One Piece

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"One Piece" av Eiichiro Oda började publiceras den 22 juli 1997.
© Oda

"One Piece" (orig. "ワンピース", "Wanpīsu" = "One Piece") är en japansk äventyrs- och fantasyserie i piratgenren av Eiichiro Oda. Serien gavs ut på svenska av Bonnier Carlsen mellan 2003 och 2013 (66 volymer). I hemlandet och internationellt ges serien fortfarande ut.

"One Piece" har uppskattats vara den mest inkomstbringande serien i världen.[1]

Handling

"One Piece" utspelar sig under piraternas tidsålder, då pirater lever loppan på haven. Efter att den store piraten Gold Roger avrättades startade en vansinnig jakt på dennes stora skatt, kallad One Piece, som sägs finnas någonstans i Grand line ("storleden" på svenska)

Många år senare har piratklanen som leds av Shanks den rödhårige slagit sig ner i den lilla byn Kvarnbyn i Österblå. Pojken Ruffy (Rufi på japanska, Luffy på engelska) har piraterna som sina idoler, men när piraterna måste dra vidare på nya äventyr får Ruffy Shanks halmhatt som minne och ett bevis på att de en dag ska ses igen på piraternas höjd.

Ruffy äter en djävulsfrukt och kan från den dagen töja ut sin kropp som vore den av gummi. Tyvärr förlorar han samtidigt förmågan att simma, och det är ju en stor svaghet för en pirat.

Figurgalleri

Stråhattspiraterna

Ruffys piratgäng. De kallas "stråhattspiraterna" ("Straw Hat Pirates på engelska)" på grund av den halmhatt (straw hat) som Ruffy fick av Shanks.

  • Monkey D. Ruffy – Kapten. Naiv, orädd men ofta rätt korkad. Har ätit en djävulsfrukt, som kallas gummifrukten.
  • Lolonoa Zoro – Svärdskämpe som vill bli världens främsta svärdsman. Har en speciell svärdfäktningsteknik där han använder tre svärd samtidigt.
  • Nami – Navigatör. Intresserad i olika sätt att fixa in pengar. Kallar sig själv "tjuv som bara stjäl från pirater".
  • Usopp – Mekaniker och skytt. Litet kufisk, men konstnärlig.
  • Sanji – Kock. Obotlig flickjägare.
  • TonyTony Choppa – Läkare. En ren som har ätit en djävulsfrukt, människofrukten, som gör att han kan ändra skepnad till en människoliknande varelse eller ett mellanting mellan ren och människa. Väldigt blyg.
  • Nico Robin – Arkeolog. Har ätit en djävulsfrukt, och tack vare den kan hon sätta armar/händer på allt som hon ser. De växer ut och kan användas som vapen i många situationer.
  • Franky - Skeppsreparatör. Han är en cyborg och slåss genom att skjuta kanoner ur armarna och liknande. Har byggt det nya skeppet Thousand Sunny.
  • Brukk - Musiker. Är ett skelett som fått livet åter eftersom att han innan sin död åt en djävulsfrukt, livsfrukten.
  • Valhaj - Fiskman.

Crossover

En crossover med "Dragon Ball", kallad "Cross Epoch", gjordes 2006 med anledning av "One Piece" 10-årsjubileum.

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!