Mumintroll

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Slutbilden i "Mumin och medborgarkänslan" av Tove Jansson och Lars Jansson. Från vänster syns de tre mumintrollen Muminmamman, Muminpappan och Mumintrollet. Framför Muminmamman syns Lilla My, bredvid Mumintrollet har vi Snorkfröken och sist i ledet kommer Snusmumriken.
© 1958 Moomin Characters

Mumintroll eller muminer är en art av troll som skapades av Tove Jansson och utgör huvudfigurerna i serien "Mumin" och andra alster som hon skapade. Mumintroll är vita till färgen, har rundade kroppar, svans och stora näsor.

Begreppet mumintroll använde Tove Jansson redan under tonåren i sin dagbok.[1] Enligt en historia skall ordet "mumintroll" ha myntats av Tove Janssons morbror Einar Hammarsten, som hon bodde hos i Stockholm när hon som tonåring studerade vid Tekniska skolan (det som numera heter Konstfack).[2]

Seriens huvudfigur är Mumintrollet, även kallad Mumin. Viktiga figurer i serien är också Mumins föräldrar Muminpappan och Muminmamman, tillsammans utgör de familjen Mumin. Serien har mängder med bifigurer, men utöver familjen Mumin förekommer inte många andra mumintroll i serien. Mumintrollets flickvän Snorkfröken är inte ett mumintroll utan en snork. Snorkar är emellertid nära släkt med muminer och Snorkfröken räknas i praktiken som en del av familjen Mumin genom hela serien.

Muminpappan är föräldralös och har vuxit upp på ett barnhem. I romanerna saknar han kända släktingar, men i serien förekommer emellanåt olika mumintroll som är släktingar till honom. Ett som förekommer i några avsnitt av serien och saknar motsvarighet i romanerna är Muminpappans moster, som av familjen ofta bara kallas moster. Moster är rik och är oförstående inför familjens bohemiska livsstil. Muminpappan har vidare en farbror som kallas grandonkel. Grandonkel medverkar i avsnittet "Mumin och de tio sparbössorna".

Mumintrollen hittar några av sina förfäder i avsnittet "Den ensliga ön". De har mumifierats men vaknar till liv. De här förfäderna är också med i "Snorkfröken i societeten". När mumintrollen i "Mumin i Neanderdalen" reser till förhistorisk tid, träffar de en figur som de uppfattar som en ännu tidigare förfader.

Källor

  1. Anneli Ilmonen, Teija Waaramaa och Elina Bonelius (red.): "Tove Jansson. Minnesutställning", Tammerfors konstmuseums publkationer 103, Tammerfors konstmuseum/Birkalands regionalkonstmuseum, ISSN 0782-3746/ISBN 952-9549-71-7, s. 22 (cit. "Minnesutställning")
  2. Mirja Kivi: "Mumindalen. Figurerna som kom på museum", Schildts, 2000, ISBN 951-50-1113-2, s. 14

Externa länkar