Derib

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Yakari och Lilla Åskan efter en scen ur det första albumet "Yakari" (1973). © Job + Derib.

Derib (egentligen Claude de Ribeaupierre), född 1944 i Schweiz men numera bosatt i Belgien. En av Europas mest kända serieskapare som är upphovsman till bl.a. västernserier som "Buddy Longway" och "Han som föddes två gånger", samt barnserier som "Yakari" och "Attila". Han har även assisterat Peyo på "Smurferna".


Bakgrund

Claude de Ribeaupierre föddes den 8 augusti 1944 i La Tour-de-Peilz i Schweiz. Redan vid elva års ålder började han att träna på att rita av människokroppen och inte minst det mänskliga skelettet. Tecknandet var ett av hans tidigaste intressen, men hans likaledes stora fascination för vilda västern, hästar och indianer gjorde att han först arbetade som ridlärare innan han sökte sig till seriemediet.

Ett av de första professionella jobben som serieskapare fick Ribeaupierre (som snart började att använda signaturen Derib) då han flyttade till Bryssel. Han började att arbeta på Studio Peyo, där han tecknade flera avsnitt av "Smurferna". Det var under sin tid i studion som han skapade sin första realistiskt tecknade serie 1966 – "Arnoud de Casteloup".

Tillsammans med Maurice Rosy skapade Derib 1967 barnserien om den talande hunden "Attila" för tidningen Spirou (där även "Smurferna" publicerades). Samma år gjorde Derib tillsammans med Job ytterligare en barnserie, "Pythagoras", denna gång för tidningen Le Crapaud à Lunettes. För samma tidning skulle de båda skapa "Yakari" 1969, barnserien som blev Deribs stora genombrott, och en serie som han fortfarande tecknar.

Derib arbetade med flera av de stora serietidningarna och 1971 skapade han och Job den humoristiska västernserien "Go West" för den belgiska tidningen Tintin och förlaget Lombard. (Även "Yakari" gick i Tintin från 1978.)

Året därefter, 1972, kom Derib med nästa succéserie, "Buddy Longway", en serie som han hållit igång nästan lika länge som "Yakari". "Buddy Longway" avslutades 1987, men startade på nytt under 2002 och serien avslutades igen 2006.

1981 skapade Derib "Han som föddes två gånger" om en sioux-shamans liv och utveckling, av många betraktat som hans mästerverk. Några år senare kom en fristående fortsättning kallad "Det röda spåret". Ytterligare en västernserie var "Mannen som trotsade ödet" som gjordes tillsammans med Christian Godard och kom 1989.

På senare år har Derib intresserat sig alltmer för sociala frågor, 1991 kom "Jo" som behandlar ämnet AIDS. 1995 gjorde han "Pour toi, Sandra", som handlade om prostitution. "No Limits" som kom 2000 tar upp våld.

Seriekronologi

Attila ger instruktioner till sina medarbetare, ur "Slottsmysteriet" av Derib. © Derib & Dupuis.

Utmärkelser

  • 1974: Bästa serie, Prix Saint-Michel, Belgien
  • 1978: Bästa utländska tecknare på Angoulême-festivalen, Frankrike
  • 1982: Ungdomspriset på Angoulême-festivalen, Frankrike
  • 2006: Barnseriepriset på Angoulême-festivalen, Frankrike

Kuriosa

Flera av Deribs större verk innehåller indianer av sioux-stammen i viktiga roller, och Derib har uttryckt i intervjuer att han känner stor beundran för stammen.

I "Le grand calumet" (ett Jerry Spring-album av Jijé) har en porträttlik Derib smugits in. I ett av Buddy Longway-albumen förekommer Blueberrytecknaren Jean Giraud som seriefigur.

Derib har nominerats av Seriefrämjandet till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2006 och 2007. (Derib har dock inte fått priset.)

Mer om Derib

Recensioner

Externa länkar