Real Life (Dean)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon annan serie med samma titel. För dessa, se gaffelsidan Real Life.


Webbserie
"Real Life"
Serieskapare: Greg Dean
URL: http://www.reallifecomics.com/


Arkiv | Första strippen


Uppdateras:M-Ti-O-To-F


Tony, Liz, Greg och Dave från Real Life av Greg Dean. © 2009 Greg Dean.

"Real Life" är en humoristisk webbserie av Greg Dean. Den startade 15:e november 1999, och är fortfarande igång. Serien publiceras på engelska. En del av arkivet finns översatt till tyska.


Handling

"Real Life" är delvis självbiografisk, och handlar om Greg och hans vänners liv i Sacramento-området i Kalifornien. Alla figurer är baserade på verkliga människor, men sannolikt ganska karikerade. Den självbiografiska graden varierar kraftigt. Serien börjar med att Greg, Dave och Crystal sitter runt köksbordet och har tråkigt, och bestämmer sig för att göra en serie. Därifrån går den vidare till att följa deras liv. Figurerna är nördar i olika grad, och det är mycket prat om dataspel, nya filmer och liknande. Alla figurerna bor i samma hus till en början (något som inte stämde i verkligheten, även om vissa av dem har bott tillsammans i olika omgångar), och det är först i juli 2005 som Greg och Liz flyttar till ett eget ställe (något som reflekterar en av deras många flyttar i verkligheten). Man får följa Gregs jobb på en liten flygplats i Sacramento, och senare som assistent på en firma som tillverkar såser, och i kockskolan. Däremellan är det insprängt äventyr där gänget reser framåt i tiden för att de tröttnar på att vänta på dataspel som inte kommit ut än, eller reser till månen eller besöker andra dimensioner.

Vissa strippar utspelar sig även inne i dataspel som gänget spelar, till exempel Ultima Online och Final Fantasy. Då är det figurernas spelfigurer snarare än de själva som stripparna handlar om.

Meta

Även om Greg är serieskaparens alter ego, så har han ytterligare ett alter ego i serien. Denne kallas The Cartoonist, och är serieskaparen som skapar serien som figurerna är med i. Att figurerna känner till hans existens, och interagerar med honom, gör att serien då och då får stora metatendenser. Figurerna kan klaga på att saker är fult tecknade, eller att de inte har fått sitt manus för den aktuella dagen. Under en sekvens i juni 2005 hade serietecknaren helt försvunnit, så figurerna fick själva ta på sig att sköta rekvisita, manus, kostym och regi.

Figurer

Greg Dean

Greg är seriens huvudperson, och representerar seriens skapare Greg Dean. Han får ofta korkade idéer och handlar gärna före han tänker. Han är beroende av Pepsi, och av allt som har med rollspelsserien "Final Fantasy" att göra. Han har även närt ett beroende till rollspelet "Ultima Online", men det har inte setts till särskilt mycket de senaste åren. I olika dataspel brukar Greg använda sig av aliaset Sagus.

Gregs alias i "den verkliga" serievärlden är The Shirt Ninja. Då virar han en t-shirt runt huvudet och hoppar omkring med ett svärd. The Shirt Ninja pratar med japanska tecken och textremsa längst ner i serierutan. Alla vet förstås att det är Greg som är Shirt Ninja, men Greg själv vet inte om att alla vet. Greg är väldigt fascinerad av svärd, och äger flertalet replikor av svärd från dataspel och filmer.

Under en stor del av serien jobbar Greg på en liten flygplats. Senare går han kockskola och jobbar på ett företag som tillverkar såser.

Dave Reynolds

Dave är datorgeniet i gruppen, med en cynisk/nördig personlighet. Om det är något problem med en dator så fixar han det, och tio andra problem som du inte ens visste om. Han har gjort överklockning till en konstform, och har förutom datorer, mikrovågsugnar och annat även överklockat en hamster. Daves alias är superhjälten Dorkboy. Han brukar också fungera som Tonys sidekick i diverse ondskefulla planer. Dorkboy brukar även vara hans alias i diverse dataspel.

Crystal Hoff

Crystal var "riktiga" Gregs flickvän vid tiden för starten av serien, och blev serie-Gregs flickvän några veckor in i serien. Hon var tillsammans med Greg och Dave de första att synas i serien, och de tre var de enda (med undantag av The Cartoonist och PAL) som syntes i de ungefär 20 första stripparna. Hon fasades ut efter ungefär två år, när hon och Greg gjorde slut. Hennes dataspelsalias är Arisu.

The Cartoonist

The Cartoonist (ung. Serietecknaren) är ytterligare en representation av Greg Dean i "Real Life". Där Greg representerar hans liv, arbete, relationer, med mera, representerar The Cartoonist hans roll som serietecknare, och som sådan omnipotent gud i "Real Life"-universat. När han pratar med seriefigurerna syns han som en lite större pratbubbla som kommer från övre vänstra hörnet av serierutan, och figurer som pratar med honom riktar sig till det hörnet. I strippar där han syns i sin hemmiljö ser han ut som Greg med lite annorlunda kläder och rufsigare hår. Ibland har han skägg. Det har även förekommit varianter där han i serievärlden ser ut som Gregs kontur med stjärnhimmel inuti, samt som sitt hemmiljöutseende med det rufsigare håret.

När han förekommer ensam i en stripp brukar det antingen handla om att han har inspirationssvårigheter, eller så läser han mer eller mindre påhittade läsarbrev.

Liz Dean

Elizabeth "Liz" Dean, född van Buskirk. Gregs flickvän och sedermera även fru. Gick från början under namnet "Lizzie" då det redan fanns en Liz i serien (se nedan), men fick sedan denna fasats ur återta sitt vanliga namn. Till vardags studerar hon grafisk design. Hennes dataspelsalias är Calaeriel.

Hon baseras på Liz Dean som även hon arbetat med serier.

Tony Flansaas

Tony är det tekniska geniet i serien, och den som i 99 fall av 100 ger den science fiction-karaktär. Han har byggt maskiner för att framställa mängder med kloner av sig själv, för att resa i tiden och mellan dimensioner, en tuggummidriven raket för att resa till Mars, med mera. Och oftast har han byggt dem av lite metallskrot och överblivna hårddisk-delar.

Dessutom är han ond. Det syns sällan i serien eftersom man nästan bara ser honom umgås med sina vänner, men ond är han. Han tog över världen en gång, men insåg att det var rätt tråkigt att vara världshärskare, så han släppte det till sin rival Liz (se nedan). Han har en ont geni-bas komplett med missil-silo i Colorado.

Tony brukade vara spelledare när gruppen spelade bords-rollspel förr i tiden. Hans dataspelsalias är Sicion.

PAL

PAL är Daves dator. Den startade som en 4xPentium III med 1GB internminne och 42GB hårddisk (ett riktigt monster 1999), och fick snabbt medvetande och personlighet, som det verkade enbart för att den var så kraftfull. Sedan dess har dess medvetande flyttat runt i några olika datorer; ett tag bodde den till och med inne i Daves hjärna.

Namnet PAL refererar till ett "2001"-skämt. Datorn i "2001" heter "HAL 9000". Pal betyder "kompis".

PAL har också förmågan att göra andra datorer och liknande medvetna. Den av dessa som förekommit mest är TVspels-konsolen Dreamcast.

Alan Extra

Alan är den enda någorlunda återkommande figuren som inte baseras på någon verklig människa. Han är istället ofta den som får spela de roller som behövs utöver det reguljära persongalleriet, som butiksbiträde, pilot på Gregs flygplats, konventbesökare, med mera. Vanligtvis är han rödhårig med skägg och mustasch, men det händer att han får raka sig och färga håret inför olika framträdanden. En storyline ägnades åt Alans bakgrund som firad scenskådespelare, och sedan avdankad misslyckad filmskådespelare innan han fick jobbet på "Real Life". Hans efternamn Extra betyder "statist" på svenska.

Det finns en annan liknande karaktäer i "Real Life", vid namn John Generic. Han är dock inte i närheten av lika frekvent förekommande som Alan.

Cliff Hicks

Cliff dök upp i serien runt 2005, då hade han redan bott med Greg och Liz i flera månader. Sedan dess har han blivit lika mycket en regelbunden figur som någon annan. Cliff är spelledare när gruppen spelar rollspel. Hans dataspelsalias är Devinoch.

Han baseras på Cliff Hicks som även gjort en egen serie.

Agent Johnson

En CIA-agent som är Tonys ärkefiende. Ligger oftast steget efter honom, men det har hänt att det har blivit ordentlig konfrontation.

Liz Mosely

Originalinnehavaren av namnet "Liz". Hon var "riktiga" Gregs flickvän ett tag innan han träffade sin fru, men de blev aldrig tillsammans i serien. Hon hade också världsherravälde-ambitioner, och gick en match i dataspelet "Ghost Recon" mot Tony om det, men förlorade. Strax därpå tröttnade Tony dock på att styra världen och lämnade över den till Liz. Hon har sedan dess fasats ut ur serien, men är så vitt någon vet fortfarande världens härskare.

Debbie

Debbie är Tonys flickvän. Hon har inte synts till särskilt mycket i serien, men hon hade en gång en duell mot Tony där hon använde sin EVA mot Tonys BattleMech.

Stil

Stripparna har vanligtvis fyra rutor med två över och två under varandra. Serien är tecknad med hjälp av vektorgrafik i programmet Adobe Illustrator. Mycket kopieras från tidigare gjorda mallar och klistras in. Alla figurer har samma grunddrag. Alltsomoftast står de med händerna i fickorna eftersom tecknaren från början hade svårt att göra händer i Illustrator, något det också skämtats med. En gång har en strip tecknats för hand (23/2 '00), då just för att skämta med faktumet att den vanligtvis är gjord med vektorgrafik.

Eftersom "Real Life" görs delvis med klipp- och klistrateknik så kan man se tydliga, om än små, steg i dess utveckling (små jämfört med en handtecknad serie vars stil utvecklas hela tiden från en stripp till nästa). Den 15:e november 1999 publicerades första strippen. I januari 2000 började gråskalor användas istället för bara konturer. I maj 2000 ändrades Gregs modell till ett lite mindre barnsligt utseende. I oktober 2000 gick serien över till att publiceras i färg. Sedan rullade det på ganska länge till september 2005 då skuggningar och mer realistiska bakgrunder introducerades.

Utgivning

Webben

Den 15:e november 1999 publicerades den första strippen på hemsidan. Från början publicerades serien varje dag och var i svartvitt, förutom söndagsserierna som var i färg och sex rutor långa. Den 10:e september 2000 publicerades den sista 6-rutiga söndagsstrippen, och serien övergick då till att (med vissa undantag) publiceras måndag till fredag. Den har sedan dess publicerats varje måndag till fredag, med enstaka luckor. Det har också förekommit veckor med gäststrippar.

"Real Life" startade som en del av Keenspot, bröt sig sedan loss därifrån och publicerades på en egen server. Senare har den hostats av Dumbrella.

Böcker

"Real Life" har hittils givits ut i pappersform i tre böcker.

Titel Utgiven Innehåller Förlag ISBN Övrigt
"Real Life – The Complete Year One Collection" 2004 Samtliga strippar från det första året (15/11 '99-20/11 '00), med kommentarer av författaren. Dessutom två tidigare på webben opublicerade helsidor av "Real Life" och det första året (52 strippar) av "The Forge".[1][2] Starline Multimedia 0-97-46966-2-5 Förord av Scott Kurtz. Över 320 sidor.
"Greg's Notes on Greg Dean's Real Life" (Även kallad "Real Life - The Greg's Notes Edition") 2008 De viktiga intrigdrivande stripparna från början fram till 2008, avsett som ett sätt för nya läsare att ta till sig serien utan att behöva gå igenom hela arkivet.[3] Lulu 195 sidor.
"Real Life - 2001: A Geek Odyssey" (Även kallad "Real Life Comics Book 2") 2009 Stripparna från år två, med författarens kommentarer.[4] Omslag av Mohammad Haque.

Prenumeration

I september 2009 skapades en prenumerationstjänst, där man för fem dollar i månaden kan få en extra stripp till sin epostadress varje lördag. För 15 dollar får man förutom de extra stripparna via epost även ett tryckt häfte hemskickat, med de fyra bonus-stripparna plus ytterligare 1-2 nya strippar, annotationer och en handritad tusch-sketch.

Utmärkelser

"Real Life" har vid ett flertal tillfällen tilldelats pris vid Web Cartoonists' Choice Awards.[5]

  • Best Reality Comic 2001.
  • Best Reality Comic 2003 (delad förstaplats med Nowhere Girl).
  • Nominerad till Best Technical Achievement, Best Original Digital Art, Best Gaming Comic och Best Gag Comic 2003.
  • Best Reality Comic 2004.
  • Best Reality Comic 2005 (delad förstaplats med The Devil's Panties).

Övrigt

"Real Life" är medlem av webbseriekollektivet Blank Label Comics.

Mer om "Real Life"

Externa länkar

Fotnoter