Skillnad mellan versioner av "Howard the Duck"
OlaHe (diskussion | bidrag) m (→Historik) |
Fredrik (diskussion | bidrag) m (Ett par korrigeringar) |
||
Rad 27: | Rad 27: | ||
Gerber hamnade i konflikt med Marvel 1978 och slutade jobba för företaget. [[Marv Wolfman]] tog över som författare av dagstidningsserien och [[Bill Mantlo]] blev ny författare på tidningen. Vid ungefär denna tid påbörjades två rättsliga processer kring Howard the Duck. | Gerber hamnade i konflikt med Marvel 1978 och slutade jobba för företaget. [[Marv Wolfman]] tog över som författare av dagstidningsserien och [[Bill Mantlo]] blev ny författare på tidningen. Vid ungefär denna tid påbörjades två rättsliga processer kring Howard the Duck. | ||
Den första var en stämning från [[Disney]] mot Marvel eftersom man ansåg att Howard till det yttre var för lik [[Kalle Anka]]. Det hela slutade i en förlikning som bland annat tvingade Marvel att radikalt ändra utseendet på figuren. Howard fick tjockare näbb och tvingades bära byxor. Gerber har i efterhand starkt tagit avstånd från det nya utseendet och har vid de tillfällen han har återvänt till figuren antingen ignorerat eller kringgått överenskommelsen. | Den första var en stämning från [[Disney]] mot Marvel eftersom man ansåg att Howard till det yttre var för lik [[Kalle Anka]]. Det hela slutade i en förlikning som bland annat tvingade Marvel att radikalt ändra utseendet på figuren. Howard fick tjockare näbb och mindre ögon, och han tvingades bära byxor. Gerber har i efterhand starkt tagit avstånd från det nya utseendet och har vid de tillfällen han har återvänt till figuren antingen ignorerat eller kringgått överenskommelsen. | ||
Den andra processen var en stämning från Gerber mot Marvel | Den andra processen var en stämning från Gerber mot Marvel om äganderätten till Howard the Duck. Även detta slutade i en förlikning. Detaljerna i denna är inte kända, men den viktigaste punkten är att Marvel har behållit rätten till Howard the Duck. | ||
1982, när kampen fortfarande pågick, skapade Gerber tillsammans med [[Jack Kirby]] figuren [[Destroyer Duck]] i ett framgångsrikt försök att dra in pengar för att täcka rättegångskostnaderna. Det första numret av tidningen ''Destroyer Duck'' | 1982, när kampen fortfarande pågick, skapade Gerber tillsammans med [[Jack Kirby]] figuren [[Destroyer Duck]] i ett framgångsrikt försök att dra in pengar för att täcka rättegångskostnaderna. Det första numret av tidningen ''Destroyer Duck'', utgiven av [[Eclipse Comics]], är en allegorisk och satirisk beskrivning av Marvels (enligt Gerber) tveksamma affärsmetoder. | ||
1996 skrev Gerber två [[crossover]]s, en för Marvel, mellan Howard och [[Spider-Man]], och en för [[Image Comics]], mellan Destroyer Duck och [[Savage Dragon]]. Dessa crossovers berättade samma historia ur olika synvinklar (alltså ett slags crossover-crossover), och huvudfigurerna från respektive crossover skymtar förbi i den andra. Efter att Marvel (som hade officiellt sanktionerat det hela) hade publicerat "sin" crossover svek de dock ett muntligt avtal om att bara Gerber själv skulle få skriva nya Howard-serier. Gerber hämnades genom att i Image-crossovern, under en scen som var en extremt rörig actionbild, byta plats på ankorna och lät Howard (detta sägs naturligtvis inte i klartext) hamna under vittnesskydd hos Destroyer Duck. Där antar han identiteten [[Leonard the Duck]] och får sina fjädrar färgade svarta. Leonard the Duck ägs av Gerber och vad han anbelangar så har han fått tillbaka "sin" anka. | 1996 skrev Gerber två [[crossover]]s, en för Marvel, mellan Howard och [[Spider-Man]], och en för [[Image Comics]], mellan Destroyer Duck och [[Savage Dragon]]. Dessa crossovers berättade samma historia ur olika synvinklar (alltså ett slags crossover-crossover), och huvudfigurerna från respektive crossover skymtar förbi i den andra. Efter att Marvel (som hade officiellt sanktionerat det hela) hade publicerat "sin" crossover svek de dock ett muntligt avtal om att bara Gerber själv skulle få skriva nya Howard-serier. Gerber hämnades genom att i Image-crossovern, under en scen som var en extremt rörig actionbild, byta plats på ankorna och lät Howard (detta sägs naturligtvis inte i klartext) hamna under vittnesskydd hos Destroyer Duck. Där antar han identiteten [[Leonard the Duck]] och får sina fjädrar färgade svarta. Leonard the Duck ägs av Gerber och vad han anbelangar så har han fått tillbaka "sin" anka. |
Versionen från 24 oktober 2006 kl. 21.42
Howard the Duck, som i Sverige har burit namnen Charlie Anka och Harald Anka, är en figur från Marvel, en talande anka, alltid iklädd kavaj och hatt och ständigt med en cigarr i munnen.
Historik
Howard skapades 1973 av författaren Steve Gerber och tecknaren Val Mayerik och gjorde sitt första framträdande som en bifigur i tidningen Fear nr 19. Egen tidning fick Howard the Duck 1976 och den utkom till början av 1980-talet. Därefter har mest sporadiska gästspel förekommit, även om Gerber 2002 återvände till sin figur för en miniserie på sex nummer. Det fanns också en kortlivad dagstidningsserie (Marvels andra; "Spider-Man" var den första) mellan 1977 och 1978.
Även om Howard the Duck till det yttre liknar Kalle Anka så är figuren endast ytligt inspirerad av sin avlägsne släkting. Howard är i egentlig mening varken en parodi på eller en hyllning till Kalle Anka.
Förutom Mayerik förknippas serien oftast med tecknaren Gene Colan. Andra som har tecknat serien är Frank Brunner och Phil Winslade.
Rättsliga processer
Gerber hamnade i konflikt med Marvel 1978 och slutade jobba för företaget. Marv Wolfman tog över som författare av dagstidningsserien och Bill Mantlo blev ny författare på tidningen. Vid ungefär denna tid påbörjades två rättsliga processer kring Howard the Duck.
Den första var en stämning från Disney mot Marvel eftersom man ansåg att Howard till det yttre var för lik Kalle Anka. Det hela slutade i en förlikning som bland annat tvingade Marvel att radikalt ändra utseendet på figuren. Howard fick tjockare näbb och mindre ögon, och han tvingades bära byxor. Gerber har i efterhand starkt tagit avstånd från det nya utseendet och har vid de tillfällen han har återvänt till figuren antingen ignorerat eller kringgått överenskommelsen.
Den andra processen var en stämning från Gerber mot Marvel om äganderätten till Howard the Duck. Även detta slutade i en förlikning. Detaljerna i denna är inte kända, men den viktigaste punkten är att Marvel har behållit rätten till Howard the Duck.
1982, när kampen fortfarande pågick, skapade Gerber tillsammans med Jack Kirby figuren Destroyer Duck i ett framgångsrikt försök att dra in pengar för att täcka rättegångskostnaderna. Det första numret av tidningen Destroyer Duck, utgiven av Eclipse Comics, är en allegorisk och satirisk beskrivning av Marvels (enligt Gerber) tveksamma affärsmetoder.
1996 skrev Gerber två crossovers, en för Marvel, mellan Howard och Spider-Man, och en för Image Comics, mellan Destroyer Duck och Savage Dragon. Dessa crossovers berättade samma historia ur olika synvinklar (alltså ett slags crossover-crossover), och huvudfigurerna från respektive crossover skymtar förbi i den andra. Efter att Marvel (som hade officiellt sanktionerat det hela) hade publicerat "sin" crossover svek de dock ett muntligt avtal om att bara Gerber själv skulle få skriva nya Howard-serier. Gerber hämnades genom att i Image-crossovern, under en scen som var en extremt rörig actionbild, byta plats på ankorna och lät Howard (detta sägs naturligtvis inte i klartext) hamna under vittnesskydd hos Destroyer Duck. Där antar han identiteten Leonard the Duck och får sina fjädrar färgade svarta. Leonard the Duck ägs av Gerber och vad han anbelangar så har han fått tillbaka "sin" anka.
Svensk utgivning
Det svenska namnet "Charlie Anka" tillkom i samband med att Semic 1977 gav ut serien i fyra nummer av tidningen Topp-Serien. Detta namn användes även när serien publicerades på 1990-talet i Svenska Puckomagasinet. Dagstidningsserien publicerades i Aftonbladet 1977–1979 under namnet "Harald Anka".
Figurgalleri
- Howard the Duck
- Beverly Switzler (baserad på Steve Gerbers före detta sambo Mary Skrenes; hette Betty Snitz i Aftonbladet)
- Paul Same (självbiografisk figur baserad på Steve Gerber)
- Winda Wester
- The Kidney Lady (hette Njur-damen i Aftonbladet)
- Doctor Bong
Filmversionen
"Howard the Duck" har blivit spelfilm, producerad av George Lucas och regisserad av Willard Huyck. Den svenska titeln vid biopremiären var "Ingen plockar Howard". Den anses allmänt vara en misslyckad kalkonfilm och ett av bottennappen i Lucas' karriär. Gerber har i efterhand sagt att han ångrade all inblandning i filmen.
Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! |