Satori och Koishi Komeiji

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Satori Komeiji. Bild av Aya Azuma. © ZUN.

Satori Komeiji (古明地 さとり) och hennes syster Koishi Komeiji (古明地 こいし) är bifigurer i Touhou Project av ZUN.

Publicering

Mini japan.gif Japan

Systrarna Komeiji återfinns i flera av de manga som ingår i Touhou Project:

Bakgrund

Satori (覚, ej att förväxla med det zen-buddhistiska begreppet för upplysning, 悟り) är ett släkte av övernaturliga varelser i japansk folktro som sägs leva uppe i de skogsklädda bergstrakterna. Enligt myterna kan de anta mänsklig skepnad och ibland ses av folk som vandrar i bergen. Ett möte med en satori kan vara omskakande, då de kan läsa människors tankar och återger dem högt för den de möter. Ibland sägs de vara farliga att råka ut för, medan andra källor säger att de är ofarliga och kan samexistera med folk som arbetar i bergstrakterna. Ursprungligen lär de ha varit barn till bergsgudar, men har vansläktats och förfallit.

Figurerna

Karta med Jordandarnas palats där systrarna Komeiji lever. Bild av Aya Azuma. © ZUN.

Systrarna Satori och Koishi Komeiji lever i Jordandarnas palats i Youkaiberget i Gensokyo, under det som tidigare var den forna huvudstaden, numera övergiven, och ovanpå delar av underjorden, såsom det gamla avskaffade helvetet (som i sin tur ligger ovanpå den fusionsrektor som tengun Utsuho Reiuji numera sköter). Det hela framgår av den schematiska skiss som Sanae Kochiya visar upp på bilden till höger.

Satori Komeiji är den äldre av systrarna och den som förestår och äger Jordandarnas palats. Lillasyster Koishi är inte alltid hemma, utan tillbringar också en del av sin tid hos Byakuren Hijiris buddhistiska Myouren-tempel, vilket samlar en rad udda existenser och har en hemlighetsfull agenda. Koishi har på grund av omgivningens avsky för satori i allmänhet låtit stänga sitt tredje öga, och har inte längre några telepatiska krafter.

Jordandarnas palats är en stor och vacker byggnad i västerländsk stil, med långa korridorer och mycket färgat glas samt en trädgård. Palatset uppfördes efter det att det gamla helvetet och underjorden reformerades och åtskildes. På innergården finns ett hål som leder ned till resterna av den infernaliska elden. Satori ser till att platsen är fridfull, trots att många hämndlystna andar fortfarande håller till i närheten. Som sällskap har hon en rad mer eller mindre exotiska djur, som tyr sig till henne på grund av hennes telepatiska förmåga. Släktet satori är kända för att kunna läsa tankar, och detta uppskattas av djur vilka då kan göra sig förstådda och få gensvar. Däremot är många andra övernaturliga varelser, youkai, samt människor av samma anledning rädda för satori, varför många skyr och fruktar dem.

Satori är mycket bestämd av sig, och svår att förhandla med, vilket gudinnan Kanako Yasaka från Moriya-templet har fått erfara. Därför undviker de flesta henne, och det är sällan någon som besöker hennes palats. Satori kan inte bara läsa tankar, utan med sitt tredje öga även hypnotisera folk, ta fram förträngda trauman och ta bort deras minnen. Dessa krafter är henne behjälpliga vid hanteringen av de avlidnas andar som plågas eller har blivit onda och vars uppgift det är för henne att hålla under kontroll.

Koishi som är utan sitt tredje öga, har på grund av detta förlorat kontakten med sitt medvetna jag, och är därför en person som helt styrs av sitt omedvetna jag. Hon har alltså inga tankar eller målmedvetet handlande i normal mening, men är heller inte längre (vilket var hennes avsikt) hatad eller avskydd av varken youkai eller människor.

Till utseendet är systrarna ganska lika, de är små, klädda i jacka med kjol. Satori har en blå blus med vita ärmar samt en vit kjol. Hennes skor är rosa, och på huvudet har hon ett svart hårspänne med ett hjärta i guld. Koishi har en svart hatt med gul rosett, en gulbrun jacka samt en grön kjol. Volanger förekommer hos båda systrarnas kläder, Satoris hår är violett medan Koishi har grågrönt hår.

Deras tredje öga är något som är fullt synligt, som en stor rund medaljong i höjd med deras hjärta, hängande i en slags sträng eller rep (påminnande om blodådror). Satoris öga är rött och öppet samt förefaller levande, medan Koishis är stängt och tillslutet och blått. Systrarna håller mycket av varandra, och står varandra nära. Satori lever ganska isolerat i sitt palats, där hon främst enbart träffar sin syster och sina husdjur (vilka på sätt och vis inkluderar korp-tengun Utsuho Reiuji och kashan Rin Kaenbyou, som båda har med de avlidnas andar att göra). Koishi vimsar ibland omkring ovanpå och runt berget, och träffar då och då andra figurer, såsom Reimu och Marisa samt invånarna vid Myouren-helgedomen. Men eftersom hon är så omedveten, har andra svårt både att se henne och minnas henne.

I andra media

Koishi och Satori Komeiji. Bild ur anime. © Manpuku Jinja.

Systrarna Komeiji är också med som bifigurer i flera av de anime som finns runt Touhou Project, bland annat de från Manpuku Jinja.

De förekommer också i flera av de spel som finns runt Touhou, bland annat "Subterranean Animism" och "Violet Detector".

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!