Skillnad mellan versioner av "Kalle Ankas Pocket"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (Mall)
Rad 787: Rad 787:


==Externa länkar==
==Externa länkar==
* [http://www.kallepocket.se Kallepocket.se (fanwebbplats)]
* [http://www.kallepocket.se Kallepocket.se (fanwebbplats)] {{död länk}}


{{wikipedia|2006-11-08}}
{{wikipedia|2006-11-08}}

Versionen från 23 december 2009 kl. 15.06

Kalle Ankas Pocket nr 40 (1981), omslag av Giancarlo Gatti © Disney.

Kalle Ankas Pocket är en periodisk seriepocket utgiven sedan 1968. Innehållet består främst av italienska Disneyserier.


Historik

Under 1960-talet expanderade den svenska utgivningen av disneypublikationer kraftigt. Som en följd av detta gjorde sig materialbristen för tidningarna allt mer påtaglig. Tidigare hade man uteslutande fyllt tidningarna med material från den amerikanska serieproducenten Western Publishing, men nu började man även leta på annat håll efter serier att publicera. Det italienska förlagshuset Mondadori (nuvarande Disney Italia) var redan etablerade på hemmamarknaden och vid mitten av 1960-talet började dessa serier även att dyka upp i Kalle Anka & C:o. De italienska serierna skiljde sig dock från de amerikanska på flera sätt; framför allt så var de layoutmässigt annorlunda: de var vanligen längre – ca. 30 sidor – och hade tre strippar per sida, till skillnad från de amerikanska som hade fyra. Kombinationen av dessa två förutsättningar gjorde att flera av dessa serier redigerades om ganska kraftigt innan de nådde den svenska publiken.

Möjligen bidrog detta till beslutet att ge ut pocketboken "Tuff till tusen miljarder" sommaren 1968. Fyra månader senare följdes den av " Farbror Joakims skattjakt" och därmed hade utgivningen av Kalle Ankas Pocket kommit igång.

Under de första åren var pocketarna så gott som uteslutande svenska översättningar av utgåvor i den italienska serien I Classici di Walt Disney, som hade börjat utges 1957 och samlade utvalda serier från tidningen Topolino ("Musse Pigg" på italienska; den italienska Disney-marknadens flaggskepp), sammanknytna av en nyskriven ramberättelse. Merparten av serierna i I Classici di Walt Disney var av italienskt ursprung, men här förekom även en och annan amerikansk serie - något som bl.a. ledde till att Carl Barks serie "Den fantastiska flodfärden" fick sin Sverige-premiär i " Kalle Anka i toppform".

1976 upphörde dock utgivningen av I Classici di Walt Disney, och från och med 1982 (KAP 42) plockades serierna samman direkt för den svenska pocketen (och dess nordiska och tyska motsvarigheter). I samband med detta försvann också ramberättelserna. Det italienska materialet fortsatte dock att stå för merparten av innehållet, även om en och annan danskproducerad serie - med "italiensk" layout - också började dyka upp.

Än idag är huvuddelen av innehållet i Kalle Ankas Pocket italienskt, men idag inleds de mestadels av en danskproducerad serie. Enstaka brasilianska serier - som även de är layoutmässigt avsedda för pocketpublicering - har också synts till.

Europeiska systerutgåvor

Ungefär samtidigt som Kalle Ankas Pocket började ges ut, startade upplagor av I Classici di Walt Disney även i andra europeiska länder. Än idag är dessa utgåvor samproducerade med Kalle Ankas Pocket.


Land Namn Startår
Danmark Jumbobog 1968
Finland Aku Ankan Taskukirja 1970
Frankrike Mickey Parade 1966 (nedlagd 1979)
Nederländerna Donald Duck Pocket 1970
Norge Donald Pocket 1968
Tyskland Lustiges Taschenbuch 1967

Innehåll

Kalle Ankas Pocket består huvudsakligen av italienska disneyserier med Kalle Anka och Musse Pigg. Därför innehåller de ofta figurer som är mer ovanliga eller rentav inte förekommer alls i övriga länders disneyproduktion. Hit hör Kalles superhjältealias Stål-Kalle, Farbror Joakims beundrarinna Gittan, ärkerivalen Von Pluring, häxan Tyra Trollpacka, Farbror Joakims butler Albert och många fler.

Format

En Kalle Ankas Pocket brukar bestå av 256 sidor, och en Kalle Ankas Pocket special består av dubbelt så många. Sidorna är upplagda så att de på höjden har tre paneler per sida, vilket är det vanliga för italienska disneyserier. Detta skiljer sig från större serietidningsformat som t.ex. Kalle Anka & C:o, som brukar ha fyra paneler på höjden.

I början var varannan sida svartvit, men sedan nummer 78 har trycket varit helt i färg.

Från och med nummer 306 kom det ut två olika upplagor av varje pocket, en med priset tryckt på framsidan och en utan pris på framsidan.

Lista över Kalle Ankas Pocket

Annat om Kalle Ankas Pocket

Se även

Externa länkar

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 2006-11-08, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Kalle Ankas Pocket.