Tenshi Hinanawi

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Tenshi Hinanawi. © ZUN.

Tenshi Hinanawi (比那名居 天子), japansk seriefigur i Touhou Project av ZUN.

Publicering

Tenshi Hinanawi är en av bifigurerna i det multimediala konceptet Touhou Project av ZUN, och förekommer i flera av de manga som hör till serien, såsom:

Dessutom finner man henne i många av de spel och animeringar som finns utgivna.

Figuren

Tenshi Hinanawi beskådar Noh-skådespel under Hakurei-festivalen. Bild av Moe Harukawa. © ZUN

Mycket av företeelserna i Touhou har mer eller mindre lånats in från buddhismen. Bland karaktärerna finns figurer med roller direkt hämtade ur myternas värld, såsom Lady Enma, en Yama som vid Ministeriet för Rätt och Fel, beläget i Helvetet, i sin kristall kan se in i människors hjärtan för att sedan döma dem. Tenshi Hinanawi befinner sig på andra änden av skalan, hon är en Deva som lever i himlen.1,2,3

Hennes far är Lord Nai och hela hennes klan förflyttades en gång på grund av sina andliga meriter till de celesta sfärerna. Att hon tillhör en grupp kan möjligen förklara att hon ser ganska cyniskt på tillvaron, hon är rätt så egennyttig och bortskämd av den bekymmerslösa himmelstillvaron. För invånarna i Gensokyo är hon oftast synonymt med trubbel av ett eller annat slag, de celesta är kända för sina upptåg.

Till utseendet har Tenshi Hinanawi ett långt, blått hår, mörkröda ögon, en hatt med två persikor4 på en kvist, en mörkblå klänning med vitt förkläde samt ofta ett par bruna snörkängor. Hon är ungdomlig till sättet, känner sig ofta uttråkad och anser att hennes far är galen. Hinanawi är dock inte någon elak person, men hennes krafter är allmänt fruktade. Hon är vid en magisk strid en tuff och stark motståndare, närmast osårbar och utrustad med Hisous gyllne svärd5 och de heliga stenarna Kanameishi som kan både stilla och orsaka jordbävningar.

När Tenshi lämnar de celesta sfärerna i olika ärenden syns hon ibland tillsammans med Iku Nagae, en dam som arbetar som sändebud för Drakpalatset, vilket befinner sig i en magiskt skyddad zon på månens baksida och styrs av Drakkungen. Iku Nagae håller koll på mycket, inklusive atmosfären på jorden, som hon regelbundet känner av och rapporterar om till drakhovet. Av Tenshi vill hon gärna ha rapporter rörande jordbävningar, och blir ganska förnärmad när det slarvas med detta. Iku Nagae har vid sådana tillfällen försökt straffa Tenshi Hinanawi, men misslyckats då hon är alltför stark.

I andra media

Touhou har en mycket livaktig fandom, och mängden spel, musik, bilder, animeringar och fan fiktion är närmast oöverskådlig. Här några exempel på MMD med Tenshi Hinanawi, de två första bidrag till tävningar (även Reimu och Marisa medverkar):

Fotnoter

1. Tenshi, 天使, betyder ängel på japanska, men skrivs här med annat sluttecken, 天子, ten-shi, där -shi är en vanlig ändelse på flicknamn.

2. Deva är i buddhismen inte gudar utan övernaturliga bodhisattvas med magiska krafter som lever i olika paradis. De är starkare och lyckligare än människor, men inte nödvändigtvis intelligentare eller odödliga och inte heller lika inriktade på att frälsa världen på samma vis som Buddha är.

3. Himlen kallas här Bhava-agra (भवाग्र) eller Uchōten (有頂天), en buddhistisk term lånad från sanskrit, vilket betyder närmast "höjden över den existerande världen" eller "sfären av varken perception eller icke-perception".

4. Persika är en av buddhismens tre heliga frukter, vid sidan av citronen och granatäpplet.

5. Hisous svärd (緋想の剣) är ett klassiskt rakt tveeggat kinesiskt svärd, en jian, men har här övernaturliga egenskaper, i händerna på en celestial kan det identifiera motståndarens andliga natur, "ki" (気), och även vid angrepp ta upp denna energi och upplösa den till en scharlakansröd dimma.