Prince Ra-Man

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
House of Secrets (vol. 1) nr 79 (juli–augusti 1966). Eclipso mot Prince Ra-Man, tecknade av Jack Sparling. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Prince Ra-Man, Mind Master" var en fantasyserie från DC Comics samt namnet på seriens huvudfigur, en magiker i DC:s universum. Serien publicerades i tidningen House of Secrets och var där en fortsättning på en tidigare serie i samma tidning betitlad "Mark Merlin" (eller "A Mark Merlin Mystery") om en detektiv som tacklade övernaturliga uppdrag.

Mark Merlin skapades av Mort Meskin och dök först upp i House of Secrets nr 23 (1959). Prince Ra-Man skapades av Jack Miller och Bernard Baily och framträdde först i House of Secrets nr 73 (1965).


Historik och handling

Mark Merlin

Iklädd blå kostym och svart slips arbetar detektiven Mark Merlin, assisterad av sin blonda sekreterare Elsa, med att lösa övernaturliga fall från sin villa på Mystery Hill. I det allra första avsnittet i House of Secrets nr 23 förklarar han att det finns tre typer av fall som han åtar sig; den första består av händelser med naturliga förklaringar, den andra handlar om "övernaturligheter" som arrangerats av människor i syfte att lura andra. Den tredje kategorin hamnar i Marks "Question Mark File", fall som saknar naturlig förklaring.

I seriens äventyr förekommer de sanna övernaturligheterna klart oftare än bluffversionerna. Under sin karriär träffar Mark och Elsa på såväl utomjordiska monster och utomdimensionella fiskmänniskor som fördömda andar. I House of Secrets nr 56 får läsaren veta mer om Mark Merlins bakgrund och att han har ärvt sin villa på Mystery Hill av sin farbror, magikern "the Mighty Merlin". I nr 58 avslöjas det att Elsa tidigare var the Mighty Merlins assistent och att Mark bestämde sig för att utforska det övernaturliga efter att hans farbrors mördare dödats under mystiska omständigheter. I House of Secrets nr 60 får Mark ett nytt husdjur – den övernaturliga katten Memkata som han hittar i en faraos gravkammare och vars kropp han kan placera sitt medvetande i under kortare perioder, med hjälp av en magisk amulett. I House of Secrets nr 61 gör Merlins ärkefiende entré, ockultisten Doctor-7 som återvänder vid en handfull tillfällen och hotar världens existens tillsammans med den utomjordiska varelsen Morloo.

Under rubriken "A Mark Merlin Mystery" publicerades serien i House of Secrets nr 23–73, under nästan hela perioden tecknad av Mort Meskin och från och med nummer 25 med George Roussos som tuschare. Jack Miller tog vid som manusförfattare från och med nummer 56. Med nr 72 (1965) tog Bernard Baily över tecknandet på serien.

Första framträdande: House of Secrets (vol. 1) nr 23 (augusti 1959)

Prince Ra-Man

Prince Ra-Mans historia börjar i sista avsnittet av "Mark Merlin" i House of Mystery nr 73, där en "gammal fiende" (aldrig tidigare sedd) kallad The Gargoyle kidnappar Merlins assistent Elsa och lyckas med att (synbarligen) utplåna Mark. I själva verket har Mark blivit teleporterad till Ra, en utomdimensionell, subatomisk värld som kretsar kring en grön hexagonisk sol och vars invånare är ättlingar till immigranter från antikens Egypten. Kranak, en vetenskapsman från Ra, förklarar att det enda sättet för Mark att återvända till Jorden är att ge upp både kropp och själ. För att kunna rädda Elsa går Mark med på att offra sig själv och Kranak ger Mark en magisk brygd som förvandlar honom. Från och med nu existerar Mark Merlin inte längre, i hans ställe står Prince Ra-Man, som har Marks alla minnen, men inte hans kropp, själ eller personlighet. Ra-Man räddar Elsa ur Gargoyles klor och informerar henne om att Mark inte längre lever. Han berättar dock inte att han själv är något av en reinkarnation av Mark.

I House of Secrets nr 74 har serien bytt namn till "Prince Ra-Man". Huvudfiguren fortsätter att arbeta med Elsa som övernaturlig detektiv och använder sina nyvunna magiska krafter i det godas tjänst. Framför allt består hans övernaturliga förmågor av en "mental beam" som kan levitera föremål och transformera oorganiska ämnen. Han har även mindre telepatiska förmågor. Prince Ra-Man och Elsa tacklar tillsammans övernaturliga hot som The Heap, Helio the Sun-Demon och Lord Leopard. Vid två tillfällen drabbar Prince Ra-Man samman med House of Secrets andra stora stjärna, den "Jekyll & Hyde"-liknande superskurken Eclipso. I senare avnsitt inser Ra-Man att han kan färdas mellan Jorden och Ra, och återvänder dit vid tre tillfällen. Sista färden till Ra skedde i det sista avsnittet av "Prince Ra-Man" i House of Secrets nr 80 (september–oktober 1966). Sammanlagt publicerades åtta avsnitt av "Prince Ra-Man" innan serien lades ned.

Under 1980-talet publicerades i DC:s serietidning DC Comics Presents en svit biserier med rubriken "Whatever happened to...?" som berättade vad som hänt med gamla DC-hjältar efter det att de sist sågs. I DC Comics Presents nr 32 (1981) publicerades "Whatever happened to Prince Ra-Man?" av Mike Tiefenbacher, Alex Saviuk och Vince Colletta. Där avslöjas att Ra-Man under en strid med Mark Merlins gamla fiende Doctor-7 använt Marks katt-amulett för att föra över sitt medvetande till katten Memkatas kropp. När Ra-Man besegrat Doctor-7 kan han inte hitta sin mänskliga kropp utan är fast i sin kattskepnad. Flera år senare lyckas Ra-Man/Memkata kommunicera med Elsa, som hjälper honom att hitta sin kropp och återbörda hans medvetande till den. Den tacksamma Prince Ra-Man avslöjar då slutligen sanningen om Mark Merlins öde för Elsa. (I den här serien avslöjas också att Elsas fullständiga namn är Elsa Magusson och att staden de bor i heter Cloister.)

Prince Ra-Man återvände 1985 i maxiserien "Crisis on Infinite Earths", bara för att dödas i den enda ruta han framträdde i Crisis nr 12.

Första framträdande: House of Secrets (vol. 1) nr 73 (juli 1965)

Senare framträdanden

Trots att både Mark Merlin och Prince Ra-Man gått ur tiden har de båda gästspelat i andra DC-serier i efterhand.

En tillfälligt återupplivad Ra-Man gör en kort cameo i Animal Man 1990, tillsammans med åtskilliga karaktärer som raderats bort i "Crisis on Infinite Earths".

Mark Merlin dyker oväntat upp som en åldrad detektiv i Detective Comics nr 779 (2003) för att hjälpa Batman med ett fall. Hur han återvänt till liv har inte förklarats.

I Grant Morrisons maxiserie "Seven Soldiers" (2005) besöker Zatanna en annan dimension i kampen mot Sheeda. Där träffar hon en grönhyad jättegestalt med enormt huvud som kallar sig King Ra-Man och påstår sig komma från Ra. Detta är eventuellt avsett att vara den andliga aspekten av Ra-Man.

I miniserien "Reign in Hell" (2009) dyker Ra-Man upp i livet efter detta som en av ledarna för en revolution i Helvetet och som underhuggare till demonerna Blaze och Satanus.

En förklaring till både Merlins och Ra-Mans senaste framträdanden tycks vara på väg – i tidningen Superman nr 690 (2009) kommer den åldrade Mark Merlin till Metropolis och söker upp den unge magikern Zatara (II). Efter att ha räddat Zatara från superskurken Parasite ber Merlin ynglingen om hjälp och säger att de tillsammans måste finna Prince Ra-Man. En fortsättning utlovades, men löftet infriades aldrig.

Mark Merlins änka Elsa Magusson och katten Memakata framträdde 2006 i tidningen Aquaman: Sword of Atlantis som boende i undervattensfästningen Windward Home tillsammans med bland andra havshjältarna Dane Dorrance och Red Torpedo.

Alternativa versioner

Mark Merlin spelar även en roll i miniserien "Conjurors" av Chuck Dixon och Eduardo Barreto från 1999. Serien är en s.k. "Elseworlds" och utspelar sig därmed inte i DC:s reguljära kontinuitet.

Kuriosa

Med sitt kolsvarta, vitsprängda hår, sitt bockskägg och sin mantel påminner prinsen inte så lite om Marvels magiker Dr. Strange som introducerades två år före Prince Ra-Man.