Superwoman

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
När Kristin Wells tog på sig superhjältedräkten och blev Superwoman, så fick hon plötsligt långt hår.
© DC Comics

Superwoman, namnet på flera kvinnliga superhjältinnor från förlaget DC Comics, alla med anknytning till Superman. DC tog copyright på namnet redan 1942, men inte förrän året därpå publicerade man en "drömhistoria" där Lois Lane får superkrafter och tar sig namnet Superwoman. Betydligt mer känd är dock flickvarianten på samma tema, Stålflickan.

I Sverige har figuren kallats Stålkvinnan.


Historik

Lois Lane

I Action Comics nr 60 (maj 1943) publiceras en historia där Lois Lane drömmer om att hon får Supermans krafter och tar sig namnet Superwoman. Genom åren har temat upprepats i olika historier där Lois Lane tillfälligt fått superkrafter, eller helt enkelt i "fantasihistorier" och drömmar.

Luma Lynai

Luma Lynai var en utomjordisk kvinna med superkrafter som fick avbryta sin romans med Superman när hon upptäckte att hon var sårbar för vår gula sols strålning.

Superwoman från Crime Syndicate of America

I ett parallellt universum fanns Jord 3, där världen styrdes av onda versioner av Justice League of America, här under namnet Crime Syndicate of America. Den onda versionen av Wonder Woman hette här Superwoman. Den första versionen av den här figuren presenterades 1964. Denna Superwoman dog i maxiserien Crisis on Infinite Earths, där en mängd alternativa jordar och universum eliminerades. I modern tid har författaren Grant Morrison presenterat två nya versioner av figuren: en som bor i animateriauniversat Qward (1998) och en som i det återskapade multiversat bor på en ny Jord 3 (2007).

Kristin Wells

Den i Sverige kanske mest kända versionen av Superwoman är Kristin Wells, reportern från framtiden. Författaren Elliot S. Maggin skapade henne till sin prosaroman "Miracle Monday", men överförde henne senare till seriernas värld. Wells är en ättling till Jimmy Olsen som reser tillbaka till den 20:e århundradet för att ta reda på den sista hemliga identiteten – Superwoman – bara för att upptäcka att det är hon själv! Berättelsen publicerades på svenska i "Stålmannen 1985", ett julalbum utgivet 1984.

Dana Dearden

Dana Dearden var ett galet förälskat Superman-fan som dejtade Jimmy Olsen för att kunna nästla sig in i Supermans innersta krets (1996). Genom magiska föremål fick hon superkrafter, tog sig en dräkt och namnet Superwoman för att på så sätt försöka vinna Supermans hjärta. Men förgäves. Några år senare dog hon för att skydda Superman mot magi. Kallades även för Obsession.

Jord-11: Laurel Kent

Det finns också exempel på parallella världar där man vänt på könet på de flesta av de välkända superhjältarna, eller helt enkelt tillfällen då Supermans kön ändrats genom magi.

En figur vid namn Laurel Kent har uppträtt i Superman/Batman #23 (november 2005), #24 och ytterligare några serieavsnitt som Stålmannens motsvarighet på Jord 11, i en dimension där könsuttrycken normalt är omvända och Stålmannen/Clark Kent således motsvaras av Superwoman som då heter Laurel Kent. Hon skall inte förväxlas med den Laurel Kent som förekom i "Legion of Super-Heroes" på 1970- och 1980-talen.

Lucy Lane

2009 presenterades en ny mystisk Superwoman, med en dräkt snarlik Kristin Wells version. Det antyds att hon är kryptonier som gör smutsjobbet åt general Sam Lane, men i själva verket är hon Lucy Lane, hans dotter och Lois Lanes syster.

Elna Kent

I Superman/Batman #80 (mars 2011) uppträdde en ny Superwoman, Elna Kent, som förekommer tusen år in i framtiden.