Skillnad mellan versioner av "Maus"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
m
Rad 18: Rad 18:
Serien har formen av en [[fabeldjursserie]] där olika folkgrupper representeras av olika djurarter, i synnerhet judar av möss och tyskar av katter.
Serien har formen av en [[fabeldjursserie]] där olika folkgrupper representeras av olika djurarter, i synnerhet judar av möss och tyskar av katter.


"Maus" har tilldelats många [[serieutmärkelser]] i flera länder, bland dessa 1988 och 1993 [[Seriefrämjandet]]s pris [[Urhunden (pris)|Urhunden]] för bästa översatta seriealbum. Den har gått till historien som den första serien som fått ett prestigefyllt [http://en.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_Prize Pulitzerpris] 1992.
"Maus" har tilldelats många [[serieutmärkelser]] i flera länder, bland dessa 1988 och 1993 [[Seriefrämjandet]]s pris [[Urhunden (pris)|Urhunden]] för bästa översatta seriealbum. Den har gått till historien som den första (och hittills enda) serie som fått det prestigefyllda [http://en.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_Prize Pulitzer Prize Special Award] 1992.


Serien har även getts ut samlad på CD-ROM av Voyager, vilken inkluderar extramaterial som fotografier och ljudinspelningar med Vladeks intervjuer.
Serien har även getts ut samlad på CD-ROM av Voyager, vilken inkluderar extramaterial som fotografier och ljudinspelningar med Vladeks intervjuer.

Versionen från 21 juni 2010 kl. 21.23

"Maus" av Art Spiegelman. © Art Spiegelman
Scen ur en tidig version av "Maus" av Art Spiegelman ur Comix Book nr 2 © Art Spiegelman


Minilogo.gif Den här artikeln är utsedd till månadens samarbete. Hjälp till att utveckla och komplettera artikeln före månadens slut.

"Maus" är en prisbelönt serieroman av Art Spiegelman. Den allra första versionen av "Maus" var emellertid bara en tre sidor lång serie publicerad i undergroundtidningen Funny Aminals 1972. 1977 bestämde sig Spiegelman för att utveckla historien till ett längre verk. Denna mer kända version av "Maus" publicerades först i Spiegelmans magasin RAW under 1970- och 80-talen och samlades i två bokvolymer 1986 och 1991.

"Maus" handlar om Arts far, Vladek Spiegelman, som upplevt förintelsen i Tyskland under andra världskriget, samt om hur förintelsens skuggor påverkat även efterföljande generationer.

Serien har formen av en fabeldjursserie där olika folkgrupper representeras av olika djurarter, i synnerhet judar av möss och tyskar av katter.

"Maus" har tilldelats många serieutmärkelser i flera länder, bland dessa 1988 och 1993 Seriefrämjandets pris Urhunden för bästa översatta seriealbum. Den har gått till historien som den första (och hittills enda) serie som fått det prestigefyllda Pulitzer Prize Special Award 1992.

Serien har även getts ut samlad på CD-ROM av Voyager, vilken inkluderar extramaterial som fotografier och ljudinspelningar med Vladeks intervjuer.

Handling

Art Spiegelman övertalar sin far Vladek att berätta om sina upplevelser under Andra världskriget i koncentrationsläger för att göra en serie om detta. Vladek berättar mycket detaljerat om hur man träffade Arts mor, hur de fick sitt första barn och hur kriget bröt ut när Hitler invaderade Polen, och hur situationen för dem och andra judar gradvis förändrades. Yngste sonen dog och resten av familjen hamnade i koncentrationsläger. Där slutar första delen.

Andra delen beskriver in i varje lite smärtsam detalj tillvaron i koncentrationslägret och hur välplanerad judeutrotningen var. Men mitt i eländet fanns ändå guldkorn av medmänsklighet. Historien slutar med att Vladek med fru överlever och flyttar till Sverige och sedermera USA, där Art föds.

Mini sverige.gifSvensk utgivning

Utgivna av Brombergs.

  • 1987: (I) "En överlevandes bekännelse" (2:a uppl. 1988)
  • 1992: "II ...och här började det svåra"
  • 1996: "En överlevandes historia" (samlingsvolym med båda ovanstående)

Mer om "Maus"

  • Finn Bjørklid: "Du ärver synderna, du ärver flammorna" (Bild & Bubbla 1/1988, s. 20-25)
  • Thomas Fels: "Mörk fabel" (Bild & Bubbla 1/1998, s. 7)
  • Thomas Fels: "Tragedi i nya kläder" (Bild & Bubbla 1/1998, s. 12)

Recensioner

  • Harvey Pekar: "Maus – en överlevandes bekännelse" (Bild & Bubbla 1/1988, s. 32)
  • Daniel Atterbom: "Maus – en överlevandes bekännelse" (Bild & Bubbla 1/1988, s. 32–33)
  • Ingemar Bengtsson: "Maus – A Survivor's Tale II: And Here My Troubles Began" [amerikansk utgåva] (Bild & Bubbla 1/1992)
  • Bengt Eriksson: "Maus II – En överlevandes historia: och här började det svåra" (Bild & Bubbla 6/1992, s. 26)
  • Svante Kjellberg: "The Complete Maus" [amerikansk utgåva, CD-ROM] (Bild & Bubbla 1/1995, s. 46)

Externa länkar

  • Maus på engelska Wikipedia
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!