dags- och veckopress

"Prins Valiant" gick med en färgsida per vecka i många år i Saxons Veckotidning på 60- och 70-talen.

Publicerades i svartvitt på söndagar i Göteborgstidningen på 50- och 60-talen.

Mini usa.gif USA

Album

Fantagraphics gav ut en serie på 50 album, vilket omfattar Fosters hela produktion (inklusive de år han endast skrev manus till serien). 2009 påbörjade man en ny utgåva från start med två år i varje inbunden volym. Så här långt (2015) har det kommit tio volymer.

Mini tyskland.gif Tyskland

Album

I Tyskland har Carlsen Comics gett ut världens mest omfattande albumpublicering av serien, som på tyska heter "Prinz Eisenherz". Förlaget har hittills (2017) gett ut 91 volymer vilket innebär att man nått fram till Gary Giannis övertagande av serien.

Serien återutges också i en inbunden lyxutgåva från Bocola[1].

Principe Valiente, spansk utgåva från 1976.
© Buru Lan

Spanien Spanien

Gavs i Spanien ut av Buru Lan med start 1972 i 24-sidiga tidningar i färg (23x30 cm) som även utkom i samlat bokformat. Tidningarna distribuerades också i Mexiko och Venezuela.

Mini danmark.gif Danmark

Album

I Danmark startade albumutgivningen av serien 1974 hos Interpresse, som utgav serien fram till album 31. Albumutgivningen övertogs sedan av Carlsen Comics, som slutade med album 50, då det var här som Hal Foster slutade teckna serien. Efter det tog Thule Forlag över utgivningen tillsammans med Faraos Cigarer, och man har kommit upp i 73 volymer. [2]

Mini norge.gif Norge

Album

I Norge ges albumserien ut av Thule Forlag och man har kommit upp i 73 volymer. Serien ges också ut i inbundna samlingsvolymer på tre reguljära album vardera.

Serietidningsversioner

Marvel Comics gav 1994–1995 ut en miniserie i fyra delar med ett specialtecknat äventyr av Elaine Lee, Charles Vess och John Ridgway.

Dynamite Entertainment gav 2015 ut King: Prince Valiant, en miniserie i fyra delar av Nate Cosby och Ron Salas, vilken utgör en del av ett större crossoverevent med Fantomen, Mandrake, Blixt Gordon och Djungel-Jim, kallat The King Collection. Denna följdes 2016 upp med den femdelade miniserien Kings Quest, i vilka samtliga dessa seriehjältar kämpar sida vid sida.

Dansktecknade sidor

I Danmark direkt efter befrielsen den 5 maj 1945 var leveranserna från USA fortfarande inte riktigt pålitliga. Sidorna i Skipper Skræk (sv. Karl-Alfred) fick "repareras" och i nr 25–27 1945 så tecknades avsnitten helt och hållet i Danmark av en okänd tecknare i väntan på leveranser av material.

"Prins Valiant" i andra medier

"Prince Valiant", omslag till spelfilmen från 1954 med Robert Wagner som den vuxne Valiant. Sydkoreansk utgåva på dvd. © Sky Cinema

"Prins Valiant" har dykt upp i film och på TV ett flertal gånger:

 • Film från 1954 med Robert Wagner i huvudrollen.
 • Medverkar i ett avsnitt av den animerade TV-serien "Defenders of the Earth" 1986.
 • Animerad TV-serie 1991–93 (26 avsnitt)
 • Film från 1997 med Stephen Moyer i huvudrollen.

"Prins Valiant" på andra språk

 • Mini danmark.gif Danska: "Prins Valiant"
 • Mini norge.gif Norska: "Prins Valiant"
 • Mini finland.gif Finska: "Prinssi Rohkea"
 • Mini faroarna.gif Färöiska: "Valiant prinsur"
 • Mini nederlanderna.gif Nederländska: "Prince Valiant"
 • Mini frankrike.gif Franska: "Prince Vaillant"
 • Italien Italienska: "Principe Valiant"
 • Mini spanien.gif Spanska: "Principe Valiente"
 • Mini tyskland.gif Tyska: "Prinz Eisenherz"
 • Ryssland Ryska: "Принц Вэлиант" ("Prints Veljant")
 • Japan Japanska: "王子ヴァリアント"

Recensioner

Källor

Externa länkar

Fotnoter


Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!