Tvillingdeckarna

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Tvillingdeckarna nr 2/1981 Omslagsbild av Ola Ericson © SEMIC

"Tvillingdeckarna" hette serieversionen av Tvillingdetektiverna, en serie ungdomsböcker av Sivar Ahlrud (kollektiv pseudonym för författarna Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud) som producerades mellan 1944 och 1983.

Böckerna

Huvudpersonerna Klas och Göran Bergendahl är två rufsigt rödhåriga, fräkniga enäggstvillingar som huserar i den fiktiva Norrlandsorten Vindsele (baserad på Rommeruds hemort Vindeln). Tvillingdetektiverna är de klassiska "busgrabbarna", något av en dubbel upplaga av Anderssonskans Kalle i modern tappning. De har en osviklig förmåga att hamna i trubbel och ställa till med otyg, men också att upptäcka och inte minst lösa mysterier och brott av alla de slag. Tvillingarnas kusin, Hubert Norlén (mot sin vilja kallad "Hubbe") från Stockholm, är deras totala motsats. Prydlig, intelligent, vetgirig, glasögonprydd, kostymklädd, lossar aldrig på skjortkragen och slipsen om han kan undvika det. Han är måttlig road av sina mer vildsinta kusiners upptåg, men liksom tvillingarna kan han inte undvika mysteriernas värld ens om han skulle vilja det.

Serierna

Under 1973-74 och 1979-81 fanns "Tvillingdeckarna" som serietidning, utgiven av Williams 1973-74 (fyrfärgstidning med två omslag) och Semic 1979-81 (Lingonsylt och kartongomslag). Under några år figurerade de även som dagspresserie skriven av Sid Roland Rommerud, åtminstone i början[1]. Dagspresserien publicerades exempelvis i Svenska Dagbladet, Borås Tidning, Länstidningen Östersund och Piteå-Tidningen. Seriern har även gått i Killarnas kalender. Tecknare var Ola Ericson. De flesta avsnitten var baserade på böckerna, men några nyskrivna äventyr författades av ett antal spökskrivare, bland annat Ola Ericsons dotter Ylva.

Böckerna om Tvillingdetektiverna hör till de mest lästa svenska ungdomsböckerna under 1900-talet. Serien slog aldrig lika väl ut.

Källor

  1. "Tvillingdeckarna blir serie i SvD", SvD 1975-02-28, sid 7

Externa länkar