Red Torpedo

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Ej att förväxla med Red Tornado.

Red Torpedo är en amerikansk seriefigur, en äventyrare och superhjälte som först publicerades av Quality Comics men som idag ägs av DC Comics. Serien och figuren skapades av Henry Kiefer och framträdde först 1940 i Crack Comics nr 1.

Historik och handling

Jim Lockhart är en kapten i amerikanska flottan som efter sin pension 1940 bygger en fantastisk enmans-ubåt som han kallar för "The Red Torpedo" och som både kan färdas under vatten, på land och i luften, samt har en imponerande vapenarsenal. Lockhart designar en dräkt till sig själv och använder ubåten för att bekämpa brott som "Red Torpedo, the Robin Hood of the Deep". Hans ärkefiende är piraten Black Shark.

Serien "Red Torpedo" publicerades i Crack Comics nr 1–20 (1949–56), utgivna av Quality Comics.

På 1970-talet köptes de flesta av Qualitys hjältar upp av DC Comics och förpassades till en parallell värld kallad Jord-X. (I nuvarande kontinuitet finns dock inte denna version av Jord-X längre, utan Qualityhjältarnas historia har utspelat sig i den "normala" DC-världen.)

På 1980-talet återupplivade Roy Thomas kortvarigt Red Torpedo i tidningen All-Star Squadron, där han var del av en grupp kallad the Freedom Fighters, aktiv under andra världskriget. Red Torpedo och flera av hans kollegor tycktes dock förolyckas då de försökte försvara Pearl Harbor mot Japans attack.

James Robinson avslöjade i serien "Starman" på 1990-talet att Red Torpedo hade överlevt Pearl Harbor och att han hade hjälpt till att bygga utrustningen och det flygande stjärnskeppet som användes av Starman II under 1951.

En åldrad Jim Lockhart framträdde 2006 i tidningen Aquaman: Sword of Atlantis som boende i undervattensfästningen Windward Home tillsammans med bland andra havshjälten Dane Dorrance och Prince Ra-Mans assistent Elsa Magusson.

Lockhart har inga superkrafter utan förlitar sig helt på sina nävar och sin tekniska utrustning.

Kuriosa

"Red Torpedo" var ursprungligen namnet på den u-båt Jim Lockhart använde i sin kamp mot brottsligheten, men kom snart att även bli Lockharts "superhjälte-namn".


Första framträdande: Crack Comics nr 1 (maj 1940)