Skillnad mellan versioner av "Maurice Tillieux"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m ({{stub}})
m
 
(10 mellanliggande versioner av 4 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serieskapare|Tillieux, Maurice]]
[[Kategori:Serieskapare|Tillieux, Maurice]]
[[Kategori:Belgiska serieskapare|Tillieux, Maurice]]
[[Kategori:Belgiska serieskapare|Tillieux, Maurice]]
[[Bild:Max_Jordan.jpg|frame|left|"[[Max Jordan]]" ("Gil Jourdan") av Maurice Tillieux. Copyright Tillieux/S.E.P.P.]]
[[Bild:Max_Jordan.jpg|thumb|200px|right|"[[Max Jordan]]" ("Gil Jourdan") av [[Maurice Tillieux]]. © Tillieux/S.E.P.P.]]
{{stub}}
'''Maurice Tillieux''' (7 augusti 1921–2 februari 1978), belgisk serieskapare. Framför allt känd för sin egen skapelse, den komiska deckarserien "[[Max Jordan]]" ("Gil Jourdan" i original). Andra skapelser inkluderar detektivserien "[[Félix]]" och humorserien "[[César]]". Tillieux har även arbetat och assisterat på andras serier, som "[[Tim och Tommy]]", "[[Natascha]]" och "[[Yoko Tsuno]]".
 
==Biografi==
Maurice Tillieux föddes i Huy 1921. Efter att ha hoppat av sin utbildning inom handelsflottan började Tillieux skriva och hans första berättelse publicerades 1943. Hans berättelser och teckningar publicerades i veckotidningar och månadsmagasin. Många av historierna utspelades till havs. Tillieux utvecklade efter hand sin stil och han visade sig vara en mästare på deckare laddade med humor och atmosfär.
 
Av de tidiga serierna var "[[Félix]]" den som blev mest populär. Huvudpersonen var en reporter som reste runt i världen tillsammans med två medhjälpare; Allume-Gaz och inspektör Cabarez. Likt [[Tintin|en annan tecknad journalist]], ägnade Félix mer tid till att bekämpa skurkar och spioner än att bara rapportera om dem.
 
1956 startade Tillieux mest kända figurer, [[Gil Jourdan]] ([[Max Jordan]] på svenska), i tidningen ''[[Le Journal de Spirou]]''. Jourdan var mycket lik Félix och några av Félixberättelserna utgjorde grunden för Jourdanäventyren.
En viktig nyhet i Jourdanserien var stämningen på de platser han reste till. Miljöerna i Tillieux tidiga serier var, liksom i "Tintin", välstädade och välordnade, i "Gil Jourdan" tecknade han en råare värld; dammiga kontor, smutsiga gator, mörka hamnar och leriga gårdar.
 
Efter hand överlämnade Tillieux tecknandet åt andra och ägnade sig främst åt författandet. [[Gos]] tog över teckningsarbetet på "Gil Jourdan" och Tillieux skrev berättelser åt serier som "[[Tim och Tommy]]" (tecknad av [[Will]])<ref> Tillieux skrev manus till Tim och Tommy nr 16, 1970 - nr 27, 1979</ref>,"[[Jess Long]]" (tecknad av [[Arthur Piroton]]) och "[[Yoko Tsuno]]" (tecknad av [[Roger Leloup]]).
 
Humor var ett viktigt inslag i Tillieux berättelser. Förutom komiska deckarserier skrev han också rena skämtserier som "[[César]]" och "[[Marc Lebut]]" (tecknad av [[Francis Bertrand]]).
 
Tillieux anses vara en produkt av den s.k. "[[Marcinelle-skolan]]", men listas även ofta som en av dem som påverkats av [[Hergé]]s "[[klara linjen]]"-stil (vilken vanligtvis ställs i motsats till Marcinelle-traditionen).
 
Maurice Tillieux dog i en bilolycka 1978.
 
=={{flagga|sverige}} Publicering på svenska==
[[Fil:Max_Jordan_-_Skatan_på_rymmen.png|frame|"[[Ett fall för Max Jordan]]". Omslagsteckning av [[Maurice Tillieux]] &copy;&nbsp;Tillieux/S.E.P.P./Interpresse]]
==="Ett fall för Max Jordan"===
#"[[Skatan på rymmen]]", [[Bonniers juniorförlag]] 1979. Översättning av [[Stellan Nehlmark]].
#"[[Kungen gör en tavla]]", Bonniers juniorförlag 1979. Översättning Stellan Nehlmark.
#"[[Bilen som kört fast]]", Bonniers juniorförlag 1980. Översättning Stellan Nehlmark.
 
==="Tim och Tommy"===
*"Skuggan av en vålnad", [[Semic Press]] 1971
*"Kobran slår till", [[Carlsen Comics]] 1980, översättning av [[Ingrid Emond]]
*"Skattjakt i Burma", Carlsen Comics 1981, översättning av [[Adam Inczedy-Gombos]]
 
==="[[Natascha]]"===
"[[Natascha och kungen]]", Carlsen Comics 1980. Tillieux/Walthéry 1975 (Den svenska utgåvan anger felaktigt Gos som författare).
 
==Mer om {{PAGENAME}}==
*Författarpresentation i "[[Ett fall för Max Jordan]]", Bonniers juniorförlag 1979&ndash;80
*[http://www.dupuis.com/catalogue/UK/au/86/tillieux.html Författarpresentation på förlaget Dupuis]  [länkad 2010-07-29]
*[http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Tillieux Artikel på engelska Wikipedia] [länkad 2010-07-19]
*[http://fr.wikipedia.org/wiki/Maurice_Tillieux Artikel på franska Wikipedia] [länkad 2010-07-19]
*[http://lambiek.net/artists/t/tilleux.htm Artikel på Lambiek Comiclopedia] [länkad 2010-07-19]
 
 
==Externa länkar==
*[http://twinants.chez.com/pages/index2.htm Maurice Tillieux (fanwebbplats)] [länkad 2010-07-19]
 
==Fotnoter==
<references />

Nuvarande version från 8 december 2014 kl. 22.07

"Max Jordan" ("Gil Jourdan") av Maurice Tillieux. © Tillieux/S.E.P.P.

Maurice Tillieux (7 augusti 1921–2 februari 1978), belgisk serieskapare. Framför allt känd för sin egen skapelse, den komiska deckarserien "Max Jordan" ("Gil Jourdan" i original). Andra skapelser inkluderar detektivserien "Félix" och humorserien "César". Tillieux har även arbetat och assisterat på andras serier, som "Tim och Tommy", "Natascha" och "Yoko Tsuno".

Biografi

Maurice Tillieux föddes i Huy 1921. Efter att ha hoppat av sin utbildning inom handelsflottan började Tillieux skriva och hans första berättelse publicerades 1943. Hans berättelser och teckningar publicerades i veckotidningar och månadsmagasin. Många av historierna utspelades till havs. Tillieux utvecklade efter hand sin stil och han visade sig vara en mästare på deckare laddade med humor och atmosfär.

Av de tidiga serierna var "Félix" den som blev mest populär. Huvudpersonen var en reporter som reste runt i världen tillsammans med två medhjälpare; Allume-Gaz och inspektör Cabarez. Likt en annan tecknad journalist, ägnade Félix mer tid till att bekämpa skurkar och spioner än att bara rapportera om dem.

1956 startade Tillieux mest kända figurer, Gil Jourdan (Max Jordan på svenska), i tidningen Le Journal de Spirou. Jourdan var mycket lik Félix och några av Félixberättelserna utgjorde grunden för Jourdanäventyren. En viktig nyhet i Jourdanserien var stämningen på de platser han reste till. Miljöerna i Tillieux tidiga serier var, liksom i "Tintin", välstädade och välordnade, i "Gil Jourdan" tecknade han en råare värld; dammiga kontor, smutsiga gator, mörka hamnar och leriga gårdar.

Efter hand överlämnade Tillieux tecknandet åt andra och ägnade sig främst åt författandet. Gos tog över teckningsarbetet på "Gil Jourdan" och Tillieux skrev berättelser åt serier som "Tim och Tommy" (tecknad av Will)[1],"Jess Long" (tecknad av Arthur Piroton) och "Yoko Tsuno" (tecknad av Roger Leloup).

Humor var ett viktigt inslag i Tillieux berättelser. Förutom komiska deckarserier skrev han också rena skämtserier som "César" och "Marc Lebut" (tecknad av Francis Bertrand).

Tillieux anses vara en produkt av den s.k. "Marcinelle-skolan", men listas även ofta som en av dem som påverkats av Hergés "klara linjen"-stil (vilken vanligtvis ställs i motsats till Marcinelle-traditionen).

Maurice Tillieux dog i en bilolycka 1978.

Mini sverige.gif Publicering på svenska

"Ett fall för Max Jordan". Omslagsteckning av Maurice Tillieux © Tillieux/S.E.P.P./Interpresse

"Ett fall för Max Jordan"

  1. "Skatan på rymmen", Bonniers juniorförlag 1979. Översättning av Stellan Nehlmark.
  2. "Kungen gör en tavla", Bonniers juniorförlag 1979. Översättning Stellan Nehlmark.
  3. "Bilen som kört fast", Bonniers juniorförlag 1980. Översättning Stellan Nehlmark.

"Tim och Tommy"

"Natascha"

"Natascha och kungen", Carlsen Comics 1980. Tillieux/Walthéry 1975 (Den svenska utgåvan anger felaktigt Gos som författare).

Mer om Maurice Tillieux


Externa länkar

Fotnoter

  1. Tillieux skrev manus till Tim och Tommy nr 16, 1970 - nr 27, 1979