Secret Wars

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Marvel Super Heroes Secret Wars, eller kort och gott Secret Wars, var en tolvnummers maxiserie från Marvel Comics och utkom mellan 1984 och 1985. Serien var en av de första moderna crossoverna eftersom den involverade förlagets mest populära superhjältar förflyttade till en främmande planet för att kriga mot en armé av superskurkar. "Secret Wars" slog försäljningsrekord och fick en efterföljare i "Secret Wars II" året därpå och ett helt sortiment av actiondockor. "Secret Wars" publicerades på svenska i Spindelmannen.

Bakgrund

Bakom miniserien stod förlagets dåvarande chefredaktör Jim Shooter som författare och Mike Zeck som tecknare. Bakgrunden till seriens tillkomst var att leksakstillverkaren Mattel ville släppa en linje superhjältedockor med Marvelfigurer, men att de ville knyta samman det med en seriehändelse som fick mycket uppmärksamhet. Shooter tog då vara på läsarnas önskemål och skapade en tolvnummers maxiserie med alla de största figurerna, som utkom mellan maj 1984 och april 1985.

De inblandade seriefigurernas tidningar rullade dock på som vanligt och handlade om följderna av händelserna i maxiserien, som utspelades mellan två nummer av de reguljära tidningarna. Ett exempel var att Spider-Man bar den nya svarta dräkten redan i majnumren av de egna tidningarna 1984, men läsarna fick vänta ända till nr 8 av Secret Wars innan de fick reda på hur han fick den.

Medverkande

Superhjältar

Avengers

Fantastic Four

X-Men (Separat gruppering)

Superskurkar

Övriga

Kosmiska varelser

Kuriosa

Trots att serien uppkom som ett samarbete med Mattel för att låta serietidningar och leksaker samtidigt sälja varandra, så var inte maxiserien och actionfigurerna direkt baserade på varandra. Flera viktiga figurer i serien producerades inte som actionfigurer, medan flera figurer som saknades i serien producerades som actionfigurer (i vissa fall enbart för den utländska marknaden).[1]

Källor

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!