Witchblade

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Svenska Witchblade nr 1/1999, omslag av Michael Turner. © Marc Silvestri.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

"Witchblade" är historien om Sara Pezzini, en kvinnlig polis som kommer över en mystisk handske som ger henne oanade förmågor. Serien skapades 1995 av Marc Silvestri (en av Image Comics grundare och ägare till Top Cow), manusförfattarna David Wohl och Brian Haberlin samt tecknaren Michael Turner. Både tidningen och TV-serien "Witchblade" har funnits i Sverige.

"Witchblade" har även gett upphov till avläggaren "The Darkness", en serie om witchbladekraftens motpol.

Handling

"Witchblade" är historien om Sara Pezzini, en kvinnlig polis som kommer över en mystisk handske som ger henne oanade förmågor. "Handsken" är i själva verket ett mystiskt vapen kallat just Witchblade, en levande organism som smälter samman med sin bärare, och som vid fara kan förvandlas till såväl vapen som rustning. Genom historien har witchblade tillhört olika krigarkvinnor, däribland Jeanne d'Arc, och Sara Pezzini är nästa bärare i raden. Endast kvinnor kan bära Witchblade, men den skumme miljonären Kenneth Irons följer ändå Sara med stort intresse för att hitta ett sätt att utnyttja hennes krafter.

"Witchblade" liknar på många sätt en TV-serie, där action och spänning varvas med Saras sökande efter sanningen om Witchblade, hennes vardag som polis och en normal såpaintrig. Serien innehåller mycket lättklätt, vackra människor, snygga bilar, droger, stora vapen och mycket poserande – givetvis mycket läckert tecknat. Tidningen är en av Images bättre säljande tidningar och Top Cows flaggskepp.

Serien

Även om Marc Silvestri ses som Witchblades skapare begränsar sig hans roll troligen till konceptets uppfinnare. Huvudtecknare på Witchblade under de tidiga åren var Michael Turner, som jobbade ihop med Silvestri redan på "Cyberforce" i början av 1990-talet. Turner gjorde de första 25 numren och lämnade sedan över till tecknare som Randy Green och Keu Cha.

Redan tidigt kom även manusförfattarinnan Christina Z in i bilden, och tillsammans med David Wohl arbetade hon med det första fyrtiotalet nummer av Witchblade. Därefter tog Paul Jenkins över, känd från "Hellblazer" och "Incredible Hulk".

TV-serien som kom år 2000 hjälpte upp försäljningen av den amerikanska serietidningen, och Top Cow beslöt våren 2002 att göra serien mer lättillgänglig för nya läsare som kommit in via TV-serien, så i och med nr 55 fick serietidningen en fräsch nystart med David Wohl som författare igen och med teckningar av Francis Manapul.

Senaste författaren är Ron Marz.

Utgivning

Mini usa.gif USA

Tidningen Witchblade har getts ut i USA av Image (och etiketten Top Cow) sedan starten 1995. I skrivande stund (oktober 2007) har över hundra nummer kommit.

Witchblade Manga är en specialversion tecknad i japanskinspirerad stil, s.k. pseudomanga, och utgiven med start 2007.

"Witchblade" har även förekommit i åtskilliga förlagscrossovers med seriefigurer från andra förlag, bl.a. JLA, Elektra, Wolverine, Punisher och Vampirella.

Mini sverige.gif Sverige

24 nummer av en svensk Witchblade-tidning gavs ut av Egmont Serieförlaget 1999–2002. Innehöll även biserierna "Tomb Raider", "The Darkness" och "Midnight Nation".

Spinoffer

The Darkness

Efter något år fick Witchblade en avläggare i form av The Darkness, en serietidning med yrkesmördaren Jackie Estacado i rollen som Witchblades motsats, Darkness. Upphovsmän var denna gång Marc Silvestri, Garth Ennis och David Wohl. Vad man gjorde här var att börja bygga en värld kring en evig strid mellan witchbladekraften och darknesskraften – mellan gott och ont om man så vill – enligt ett beprövat seriebranschknep som går ut på att skapa en "familj" av serier kring ett framgångsrikt grundkoncept. "Witchblade" och "The Darkness" har blivit utgångspunkter från vilka man skapat ett "Top Cow-universum".

Tomb Raider

En figur som letat sig i in i Top Cows universum från dataspelens värld är Lara Croft – Tomb Raider, en brittisk överklassfröken som lättklädd går på skattjakt i underjordiska labyrinter. Lara Croft introducerades som seriefigur i miniserien Witchblade/Tomb Raider, en framgång som gav Lara en egen tidning 1999.

Witchblade i andra medier

TV-serien

TV-serien "Witchblade" var TV-kanalen TNT:s första egna stora produktion, och ett fiasko hade kunnat bli ödesdigert, men det blev en publikframgång. Pilotavsnittet från 2000 var det mest sedda pilotavsnittet någonsin, och även om tittarsiffrorna sjönk något när själva TV-serien körde igång 2001, så var de ansvariga på TNT så nöjda att de beslutade sig för att satsa på en andra säsong som kom 2002. I Sverige visades TV-serien på Kanal 3 och ZTV.

Huvudrollen Sara Pezzini spelas av Yancy Butler, som hennes partner Jake återfinns David Chokachi ("Baywatch"), medan Kenneth Irons spelas av David Wohls gamle rumskompis Anthony Cistaro och Irons handgångne man Ian Nottingham av Eric Etebari.

Marc Silvestri berättade i en intervju med webbplatsen Comics Continuum i augusti 2001 om hur nöjd han är med TV-serien med Witchblade. Kompromisser fick dock göras vid överföringen till ett nytt medium och en ny publik. I TV-serien får Sara Pezzini till exempel ha betydligt mera kläder på sig.

"Hela Witchblade-konceptet finns kvar. Visst fick vi göra några ändringar, det är till exempel därför vi spelar så mycket på kopplingen till Jeanne d'Arc i TV-serien trots att den inte är så viktig i serien. Men det är något som vanligt folk fattar. Alla vet vem Jeanne d'Arc är, så vi använder deras släktskap som utgångspunkt."

— Marc Silvestri, intervju med Comics Continuum, augusti 2001.

Pratbubblekrok.gif

Sara drabbas i TV-serien då och då av flashbacks från tidigare liv, speciellt då från Jeanne d'Arc, som även hon bar witchblade. Det vilar överhuvudtaget en medeltida stämning över de skepnader som witchblade tar, oftast blir den till en rustning, ett svärd eller en stridshandske. Manusförfattaren och regissören Ralph Hemecker har på sin meritlista mörka TV-serier som både "X-Files" och "Millennium".

Filmatiseringen hjälpte upp försäljningen av den amerikanska serietidningen, och Top Cow beslöt våren 2002 att göra serien mer lättillgänglig för nya läsare som kommit in via TV-serien, så i och med nr 55 fick serietidningen en fräsch nystart.

Filmen

En tecknad långfilm i animestil har gjort i Asien.

Mer om "Witchblade"

Se även