Skillnad mellan versioner av "Lingonsylt"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m
 
(11 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serietermer]]
[[Kategori:Serietermer]]
'''Lingonsylt''' var en populär benämning på det tvåfärgstryck (rött och rosa) som var vanligt i svenska serietidningar under 1960- och 70-talen. ''[[Knasen]]'', ''[[Lilla Fridolf]]'' och ''[[Åsa-Nisse]]'' var alla helt och hållet i tvåfärgstryck, medan t.ex. ''[[91:an]]'' blandade serier med tvåfärg och fyrfärg.
[[Kategori:Serieproduktion]]
[[Bild:Mike_Western.png|frame|Bild med lingonsyltstryck ur "[[Biggles]] - Guldkuppen", tecknad av [[Mike Western]], tryckt i ''Teknik för alla'' nr 9/65 © W.E. Johns.]]
[[Bild:BuffaloBill.jpg|thumb|200px|Bild med blått sylttryck i stället för rött: "[[Buffalo Bill]]" av [[Lennart Ek]] ur ''[[Levande Livet]]'', <br>&copy;&nbsp;[[ALGA]]]]
'''Lingonsylt''' var en populär benämning på det tvåfärgstryck (svart och rött) som var vanligt i svenska serietidningar under 1960- och 70-talen. ''[[Knasen]]'', ''[[Lilla Fridolf]]'' och ''[[Åsa-Nisse]]'' var alla helt och hållet i tvåfärgstryck, medan t.ex. ''[[91:an]]'' blandade serier med tvåfärg och fyrfärg.


Det fanns även en grön variant av tvåfärgstryck, men denna var mindre vanlig.  
Med färgraster kunde man åstadkomma olika nyanser av den valda kulören och således egentligen åstadkomma mer än bara ett enkelt tvåfärgstryck. Det röda kunde vara klarrött och svagare rött med dragning mot rosa. Med inblandning av svart, kunde även mörkare nyanser åstadkommas. Genom att använda färre färger blev trycket billigare. Man undvek också risken för att de olika färgerna skulle ligga ojämnt mot varandra, något som inte var ovanligt med den tidens trycktekniker då varje färg trycktes för sig på pappret.


Sedan 1990-talet har serieskapare som [[Daniel Clowes]], [[Joe Matt]], [[Seth]] och [[Adrian Tomine]] arbetat medvetet med tvåfärgstryck (i olika färger) för den grafiska effektens skull. (Enligt Clowes är detta inspirerat av mexikanska [[romantikserier]].) Även [[Batman]]tidningen ''[[Detective Comics]]'' hade en kort period av tvåfärgstryck under 2000-talet.
Det fanns även en grön variant av tvåfärgstryck, men denna var mindre vanlig. [[Red Clown]] gav 1973-1974 ut ''[[TV-album]]'', som trycktes i svart och cyan (den "blå" färgen i [[Fyrfärgstryck|CMYK]]-färgskalan).
 
Tekniken med tvåfärgstryck förekom redan i tidiga serier. Sedan 1990-talet har serieskapare som [[Daniel Clowes]], [[Joe Matt]], [[Seth]] och [[Adrian Tomine]] arbetat medvetet med tvåfärgstryck i olika färger för den grafiska effektens skull. (Enligt Clowes är detta inspirerat av mexikanska [[romantikserier]].) Även [[Batman]]tidningen ''[[Detective Comics]]'' hade en kort period av tvåfärgstryck under 2000-talet.
 
==Flera bilder med lingonsyltstryck==
<gallery>
Bild:Superman-Stalin-Hitler.png|"[[Stålmannen]]" i ''Look'', februari 1940.<br>&copy;&nbsp;[[Jerry Siegel]] och [[Joe Shuster]].
Bild:Dilly.png|"[[Dilly!]]" av [[Alfred Andriola]].<br>&copy;&nbsp;Andriola
Bild:KaptenJack.jpg|"[[Kapten Jack]]", bild av [[Ray Bailey]] ur ''[[Levande Livet]]''.<br>&copy;&nbsp;[[Press &amp; Publicity]]
Bild:Lasse_och_Lena_fran_Legoland.png|"[[Lasse och Lena från Legoland]]", reklamserie för Lego&reg; av [[Rune Andréasson]] 1963.<br>&copy;&nbsp;Andréasson & Lego AS
Fil:Ed_Dodd.png|"[[Mark Trail]]" av [[Ed Dodd]] ur ''[[Levande Livet]]'' nr 42/1959 &copy;&nbsp;Europa-Press
Bild:Munchhausen Lagerwall.png|"[[Münchhausen (Lagerwall)|Münchhausen]]" av [[Einar Lagerwall]]. &copy;&nbsp;Egmont
Bild:Marianne-66.png|"[[Marianne (Gillon)|Marianne]]" från ''[[Hemmets Journal]]'' nr&nbsp;49/1966<br>&copy;&nbsp;[[Paul Gillon]]
Bild:tillie.jpg|"[[Tillie the Toiler]]" av [[Bob Gustafson]]<br>&copy;&nbsp;[[King Features Syndicate]]
Bild:Fransson.png|"[[Fransson]]" av [[Bob Weber Sr.|Bob Weber]]<br>&copy;&nbsp;KFS
</gallery>

Nuvarande version från 4 januari 2021 kl. 11.55

Bild med lingonsyltstryck ur "Biggles - Guldkuppen", tecknad av Mike Western, tryckt i Teknik för alla nr 9/65 © W.E. Johns.
Bild med blått sylttryck i stället för rött: "Buffalo Bill" av Lennart Ek ur Levande Livet,
© ALGA

Lingonsylt var en populär benämning på det tvåfärgstryck (svart och rött) som var vanligt i svenska serietidningar under 1960- och 70-talen. Knasen, Lilla Fridolf och Åsa-Nisse var alla helt och hållet i tvåfärgstryck, medan t.ex. 91:an blandade serier med tvåfärg och fyrfärg.

Med färgraster kunde man åstadkomma olika nyanser av den valda kulören och således egentligen åstadkomma mer än bara ett enkelt tvåfärgstryck. Det röda kunde vara klarrött och svagare rött med dragning mot rosa. Med inblandning av svart, kunde även mörkare nyanser åstadkommas. Genom att använda färre färger blev trycket billigare. Man undvek också risken för att de olika färgerna skulle ligga ojämnt mot varandra, något som inte var ovanligt med den tidens trycktekniker då varje färg trycktes för sig på pappret.

Det fanns även en grön variant av tvåfärgstryck, men denna var mindre vanlig. Red Clown gav 1973-1974 ut TV-album, som trycktes i svart och cyan (den "blå" färgen i CMYK-färgskalan).

Tekniken med tvåfärgstryck förekom redan i tidiga serier. Sedan 1990-talet har serieskapare som Daniel Clowes, Joe Matt, Seth och Adrian Tomine arbetat medvetet med tvåfärgstryck i olika färger för den grafiska effektens skull. (Enligt Clowes är detta inspirerat av mexikanska romantikserier.) Även Batmantidningen Detective Comics hade en kort period av tvåfärgstryck under 2000-talet.

Flera bilder med lingonsyltstryck