Yakari

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Yakari och Lilla Åskan efter en scen ur det första albumet "Yakari" (1973). © Derib/Job.

"Yakari" är en franskspråkig schweizisk barnserie om en sioux-indianpojke, skapad av tecknaren Derib och manusförfattaren Job. Sedan mitten av 2010-talet har Job lämnat serien, som nu skrivs av andra författare.

Bakgrund

Serien publicerades först i den schweiziska barntidningen Le Crapaud à Lunettes, som ersättare för parets tidigare serie "Pythagoras", den 12 december 1969

Figurgalleri

Seriens huvudfigur är den modige och hjälpsamme siouxpojken Yakari, som kan tala med djuren. Hans bästa vän bland människorna är den jämnåriga flickan Regnbåge (Arc-en-Ciel).

Unghingsten Lilla åskan (Petit Tonnerre) är Yakaris trogna häst, och Yakaris totemdjur Stora örn (Grand-Aigle) är en återkommande bifigur, liksom Regnbåges totemdjur Nanabozo – en kanin med magiska krafter, inspirerad av Ojibwa-folkets kaningud med samma namn – en trickster och kulturhjälte.

Svensk publicering

1973–1996 gav Carlsen Comics ut de 21 första albumen i svensk översättning.

Därefter publicerade Cobolt förlag seriens första album i nyöversättning av Peter Sparring 2017.

2023 gav Epix Förlag ut en samlingsvolym som tar vid där den Carlsens utgivningen slutade. Göran Semb svarade för översättningen.

Utgivna album

Manus av Job

Senare album

Yakari i andra medier

Yakari har även blivit tecknad TV-serie två gånger, varav den första getts ut på svensk VHS och den andra visats i svensk TV (SVT Barnkanalen).

Recensioner

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!