Skillnad mellan versioner av "Stålmannen"
(→Spel) |
|||
Rad 51: | Rad 51: | ||
===Böcker=== | ===Böcker=== | ||
===Spel=== | ===Spel=== | ||
Endast ett fåtal spel med Stålmanne i huvudrollen har gjorts, och mycket få av dom har varit särskillt bra. De mest kända är "Superman" till Atari 2600, det mycket underliga "Superman" till NES och det ökända "Superman 64" till Nintendo 64. | |||
==Kopior och pastischer== | ==Kopior och pastischer== |
Versionen från 26 november 2005 kl. 15.40
Bakgrund och skapare
Historik
Stålmannens födelse
1940-talet
1950-talet
1960-talet
1970-talet
1980-talet
1990-talet
Idag
Figurgalleri
Figuren Stålmannen
Även om Stålmannen har förändrats på många sätt genom åren så finns det ändå en del centrala begrepp om honom som alltid finns med på ett eller annat sätt. Stålmannens riktiga namn är Kal-El (ibland Kal-L), och han är son till en framstående vetenskapsman (oftast känd som Jor-El eller Jor-L) på den avlägsna planeten Krypton. Hans far upptäcker dock att Kryptons undergång är nära och att den kommer att explodera inom en snar framtid. Han försöker varna folket, men de tror inte på honom. Det enda han hinner göra är att bygga ett litet prototyp-rymdskepp med plats nog för lille Kal-El och skicka iväg honom innan Krypton exploderar i tusentals bitar.
Rymdskeppet når till slut Jorden och kraschar någonstans i USA (vanligtvis nära en liten stad vid namn Smallville). Den unge Kal-El blir omhändertagen av paret Kent, och upptäcker att han har fantastiska krafter (varför han har dem har berott på olika saker genom tiderna, ibland på gravitationen, ibland på jordens gula sol och ibland så har helt enkelt alla kryptonier sådana krafter, även på Krypton). När han blir äldre bestämmer han sig för att använda sina krafter för mänsklighetens bästa, skaffar sig en dräkt med slängkappa och kallar sig för "Stålmannen" (i USA "Superman"). Han flyttar också till storstaden Metropolis och skaffar sig en hemlig identitet som den velige nyhetsreportern Clark Kent.
Vänner och allierade
I princip alla i världen gillar Stålmannen (förutom brotslingar), men det finns några som är han speciella vänner. Clark Kent kallas ofta en "nära vän" till Stålmannen, fast de egentligen är samma person. Lois Lane är reporter på samma tidning som Clark Kent och har ofta varit förälskad i båda hans identiteter, utan att veta att de är samma person. Nyligen avslöjade dock Stålmannen sanningen, och dom gifte sig.
En annan vän till Stålmannen är Jimmy Olsen, ung nybörjarreporter som råkar ut för en hel del underliga situationer som han får hjälp av Stålmannen att klara ut. Det är inte för inte som han är känd i USA som "Supermans pal".
Trion av "vanliga" människor i Metropolis som är goda vänner med Stålmannen innehåller slutligen också Perry White, chefredaktör på den tidning där Clark Kent jobbar. Han syns ofta med cigarr och utropar sådana saker som "Store Cecar's Spöke!" Han är arketypen till den hårdföre tidningsredaktören med ett hjärta av guld (en roll som även gjorts av till exempel J. Jonah Jamesson).
Bland de lite mer ovanliga vännerna återfinns till exempel Stålflickan, stålhunden Krypto, Batman och i princip de flesta superhjältar.
Fiender
Stålmannens ärkefiende är Lex Luthor. I de äldre serierna är han en genialisk vetenskapsman som gör allt i sin makt för att ta kål på Stålmannen, men efter Crisis on Infinite Earths så stöptes han om och blev istället en korrupt affärsman med stora förmögenheter som mer indirekt använde sig av politik och manupilation för att nå sina mål. Nyligen blev till och med president i USA!
Andra fiender till Stålmanne är det utomjordiske supersnillet Brainiac, den imperfekta Stålmannen-klonen Bizarro och den underlige skojaren från en annan dimension, Mr. Mxyzptlk.
Stålmannen som ikon
Ståmannen i andra media
Radio
Filmer
TV-serier
Böcker
Spel
Endast ett fåtal spel med Stålmanne i huvudrollen har gjorts, och mycket få av dom har varit särskillt bra. De mest kända är "Superman" till Atari 2600, det mycket underliga "Superman" till NES och det ökända "Superman 64" till Nintendo 64.
Kopior och pastischer
Superman kan sägas vara alla superhjältars urfader, inte minst för att han har i princip alla krafter någon kunnat tänka på att ge till en superhjälte: han flyger, är supersnabb, superstark och har förhöjda sinnen. Det ligger därför nära till hands att hävda att alla moderna superhjältar på ett eller annat sätt är kopior av Superman. Dock finns det några figurer som kommer närmare än andra där kanske serieskaparna själva rent av hävdat att deras verk varit en hyllning till originalet.
- Apollo från "Stormwatch" och "The Authority" har samma krafter, en triangelformad symbol på bröstet och har ett homosexuellt förhållande med Midnighter, som i sin tur är en pastisch på Batman.
- Captain Marvel, den smilande superhjälten i rött som ropar "Shazam". DC Comics tyckte att han var så lik Superman att de stämde förlaget Fawcett. Det senare förlaget gjorde upp i godo och lade faktiskt ner sin serie. Ironiskt nog kom DC senare att köpa Fawcett, inklusive Captain Marvel. "Rivaliteten" mellan förlagen har speglats även i serierna, där de bägge ofta slagits sedan dess.
- Hyperion var motsvarigheten till Superman i Marvel Comics' Squadron Supreme, som i sig var en tunt maskerad kopia av [[JLA].
- Maximortal var en parodi av hela genren, skriven och tecknad av Rick Veitch.
- Samaritan är Superman-varianten i Kurt Busieks "Astro City".
- Superlopéz är en spansk parodi av Jan från 1973.
- Supreme skapades av Rob Liefeld men förädlades av Alan Moore, som införde många referenser till Silver Age-versionen av Superman.
Artiklar i Bild & Bubbla
- Magnus Knutsson: Superhjältar (Thud 3)
- Arn Saba: Superman... och hans kompisar i långkalsonger (B&B 1/1981)
- Rolf Geschwind: Sedelärande, superhjältar, sopnedkast och söndagssidor (B&B 1/1985)
- Peter Johansson: Det är en fågel! Det är ett flygplan! Nej det är John Byrnes Stålmannen! (B&B 1/1987)
- Hassan Yusuf: 50 år med Stålmannen (B&B 4/1988)
- David Haglund: Stålmannen på film – de första försöken (B&B 4/1998)
- David Haglund: Stålmannen på film – mot nya höjder (B&B 1/1999)
Recensioner i Bild & Bubbla
- "Stålmannen mot Spindelmannen" (Thud 34)
- "Stålmannen i Stockholm" (B&B 4/1990)
Externa länkar
- Superman Homepage (fansajt)
- Supermanica (Superman-wikipedia t.o.m. 1986)
- Superdickery (fansajt) Autentiska omslag under temat "Superman is a dick"