Studios Hergé

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Tintin och Milou av Hergé och Bob de Moor, ur "Den svarta ön". © Studios Hergé

Studios Hergé (franskt uttal: [stydjo ɛʁʒe]) grundades den 6 april 1950 och var en studio av tecknare som arbetade ihop med Hergé, främst med serien "Tintin" och serietidningen Tintin. Hergé hade redan tidigare använt sig av assistenter, bl.a. Evany, Paul Jamin och E.P. Jacobs, men nu blev det ett mer formaliserat samarbete och formellt företag.

Under åren hade studion mellan 12 och 50 medarbetare, såväl uppburna tecknare som Bob de Moor och Roger Leloup, som färgläggare och annan assisterande personal. Genom att skapa studion, kunde Hergé själv ägna sig åt arbetet med att utveckla nya berättelser och att teckna seriefigurerna, medan bakgrundsteckningar och färgläggnng kunde skötas av andra.

Studios Hergé lades ner 1986, tre år efter Hergés död. Från och med 2006 används namnet åter, nu som namn på det företag som ägs av Fanny och Nick Rodwell som hanterar rättigheterna till Hergés verk. Företaget var tidigare en stiftelse och hette Fondation Hergé.

Arbeten som gjordes helt eller delvis av Studios Hergé

Album

Tintins äventyr

  1. "Månen tur och retur (del 1)" (1953)
  2. "Månen tur och retur (del 2)" (1954)
  3. "Det hemliga vapnet" (1956)
  4. "Koks i lasten" (1958)
  5. "Tintin i Tibet" (1960)
  6. "Castafiores juveler" (1963)
  7. "Plan 714 till Sydney" (1968)
  8. "Tintin hos gerillan" (1976)
Bearbetning av äldre Tintin-album
  • "Faraos Cigarrer" (1955)
  • "Den svarta ön" (1966), tredje versionen. Huvudsaklingen har bakgrunderna tecknats om för att ge en mer realistisk bild av Storbritannien.
  • "Det svarta guldet" (1971), tredje versionen. Några scener nyskrivna av Hergé och tecknade av Bob De Moor.

Johan, Lotta och Jockos äventyr

Bearbetnkng av äldre Johan, Lotta och Jocko-äventyr till album

Andra serier

Studion gjorde 1969 också en dokumentärserie om Apollo 11, verklighetens första bemannade månlandning, för tidningen Paris Match.

Efter Hergés död, gjorde Bob de Moor en tvåsidorsserie med Dupondtarna i huvudrollen, "Les Gorilles de la Vedette", som publicerades i Super Tintin n°28, 1985. Studion bearbetade Hergés humorserie "Smecken och Sulan" från 1930-talet och gav ut den i album (några, men tyvärr inte alla, översattes till svenska). Studion gjorde också bland annat reklamserier för bilmärket Citroëns modell Citroën 2 CV, "Les Aventures de la 2 CV et de l'Homme des Neiges" (1987) och "Les Aventures de la 2 CV et de la Grotte Hantée" (1988).

Övrigt serierelaterat

Utöver serierna, arbetade studions medarbetare också med de övriga illustrationer och texter som publicerades i tidningen Tintin, såsom omslagstecknngar, illustrationer till artiklar, särskilda bilder vid högtider och liknande. Studion skapade också t.ex. pop-up-böcker och spel baserade på serien "Tintin".

Andra medier

Förutom det arbete som gjordes med Tintinäventyren och andra illustrationer till serietidningen Tintin, arbetade studion med två tecknade långfilmer: "Solens tempel" och "Tintin och hajsjön".

Tintin och det övriga figurgalleriet kom också att bli populära figurer för reklam. Studios Hergé gjorde många teklamteckningar där Tintin och hans vänner gjorde reklam för olika varor. Vidare skapades olika former av merchandise kring serien, såsom vykort, ritblock och liknande.

Medarbetare

Många serieskapare passerade Studios Hergé under åren. Här listas några av de mer kända personerna som jobbade i Studios Hergé (inom parentes anges då de arbetade där) vid sidan om Hergé själv:

Tecknare

Färgläggare


Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!