Skillnad mellan versioner av "Phili Philin"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
(Bild plus tillägg)
Rad 6: Rad 6:
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Seriefigurer]]
[[Kategori:Svenska seriefigurer]]
[[Kategori:Svenska seriefigurer]]
'''"Phili Philin"''' var en svensk humoristisk [[dagspresserie]] av [[Allan Borgström]]. Serien debuterade under namnet '''"Blanka Blink"''' i veckotidningen ''Idun'' 1943, fick namnet '''"Hjalle Pjatt"''' (efter en manlig då mer framträdande bifigur) i och med sin debut i första numret av kvällstidningen ''[[Expressen]]'' 1943, och slutade med namnet "Phili Philin" kort därefter. (I ''Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning'' kallades serien emellertid för '''"Fröken Pinup"''').
[[bild:Philinthud.jpg|thumb|200px|"Phili Philin" tog farväl 1976 och i samband med detta prydde hon omslaget till [[Thud]] nr 31. Tecknad av [[Allan Borgström]]. © Familjen Borgström.]]'''"Phili Philin"''' var en svensk humoristisk [[dagspresserie]] av [[Allan Borgström]]. Serien debuterade som '''"Blanka Blink"''' i veckotidningen ''Idun'' 1943, och därefter blev hon "Phili Phillin" från och med första numret av kvällstidningen ''[[Expressen]]'' 16 november 1944. Sammanlagt 9560 strippar{{Fotnot|1}} publicerades i ''Expressen'', fram till 2 januari 1976, då serien lades ned. Stavningen av namnet "Philin" har varierat, med ett eller två "l", men i ''Expressen'' stavades det inledningsvis "Phillin". (I ''Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning'' kallades serien emellertid för '''"Fröken Pinup"''').


Serien handlade om en kvinnlig huvudperson i samma tradition som "[[Blondie]]", dock med skillnaden att fröken Philin var en arbetande kontorskvinna. På firman Kubb & Co. arbetade hon med direktör Kubb och springpojken Svante, samtidigt som hon ägnade sig åt kärlekens vedermödor med pojkvännen Linus.


Serien producerades av Borgström ända till 1976, då den slutade gå i ''Expressen''.
Serien handlade om en kvinnlig huvudperson i samma tradition som "[[Blondie]]", dock med skillnaden att fröken Philin var en arbetande kontorskvinna. På firman Kubb & Co. arbetade hon med direktör Kubb och springpojken Svante, samtidigt som hon ägnade sig åt kärlekens vedermödor med pojkvännen Linus. Philins getingmidja och korta kjolar bestod i alla år, bara frisyren ändrades.
 
Som mest publicerades "Phili Philin" i ett 30-tal svenska tidningar{{Fotnot|2}}. Serien har vid endast ett tillfälle publicerats i en serietidning, fyra sidor i ''[[Åsa-Nisse]]'' nr 12/1979. Utomlands har serien gått i en holländsk veckotidning och en fransk dagstidning{{Fotnot|3}}.
 
En manlig bifigur fick en period sin egen serie, [[Hjalle Pjatt]].
 
== Fotnoter ==
 
* {{FotnotText|1}} ''Källa:'' Artikel av [[Magnus Knutsson]] i tidskriften ''[[Thud]]'' nr 31 (1976).
* {{FotnotText|2}} ''Källa:'' Intervju med Allan Borgström i ''Nerikes Allehanda'', 14 januari 1978.
* {{FotnotText|3}} ''Källa:'' Intervju med Allan Borgström i ''Nerikes Allehanda'', 5 december 1968.
 
==Kuriosa==
 
Allan Borgströms förklaring till namnet "Phili Philin" var: ''"I skolan fick vi lära oss att det bara var i stadsnamnen Phoenix och Philadelphia som f-ljudet stavades med ph. Därför fick hon heta "Phili Philin".''

Versionen från 23 mars 2009 kl. 19.34

"Phili Philin" tog farväl 1976 och i samband med detta prydde hon omslaget till Thud nr 31. Tecknad av Allan Borgström. © Familjen Borgström.

"Phili Philin" var en svensk humoristisk dagspresserie av Allan Borgström. Serien debuterade som "Blanka Blink" i veckotidningen Idun 1943, och därefter blev hon "Phili Phillin" från och med första numret av kvällstidningen Expressen 16 november 1944. Sammanlagt 9560 strippar1 publicerades i Expressen, fram till 2 januari 1976, då serien lades ned. Stavningen av namnet "Philin" har varierat, med ett eller två "l", men i Expressen stavades det inledningsvis "Phillin". (I Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning kallades serien emellertid för "Fröken Pinup").


Serien handlade om en kvinnlig huvudperson i samma tradition som "Blondie", dock med skillnaden att fröken Philin var en arbetande kontorskvinna. På firman Kubb & Co. arbetade hon med direktör Kubb och springpojken Svante, samtidigt som hon ägnade sig åt kärlekens vedermödor med pojkvännen Linus. Philins getingmidja och korta kjolar bestod i alla år, bara frisyren ändrades.

Som mest publicerades "Phili Philin" i ett 30-tal svenska tidningar2. Serien har vid endast ett tillfälle publicerats i en serietidning, fyra sidor i Åsa-Nisse nr 12/1979. Utomlands har serien gått i en holländsk veckotidning och en fransk dagstidning3.

En manlig bifigur fick en period sin egen serie, Hjalle Pjatt.

Fotnoter

  • 1. Källa: Artikel av Magnus Knutsson i tidskriften Thud nr 31 (1976).
  • 2. Källa: Intervju med Allan Borgström i Nerikes Allehanda, 14 januari 1978.
  • 3. Källa: Intervju med Allan Borgström i Nerikes Allehanda, 5 december 1968.

Kuriosa

Allan Borgströms förklaring till namnet "Phili Philin" var: "I skolan fick vi lära oss att det bara var i stadsnamnen Phoenix och Philadelphia som f-ljudet stavades med ph. Därför fick hon heta "Phili Philin".