Malin Biller

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Malin Biller
Eva Malin Johanna Biller Bredefeldt
Självporträtt (?) ur "Biller" av Malin Biller. © Malin Biller.
Född:∗ 1979-03-03 (40 år)
Fullständigt namn:Eva Malin Johanna Biller Bredefeldt

Land:Sverige Sverige
Språk:Svenska Svenska

Studio(r):Seriestudion
Serier i urval
"Kaxiga Mia"
"Doris & Loppan"
"Biller"
"Om någon vrålar i skogen"

Malin Biller Bredefeldt, signerar vanligtvis Malin Billler (född 3 mars 1979), svensk serieskapare som gjort sig känd för sina galna och självutlämnande humorserier, ofta under titeln "Biller". Hon har även gjort en uppmärksammad självbiografisk och mer allvarligt sinnad serieroman, betitlad "Om någon vrålar i skogen".


Historik

Malin Biller föddes 1979 i Helsingborg men är uppvuxen på Hammarö i Värmland. I sina serier har hon skildrat flera mindre roliga aspekter av sin barndom; mobbningen tas upp i Lantis-boken "Välkommen till Hammarö", och uppväxten med en alkoholiserad pappa står i centrum i "Om någon vrålar i skogen". Hon har hävdat att humorn för henne blev ett sätt att överleva. Stöd hade hon även i musiken (framför allt Beatles och Neil Young), och böckernas värld (länge såg hon Gustaf Fröding som en "tvillingsjäl").[1]

I trettonårsåldern började hon med tecknandet. Hon gick Målerilinjen på Östra Grevie folkhögskola åren 1999–2001 och därefter två år på Serieskolan i Malmö 2002–2004 (vilket hon hävdar är det bästa hon någonsin gjort). Hon har även läst 20 poäng barnlitteratur på Lunds Universitet.[2]

Professionell seriekarriär

Biller har gett ut flera egna fanzin med serier. Den publika seriedebuten kom med serien "Prutt-Lucia" som publicerades som egen bilaga i Serie-Paraden nr 4/2003. Samma huvudfigur handlade serien "Kaxiga Mia" om. Den vann första pris i Seriefrämjandets barnserietävling 2003, och publicerades i ytterligare tio nummer av Serie-Paraden.

Kampanjaffisch från Okejsex.nu med teckning av Malin Biller © Biller/Operation Kvinnofrid

Blandade serier har därefter publicerats i ett flertal tidningar, däribland Sydsvenskan, ETC Comics, ETC, Knasen-bilagorna De nya svenska serierna och Nya serieskapare, Galago, Pondus, Ernie, Komika Magasin, Katusch!, Elvis och Hjälp. Barnserien "Doris & Loppan" har publicerats i tidningarna Pets (2004–2005) och Maskot (2005–). Skämtserien "Biller" publicerades dagligen i PunktSE 2007–2008, och från och med 2008 i Sörmlands Nyheter.

Seriefrämjandet gav ut hennes Lantis-album "Välkommen till Hammarö" 2003. Efter det har ytterligare ett flertal album getts ut på olika förlag; "Billerboken" (2005), "Du vet att du vill!" (2008), "LyckoBiller" (2009), och "Om någon vrålar i skogen" (2010). Den sistnämnda är ett vardagsrealistiskt, självbiografiskt drama och skiljer sig därmed åt från Billers tidigare, företrädes humoristiska, alster.

Enstaka serier har även dykt upp i antologier som slovenska Stripburger (fyra nummer), "Allt för konsten" nr 4 och Galagos engelskspråkiga antologi "From the Shadow of the Northern Lights" (2008).

Biller satt en period och arbetade i Seriestudion i Malmö. Flyttade sedan till Södermanland. För närvarande (2017) har hon en Göteborgsadress. Numera livnär hon sig helt på tecknandet. Under ganska lång tid tillhörde hon Serieateljén, men har nu egen ateljé.

Övrig verksamhet

Malin Billers illustrationer har dykt upp i de mest skilda sammanhang, t.ex. i NTF Skånes kampanj "Cykla till jobbet" (2003), i Gleerups läroböcker och i sexualupplysningskampanjen okejsex.nu (2007).

Hon har även hållit föredrag om serieskapande och serieworkshops.

Stil och innehåll

Malin Biller arbetar med flera olika stilar och växlar mellan barnserier och vuxenserier, buskishumor och djupaste allvar. En del serier har en självbiografisk touch, medan andra handlar om allt mellan himmel och jord, utan särskilda huvudfigurer. Själv har hon kallat sina serier för "självbiografisk fantasy".[3] Mest känd har hon nog blivit för sina respektlösa och ofta burleska skämtserier där ett vanligt tema är tjejer som inte bär sig åt som tjejer brukar "få" göra. De är t.ex. ofta glupska, överviktiga, rapar, pruttar, petar näsan, super och vill ha kravlöst sex.

En allvarligare sida visar hon upp i albumet "Om någon vrålar i skogen", där hon i självbiografisk form skildrar hur det var att växa upp med en alkoholiserad far som våldförde sig på henne.

Utgivna serier

Egna album

Medverkan i antologialbum

Medverkan i tidningar (urval)

Fanzin (urval)

Utställningar

  • Utställning på galleri Kazoom i Malmö, med andra tecknare ur Katusch! 2005
  • Separatutställning på Seriegalleriet i Stockholm 21 februari–25 mars 2009

Priser och utmärkelser

Kuriosa

Tillsammans med Pidde Andersson.

Mer om Malin Biller

Recensioner

Externa länkar

Fotnoter

  1. Jimmy Wallin: "Malin Biller – In på bara skinnet" (Bild & Bubbla nr 176, s. 41–47)
  2. CV och minibiografi på hemsidan Biller [länkad 2009-02-24]
  3. Jimmy Wallin: "Malin Biller – In på bara skinnet" (B&B nr 176, s. 41–47)