Ran Yakumo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ran Yakumo. Bild av Eda Aki. © ZUN

Ran Yakumo (八雲 藍), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Ran Yakumo är en av bifigurerna i Touhou Project. Hon återfinns i flera av de manga som ingår i Touhou Project.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Ran förekommer i följande manga:

Bakgrund

Ran är inte alls mänsklig, vilket bland annat framgår av att hon har rävöron och svansar, hela nio stycken. Hon är en på japanska så kallad shikigami, en i folktron magisk följeslagare till en onmyōdō1-präst eller -prästinna. Fenomenet påminner närmast om exempelvis europeiska häxors familliaris i form av svarta katter och liknande. Ran är emellertid inte ond, utan en slags rävande, en kyūbi2, som enligt den japanska folktron får en ny svans vart hundrade år, tills nio stycken har erhållits, då den istället förlorar en svans var århundrade ned till fyra stycken. Efter det tas anden upp till det himmelska sällskapet.

Figuren

Ran Yakumo i animerad form. Bild från Youtube.

Ran Yakumo återfinns i Gensokyos utkanter där hon är en shikigami till Yukari Yakumo. Yukari är en övernaturlig mästare, en stark youkai, som har som specialitet att manipulera gränser av olika slag, varför det är naturligt att finna henne i landets bergiga gränstrakter. Ran är en så kraftfull shikigami att hon själv har en magisk följeslagare i form av den lilla tvåsvansade kattanden Chen, som dock inte duger så mycket till utan ofta råkar i trubbel.

Ran är alltså underlydande till Yukari, och får sköta om en rad plikter åt henne, exempelvis att hålla koll på den barriär som håller Gensokyo åtskild från den vanliga världen och resten av Japan sedan 1885. Det var Yukari som designade denna barriär för landet, så att den blev en skyddad oas för allsköns övernaturliga youkai (men även en del människor i människobyn och andra varelser).

Till utseendet är Ran skapad som en vanlig kvinna, utöver de uppenbara räv-attributen öron och svansar samt hennes gula djurögon med ibland runda, ibland ovala, pupiller. Hennes klädsel avslöjar en kärlek för långa och vida rockar eller klänningar med kinesiskt inspirerade detaljer som spännen och halskrage. Ofta klär hon sig i blått, som på bilden till höger där hon är iförd en blå kinesisk cheongsam (eller på mandarin qípáo), ett traditionellt klädesplagg i Kina sedan 1600-talet, dock här något mer urringad än vad brukligt är. På huvudet döljs hennes öron oftast av en mössa med två strutar, som även är dekorerad med många textdekaler3 med olika besvärjelser (välsignelser) samt krusiduller och rysch.

Till sinnelaget är Ran mycket begåvad, snabbtänkt och intelligent. Inte minst är hon skicklig på matematiska beräkningar, och roar sig ibland med att räkna ut bredden på olika floder. Av traditionella skäl kommer hon inte så bra överens med japanska tanuki, dvs. mårdhundar. Hon tycker heller inte om att bli störd när hon är upptagen av arbete, men är i övrigt en vänlig och mild själ. Rätt ofta syns hon vandrande i människobyn, på väg för att handla något, oftast favoritmaträtten tofu hos handlaren Mokou Fujiwara.

I andra media

Ran Yakumo, illustration med anknytning till dataspelen. Bild från Youtube. © ZUN.

Ran förekommer också i följande Touhou Project-dataspel för Windows:

  • Perfect Cherry Blossom (2003)4
  • Immaterial and Missing Power (2004)
  • Imperishable Night (2004)
  • Shoot the Bullet (2005)
  • Scarlet Weather Rhapsody (2008)
  • Hopeless Masquerade (2013)

samt i diverse böcker och tidskrifter, även det officiella touhou-magasinet från Kadokawa, Strange Creators of Outer World och i flera fanime, exempelvis från Manpuku Jinja.

Fotnoter

1. Onmyōdō, en slags magisk kosmologi, som söker förklara universum i termer av de fem elementen och yin-yang-magi. Kommer ursprungligen från Kina, och har kopplingar till taoismen.

2. Kyūbi no kitsune, en asiatisk mytologisk nio-svansad räv. I Japan anses rävar (kitsune) vara opålitliga och ombytliga med en böjelse att spela folk spratt. Kyūbi förekommer i kinesiska myter redan på 300-talet f.Kr. och var då alltifrån illasinnade till gudomliga. Återfinns också i Korea och Tibet, som kan vara ursprungslandet. Infördes i Japan av munken Kūkai som studerade i Kina på 800-talet och vid hemkomsten grundade shingon.

3. Ofuda, en typ av talismaner, ofta papperslappar, eller som här, tygremsor, med besvärjelser av shintoistiskt slag (namn på olika naturgudar, kami) som används för beskydd och för att avvärja eller försegla onda andar.

4. I detta spel introducerades hennes musiktema av ZUN: "A Maiden's Illusionary Funeral".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!