Skillnad mellan versioner av "Mangakai"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m
(tog bort citatet från hemsidan, och skrev till en massa text)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Organisationer och föreningar]]
[[Kategori:Organisationer och föreningar]]
[[Kategori:Svenska organisationer och föreningar]]
[[Kategori:Svenska organisationer och föreningar]]
Från föreningens hemsida: "'''Mangakai''' är Sveriges största och äldsta ideella förening för folk intresserade av japanska serier ([[manga]]) och japansk tecknad film ([[animé]]). Vi ordnar med möten, medlemstidning, animévisningar och andra tillställningar."
 
{{stub}}
Mangakai är Sveriges äldsta Mangaförening. Stockholmsbaserad men officiellt rikstäckande.
 
==Historik==
1992 fick [[Simon Lundström]] rådet av sin teckningslärare [[Esbjörn Jorsäter]] att skapa en intresseförening för [[Manga]] i sverige. Simon tyckte det lät jobbigt att skapa en förening men gjorde ändå en namninsamling på folk som gillade Manga och [[Anime]]. Listan med namn ledde till en del gruppbeställningar från utlandet och till några träffar. 1994 hade Simons namnlista utveklats till det som idag är Mangakai, och ett första årsmöte hölls hösten samma år. [[Bror Hellman]] valdes till första ordförande i Mangakai. Svartsjuk över att inte själv få vara första ordförande kandiderade Simon till ordförandeposten vid nästa årsmöte, och har varit ordförande i föreningen ända sedan dess med korta uppehåll. Föreningen har till stor del utvecklats efter Simons smak, och det är ingen underdrift att kalla föreningen för Simons Mangakai. Ungefär i början av år 2000 hade Mangakai sin storhetstid, med ca 400 aktiva medlemmar och en handfull olika aktiviteter. Mangakai har sedan dess dalat, och befinner sig nu i en svacka.
 
==Aktiviteter==
Eftersom det handlar om idéelt arbete i Mangakai styrs antalet aktiviteter efter folks ork att göra dem. Genom tiderna har det bland annat arrangerats filmvisningar av eller för Mangakai. Dessa har varierat i storlek, och den största rörde sig om tre hyrda biosallonger under en heldag där det visades anime för medlemmar. Totalt fyra olika stora filmvisningar och konvent har arrangerats, Dogakai, Odåga, Nekketsu Shukai, Dogakon, med tillsammans ca trettiotalet biovisningar och som ibland även sträckte sig från fredag till söndag. Tillhörande teckningstävling, auktion samt [[cosplay]] var ständigt återkommande sidoaktiviteter. 
Vidare har Mangakai haft totalt tre olika medlemstidningar, Mangakais medlemsblad, Mangashugi och [[8Q]].
Mangakai arrangerar även veckomöten. De har genom tiderna haft olika namn; veckomöten, filialer, cirklar, men är i grund och botten samma sak. 1997 startade veckomöterna i Roslags-Näsby, och lade grunden för alla andra möten. Man tittade på anime, umgicks, lagade mat, ritade och tog med sig prylar eller hade styrelsemöten. Totalt har veckomöten hållits på sju olika platser i stockholm, en gång i veckan. Bland annat i Huddinge började Mangakais Huddingemöten så tidigt som 1998, och håller fortfarande på att kollar på anime en gång i veckan i Huddingegymnasiets filmsal. Huddinge har även också haft tecknarmöten en gång i veckan i totalt ca fem års tid tills förra året, då Mangakais tecknarmöten skapade den egna föreningen [[Doyobikai]]. Mangakai har även officiellt stått bakom [[fanzin]]et [[Mangaka]].
 
==Andra Mangakai-föreningar==
Mangakai har haft filialer eller andra föreningar kopplade till själva Mangakai, t.ex. Mangakai Örebro eller Mangakai Västmanland. Det har dock ibland uppståt andra föreningar som inte har något med Mangakai att göra. Man har lånat namnet Mangakai och lagt till en ortsbenämning, t.ex. [[Mangakai Lund]]. Mangakais styrelse har aldrig haft någon intention till att förbjuda dessa inoficiella Mangakai-föreningar, men det är värt att notera att alla föreningar som börjar med Mangakai inte nödvändigtvis har med föreningen Mangakai att göra.
Vem som vill i Mangakai får skapa en ortförening med egen styrelse, men betalar in medlemsskap till Mangakai. P.g.a detta cirkulerar det olika andra Mangakai-föreningar, och det kan vara svårt att veta om det är en officiell Mangakai-förening.
 
== Externa länkar ==
== Externa länkar ==
* [http://www.mangakai.se Mangakai (officiell webbplats)]
* [http://www.mangakai.se Mangakai (officiell webbplats)]

Versionen från 19 februari 2006 kl. 15.11


Mangakai är Sveriges äldsta Mangaförening. Stockholmsbaserad men officiellt rikstäckande.

Historik

1992 fick Simon Lundström rådet av sin teckningslärare Esbjörn Jorsäter att skapa en intresseförening för Manga i sverige. Simon tyckte det lät jobbigt att skapa en förening men gjorde ändå en namninsamling på folk som gillade Manga och Anime. Listan med namn ledde till en del gruppbeställningar från utlandet och till några träffar. 1994 hade Simons namnlista utveklats till det som idag är Mangakai, och ett första årsmöte hölls hösten samma år. Bror Hellman valdes till första ordförande i Mangakai. Svartsjuk över att inte själv få vara första ordförande kandiderade Simon till ordförandeposten vid nästa årsmöte, och har varit ordförande i föreningen ända sedan dess med korta uppehåll. Föreningen har till stor del utvecklats efter Simons smak, och det är ingen underdrift att kalla föreningen för Simons Mangakai. Ungefär i början av år 2000 hade Mangakai sin storhetstid, med ca 400 aktiva medlemmar och en handfull olika aktiviteter. Mangakai har sedan dess dalat, och befinner sig nu i en svacka.

Aktiviteter

Eftersom det handlar om idéelt arbete i Mangakai styrs antalet aktiviteter efter folks ork att göra dem. Genom tiderna har det bland annat arrangerats filmvisningar av eller för Mangakai. Dessa har varierat i storlek, och den största rörde sig om tre hyrda biosallonger under en heldag där det visades anime för medlemmar. Totalt fyra olika stora filmvisningar och konvent har arrangerats, Dogakai, Odåga, Nekketsu Shukai, Dogakon, med tillsammans ca trettiotalet biovisningar och som ibland även sträckte sig från fredag till söndag. Tillhörande teckningstävling, auktion samt cosplay var ständigt återkommande sidoaktiviteter. Vidare har Mangakai haft totalt tre olika medlemstidningar, Mangakais medlemsblad, Mangashugi och 8Q. Mangakai arrangerar även veckomöten. De har genom tiderna haft olika namn; veckomöten, filialer, cirklar, men är i grund och botten samma sak. 1997 startade veckomöterna i Roslags-Näsby, och lade grunden för alla andra möten. Man tittade på anime, umgicks, lagade mat, ritade och tog med sig prylar eller hade styrelsemöten. Totalt har veckomöten hållits på sju olika platser i stockholm, en gång i veckan. Bland annat i Huddinge började Mangakais Huddingemöten så tidigt som 1998, och håller fortfarande på att kollar på anime en gång i veckan i Huddingegymnasiets filmsal. Huddinge har även också haft tecknarmöten en gång i veckan i totalt ca fem års tid tills förra året, då Mangakais tecknarmöten skapade den egna föreningen Doyobikai. Mangakai har även officiellt stått bakom fanzinet Mangaka.

Andra Mangakai-föreningar

Mangakai har haft filialer eller andra föreningar kopplade till själva Mangakai, t.ex. Mangakai Örebro eller Mangakai Västmanland. Det har dock ibland uppståt andra föreningar som inte har något med Mangakai att göra. Man har lånat namnet Mangakai och lagt till en ortsbenämning, t.ex. Mangakai Lund. Mangakais styrelse har aldrig haft någon intention till att förbjuda dessa inoficiella Mangakai-föreningar, men det är värt att notera att alla föreningar som börjar med Mangakai inte nödvändigtvis har med föreningen Mangakai att göra. Vem som vill i Mangakai får skapa en ortförening med egen styrelse, men betalar in medlemsskap till Mangakai. P.g.a detta cirkulerar det olika andra Mangakai-föreningar, och det kan vara svårt att veta om det är en officiell Mangakai-förening.

Externa länkar