Venom

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Venom (ung. spindelgift) är en figur i Marvels superhjälteuniversum, som är fiende till Spider-Man.

Ena halvan av Venom är en symbiot, en varelse som följde med Spider-Man hem från händelserna i miniserien "Secret Wars" i form av en svart dräkt med superkrafter. Dräkten är en parasit som lever av och med sin värd. Eddie Brock, journalist, blev den andra värden för symbioten när Spider-Man gjort sig av med den, och tillsammans bildar Brock och symbioten Venom.

Bortsett från sitt oresonliga hat mot Spider-Man försöker Venom annars ofta utnyttja sina krafter till det rätta, och kan beroende på serien beskivas som antingen superskurk eller antihjälte.

Historik

Under händelserna i miniserien "Secret Wars" transporterades Spider-Man tillsammans med åtskilliga av Marvels övriga superhjältar och -skurkar till en värld skapad enkom för dem att strida mot varandra på. Under striderna skadas Spider-Mans klassiska röd-blåa dräkt. Hjältarna hittar en maskin som verkar kunna ge användaren det den önskar eller behöver. När Spider-Man använder maskinen producerar den en svart klump som förenar sig med honom och täcker hans kropp med vad som verkar vara en ny svart dräkt. Designen på den svarta dräkten är klart inspirerad av Spider-Woman II (Julia Carpenter). Det visar sig att dräkten både kan anta utseendet av vanliga civila kläder och producera nät (som Spider-Man dittils behövt använda sig av så kallade nätskjutare monterade på handlederna för), så han bestämmer sig för att behålla dräkten, och därmed den svarta designen.

Senare låter Spider-Man Reed Richards undersöka dräkten, och det visar sig att det är en symbiotisk varelse som lever på/av sin värd. Han bestämmer sig för att göra sig av med dräkten. Det framkommer att symbioten inte tål höga ljud, så Spider-Man tar med den till klocktornet på en av new Yorks kyrkor och låter klockklangen skrämma iväg den. Spider-Man behåller dock den svarta designen, och syr sig en ny dräkt med samma svarta mönster.

Symbioten tyckte inte om att Spider-Man stötte bort den. Senare förenar sig symbioten med journalisten Eddie Brock på Daily Bugle. Brock hade tidigare skrivit en artikel som avslöjade superskurken Sin-eaters identitet, och när Spider-Man efter det demaskerade Sin-eater och det visade sig att Brock hade fel kände Brock sig förödmjukad och skyllde detta på Spider-Man. Brock och symbioten förenade sig således i sitt hat mot Spider-Man, och formade tillsammans varelsen Venom. Då Brock är extremt väbyggd ser Venom ut som en väldigt muskulös Spider-Man i sin svarta dräkt, dessutom med tillägget av ett gap fullt av vassa tänder och en lång tunga.

Venom i Brocks skepnad var aldrig någon "normal" superskurk ute efter rikedom eller världsherravälde eller liknande, utan hans enda mål handlade om att förgöra Spider-Man. I sitt egna vridna sinne såg han sig snarare som en hjälte som skulle få världen fri från Spider-Man. Venom hade två egenskaper som gjorde honom till en mycket farlig fiende för Spider-Man. För det första kände han till Spider-Mans identitet (eftersom symbioten varit så intimt förbunden med honom). För det andra reagerar inte Spider-Mans spindelkänsla på Venom, vilket gör att han kunde smyga sig på Spider-Man utan att denne skulle vara medveten om det. En gång bröt sig Venom in i Spider-Mans lägenhet och skrämde slag på hans fru Mary Jane, vilket var en av orsakerna till att Spider-Man gick tillbaka till sin gamla röd-blåa dräkt igen.

Eddie Brock insjuknade i cancer och auktionerade ut Venomdräkten till högstbjudande. Den inköptes av skurken Fortunato som gav den till sin son i ett försök att göra denne mer lyckad (i den undre världen).[när?]

Nuvarande Venom och värd för symbioten är Mac Gargan, tidigare superskurken Scorpion.

Släktskap

Venom-symbioten har senare ynglat av sig. Den förökar sig genom delning, och denna avdelade symbiot har fäst sig på psykopaten Cletus Kasady, och tillsammans bildar de varelsen Carnage.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!