Ponduspriset

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ponduspriset (tidigare kallat Pondusstipendiet) är instiftat av Frode Øverli och Håkon Strand och delas ut med syfte att uppmuntra nya svenska serieskapare i stripp- och skämtteckningsgenrerna. Ponduspriset är Nordens största seriepris och delas ut i form av skattefria stipendier. Prissumman var från starten 50 000 kronor till en enda pristagare men har genom åren varierat. Priset är årligen återkommande i Norge och delas i år ut för fjärde gången i Sverige 2021.

Pristagare 2008

2007 presenterades Pondusstipendiet i tidningen Pondus. De svenska serieskapare som medverkat i tidningen under året var nominerade till stipendiet, dvs. Malin Biller, Niklas Eriksson, Emelie Wedhäll, Nina Hemmingsson och Marcus Ivarsson. Läsarna kunde rösta på sin favorit fram till 30 november 2007, men det slutgiltiga beslutet fattades av en jury som bestod av Frode Øverli, Håkon Strand, Anna Lawrence och Rolf Classon.

Priset delades ut på Bok- & Biblioteksmässan den 28 september 2008 till Niklas Eriksson för "Carpe Diem".

Pristagare 2012

Efter några års uppehåll återkom Ponduspriset, nu i samarbete med Egmont Kärnan. På grund av uppehållet delade man även ut fem mindre priser á 10 000 kr. Priset delades ut på Stockholms internationella seriefestival den 28 april 2012. Juryn bestod av Frode Øverli, Håkon Strand och Jonas Svensson. Utöver prissumman är vinnaren också garanterad publicering i en särskild utgåva från Egmont Kärnan, vilket blev en "Zelda"-bilaga i Pondus nr 12/2012.

Pristagare 2013

Priset delades ut på Bokmässan i Göteborg i september 2013 av Frode Øverli, Håkon Strand och Jonas Svensson

Pristagare 2021

Ponduspriset delades ut på Skillinge Seriefestival den 18 september av redaktör Jonas Svensson. Eftersom det svenska priset återigen inte delats ut på ett antal år var 2021 års prissumma hela 180 000 kr fördelat på sex pristagare.

Pristagare:

  • Ponduspriset (75 000kr)

Hugo Viscovi för "Punchrulle"

Övriga pristagare

Se även

Extern länk

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!