Skillnad mellan versioner av "Dash Shaw"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 72: Rad 72:
==[[Bild:Mini_sverige.gif]] {{PAGENAME}} i Sverige==
==[[Bild:Mini_sverige.gif]] {{PAGENAME}} i Sverige==
*Dash Shaw har publicerats i svenska (men engelskspråkiga) antologin ''[[C'est Bon Anthology]]'' vol. 2, 2006.
*Dash Shaw har publicerats i svenska (men engelskspråkiga) antologin ''[[C'est Bon Anthology]]'' vol. 2, 2006.
*Shaw var en av de inbjudna gästerna till svenska seriefestivalen [[small press expo]] 2010 i Kulturhuset i Stockholm, men dök inte upp, troligen på grund av osäkerheten i flygtrafiken efter isländska vulkanens Eyjafjallajökuls utsläpp av aska i atmosfären..
*Shaw var en av de inbjudna gästerna till svenska seriefestivalen [[small press expo]] 2010 i Kulturhuset i Stockholm, men dök inte upp, troligen på grund av osäkerheten i flygtrafiken efter isländska vulkanens Eyjafjallajökuls utsläpp av aska i atmosfären.
*Han är i gengäld en av gästerna på 2011 års small press expo i Stockholm.
*Han var i gengäld en av gästerna på 2011 års small press expo i Stockholm och medverkade där bland annat i ett publikt samtal med [[Austin English]].


==Externa länkar==
==Externa länkar==

Versionen från 9 maj 2011 kl. 19.08

Omslagsbild till "Bottomless Belly Button" av Dash Shaw. © Shaw.

Dash Shaw (född 1983 i Hollywood), amerikansk serieskapare som främst jobbar i den vardagsrealistiska fåran. Upphovsman till ambitiösa serieromaner som "The Mother's Mouth" (2006) och den kritikerhyllade "Bottomless Belly Button" (2008). Shaw har även gjort webbserien "Body World".


Historik

Shaw föddes 1983 i Hollywood men flyttade med sin familj till Richmond, Virginia, vid två års ålder. Hans far var en serieläsare av stora mått och unge Dash fick vägledning in i seriekonsten från början. Redan i fyraårsåldern började han att göra egna serier och han har fortsatt att vara fascinerad av konstformen sedan dess. I high school började han att ge ut egna seriefanzin (eller "mini-comics" som de kallas i USA) och medverkade även i Richmond Times-Dispatchs ungdomsbilaga InSync. Ett halvår i high school tillbringade han i Japan. Därefter genomgick Shaw en konstutbildning på School of Visual Arts i New York; ursprungligen på serieprogrammet, men efter ett tag gick han över till illustrationsprogrammet. Under collegetiden publicerades hans serier och illustrationer i åtskilliga publikationer både i USA och Europa, och redan vid 19 års ålder nämndes han som en av tio serieskapare "man ska hålla ögonen på" vid amerikanska Small Press Expo 2002. Han gick ut med en kandidatexamen i serier/illustration ("major in comics/illustration") 2005.[1] Under collegetiden blev han medlem av seriekollektivet Meathaus Collective, utgivare av antologin Meathaus.

Albumdebuten kom med "Love Eats Brains: A Zombie Romance", utgiven på Odd God Press 2004. Serien är på 128 sidor, vilket är mycket för en debut, och avhandlar en bisarr kärlekstriangel där en fotograf måste välja mellan sin gravida flickvän och en död bibliotekarie. (Love Eats Brains är för övrigt även namnet på Shaws eget popband.) Året därpå kom albumet "Goddess Head: short stories 2002–2004", en samling av ensidesserier som tidigare publicerats i diverse antologier och tidningar, bland dem Meathaus, The Philadelphia Independent, Garish Zow, Visual Opinions Magazine och "Big Dumb Fun". 2006 gav Alternative Comics ut Shaws serieroman "The Mother's Mouth", ett intrikat psykodrama om sexualitet och identitet och faran med att vilja återuppleva flydda tider.

Nästa större verk blev "Bottomless Belly Button", troligen Shaws mest kända verk. Förläggaren Gary GrothFantagraphics har i efterhand berättat historien om hur en 23-årig man sökte upp honom på ett seriekonvent i Maryland 2006 och prackade på honom ett över 300 sidor långt bildmanus till en serieroman (som enligt upphovsmannen skulle bli ungefär dubbelt så lång i färdigt skick). Groth var av naturliga skäl tveksam, men läste trots allt igenom utkastet och uttryckte sitt intresse för det.[2] 2008 var det 720-sidiga albumet klart och gavs ut av Fantagraphics. "Bottomless Belly Button" är ett realistiskt drama om en dysfunktionell familj och ungdomens förlorade oskuld. Bildberättandet är fyllt av experimentlust och blandar naiva teckningar i "cartoon"-stil med ett allvarligt innehåll.

Shaw har också publicerats med flera kortare serier i Fantagraphics antologi Mome från nummer tio och framåt. 2009 samlades flera av dessa historier i boken "The Unclothed Man In the 35th Century A.D.".

En något annorlunda sida av Dash Shaw får man se i Strange Tales nr 1 från Marvel Comics (2009), där Shaw är en av ett flertal "alternativa" serieskapare som gjort serier med Marvels superhjältar i egen tappning. Shaws bidrag är en serie med "Doctor Strange". Själv har han sagt att han inte har något emot att jobba med mer kommersiella serier och att han genast skulle ta chansen om Marvel lät honom göra en serie som "Ghost Rider".[2]

På nätet har Shaw publicerat sin egen webbserie "Body World" 2007–09. Utgivningsrättigheterna har köpts av Pantheon Books och serien kommer i bokform under 2010.

Dash Shaw bor idag i Brooklyn, New York.

Influenser

Shaw har i olika intervjuer berättat att han är inspirerad av en mängd olika kulturfenomen, däribland serieskaparen Chris Ware, den persiske filmregissören Abbas Kiarostami (som han tidigare har framhållit som vår tids störste konstnär), japansk shoujo manga och alternativ manga, t.ex. från tidningen Garo.[3]

Stil och innehåll

Shaws serier är ofta mångbottnade och närmast lyriska i sitt berättande. Han jobbar företrädesvis med vardagsrealism och använder ofta en "jag-figur" och egna erfarenheter i sina historier. Olikt många av sina kollegor i USA:s "alternativa" serierörelse brukar han däremot inte arbeta rent självbiografiskt utan söker sig till stor del även utanför det själupplevda.

Dash Shaw blandar gärna olika teckningsstilar i sina verk; realism, naivism och cartoon-stil kan förekomma på figurerna i en och samma serie. I "Bottomless Belly Button" är huvudpersonen tecknad som en stiliserad groda, medan övriga figurer är enkelt men förhållandevis realistiskt avbildade.

Ett av Shaws signum är hans vana att sidoställa två olika fenomen, t.ex. två bilder som ytligt sett inte tycks ha något med varandra att göra, och låta läsaren skapa mening mellan dem (inte olikt Ezra Pounds principer för lyrik eller Lev Kuleshovs teorier för filmkonsten, se även sidoställdhet och samnärvaro).

Seriebibliografi (urval)

Fanzin/Small Press

Album

Webbserier

Medverkan i antologier

Övrigt

Dash Shaws serier har även publicerats i ett flertal dagstidningar och tidskrifter.

Övrig konstnärlig verksamhet

  • Shaw är även textförfattare och musiker i "weirdo-pop"-bandet Love Eats Brains! tillsammans med James Bianca.
  • Har medförfattat och skådespelat i flera mindre filmprojekt. Bl.a. har han en roll i Todd Raviottas kortfilm "At the River" (2006).
  • 2009 regisserade Dash Shaw en animerad film baserad på serien "The Unclothed Man In The 35th Century A.D.", visad på Independent Film Channels webbplats IFC.com.

Utställningar

  • "Bottomless", en utställning med Shaws originalteckningar, storyboards och videoanimationer, ställdes ut på Duke University's John Hope Franklin Center 25 september–31 oktober 2008.[1]

Mini sverige.gif Dash Shaw i Sverige

  • Dash Shaw har publicerats i svenska (men engelskspråkiga) antologin C'est Bon Anthology vol. 2, 2006.
  • Shaw var en av de inbjudna gästerna till svenska seriefestivalen small press expo 2010 i Kulturhuset i Stockholm, men dök inte upp, troligen på grund av osäkerheten i flygtrafiken efter isländska vulkanens Eyjafjallajökuls utsläpp av aska i atmosfären.
  • Han var i gengäld en av gästerna på 2011 års small press expo i Stockholm och medverkade där bland annat i ett publikt samtal med Austin English.

Externa länkar

Fotnoter

  1. 1.0 1.1 "Dash Shaw" på engelska Wikipedia [länkad 2010-04-13]
  2. 2.0 2.1 Dan Kois: "Comic-Book Hero", artikel i New York Magazine (nätupplaga), 2008-06-15. [länkad 2010-04-21]
  3. Sunyoung Lee: "Dash Shaw's Unlikely Imagery", artikel i Publishers Weekly (nätupplagan), 2006-12-05. [länkad 2010-04-21]