Serieskolan i Malmö

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Serietecknarskolan i Malmö)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Serieskolan i Malmö (på översta våningsplanet sedan läsåret 2001/02), vy från nordväst, november 2009.
Serieskolan i Malmö, vy från sydväst, november 2009.

Serieskolan i Malmö (tidigare Serietecknarskolan) är en tvåårig konstutbildning med inriktning på tecknade serier. De olika kurser som tillsammans utgör Serieskolan drivs av Kvarnby Folkhögskola i centrala Malmö. Den var tidigare även belägen i Kvarnbys egna lokaler, men flyttade sommaren 2010 till Kulturhuset Mazetti i Malmö. Därmed befinner sig Serieskolan idag i samma byggnad som Seriefrämjandets Seriecenter.

Historik

Serieskolan i Malmö är den samlande beteckningen för en rad kurser med serieinriktning på Kvarnby Folkhögskola i Malmö. Den första kursen initierades av Kvarnbys kursutvecklingsgrupp, som kontaktade Seriefrämjandets ordförande Fredrik Strömberg[källa behövs], för att få tips om eventuella lärare. Fredrik rekommenderade Gunnar Krantz och Lars Enoksen, som var för sig tog fram förslag på kursplan. Gunnar Krantz fick i uppdrag att marknadsföra kursen[källa behövs]. Kvarnby Folkhögskola anställde Lars Enoksen som kursansvarig och huvudlärare. Mot slutet av första terminen anlitades även Tony Cronstam som lärare. I slutet av första terminen blev Lars Enoksen sjuk och Kvarnby anlitade istället Fredrik Strömberg som kursansvarig, tillsammans med Gunnar Krantz. Tony Cronstam arbetade kvar på en tredje lärartjänst, och efterträddes av Mia Fredriksson och, sedan 2007, serieskaparen Stina Hjelm. Under våren 2008 arbetade Lovisa Witt som lärare två dagar i veckan[1]

Utbildningen var initialt ettårig men har utökats till två år, där det andra året är ett projektår under vilket eleverna ges möjligheten att driva ett enskilt projekt. Dessutom finns kursen Kreativt friår, i vilken etablerade serieskapare erbjuds möjlighet att arbeta koncentrerat med större projekt. Sedan 2001 finns också fristående sommarkurser, de tidigaste åren under ledning av Gunnar Krantz och på senare år med Lovisa Witt (2004-2006)[1] och Natalia Batista som lärare.

Sommaren 2010 flyttade verksamheten till Kulturhuset Mazetti på Friisgatan 15b i Malmö, samma byggnad där Seriefrämjandets Seriecenter huserar.

Undervisning

Idag undervisar och handleder främst Fredrik Strömberg, Gunnar Krantz och Stina Hjelm eleverna. Undervisningen under första året blandar serieteori, teckningsövningar och berättarteknik, och går under året från styrda övningar till friare arbete och mindre projekt. Andraårseleverna arbetar fritt på sina egna projekt, med regelbunden handledning. Varje höst publiceras ett antal utvalda seriestrippar från förstaårseleverna i dagstidningen Sydsvenskan. Skolan har de senaste åren även representerats i någon form på bokmässan i Göteborg och haft bord på Stockholms internationella seriefestival i Stockholm.

Gästföreläsare

De ordinarie lärarna kompletteras kontinuerligt av gästföreläsare och gästlärare. Bland dem som varit på skolan återfinns Patrik Norrman, Joe Sacco, Cecilia Torudd, Nickan Jonasson, David Liljemark, Baron Yoshimoto, Kim W. Andersson, Johannes Klenell med flera.

Årsboken

Kvarnby serier, Årsboken (2008) för Serieskolan i Malmö, omslagsteckning av Aron Landahl © landahl/Kvarnby folkhögskola

Varje år sedan starten har en årsbok tryckts upp, men först 2006 års årsbok har tryckts "på riktigt", då med en upplaga på 800 ex. Tidigare har det rört sig om mellan 100 och 300 ex, och print-on-demand. 2008 tar årsboken ytterligare ett steg framåt, med en ännu större upplaga och distribution i bokhandlar.

Fanzin

Vissa årskurser har haft ett gemensamt fanzin som gavs ut 1–2 gånger i månaden.

Årskurs Titel
1999/2000 Lapsus Calami
2000/2001 Kan någon förklara
2004/2005 Seriemord
2005/2006 Fubbick

Ett annat fanzin från skolan var Drömspel.

Elever

Bland de elever som gått eller går på skolan återfinns Kim W. Andersson, Niklas Asker, Malin Biller, Eva Björkstrand, Adam Blomgren, Hedvig Häggman-Sund, Lars Krantz, Åsa Ekström, Loka Kanarp, Coco Moodysson, Anders Backlund, Liv Strömquist och Oscar Hjelmgren. Bland dem som gått på Kreativt friår återfinns Daniel Ahlgren, Rasmus Gran, Fabian Göranson, Mats Källblad, Knut Larsson och Lisa Wool-Rim Sjöblom.

Examinatorer

Serieskolan har använt sig av examinatorer vid läsårets slut för de som har gått det andra året, några av dessa har varit:

Se även

Mer om Serieskolan i Malmö

  • N.N.: [Kvarnby] (notis i B&B 2/1999)
  • N.N.: [Sydsvenska Dagbladet] (notis i B&B 4/1999)

Externa länkar

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 Mailkonversation mellan Mikke Schirén och Lovisa Witt 9-10/9 2009