Teenage Mutant Ninja Turtles

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Raphael ur "Teenage Mutant Ninja Turtles" (1984) av Kevin Eastman och Peter Laird. © Eastman & Laird.

"Teenage Mutant Ninja Turtles" – i Sverige tidigare ofta kallad "Turtles" i dagligt tal men på senare år oftare benämnd TMNT – är en amerikansk serie som handlar om fyra muterade sköldpaddor som är tonåringar, mutanter och ninjor. Serien skapades av Kevin Eastman och Peter Laird 1984 och debuterade i en svartvit serietidning utgiven av Mirage Studios.

En barnvänligare version av serien är, i Sverige, känd som "Teenage Mutant Hero Turtles".

Handling

Serien hade en ganska "mörk" prägel och riktade sig till en lite äldre publik. Historierna var skrivna på vad som kallas moralabsolutism. Sköldpaddorna kämpade för det goda i världen, medan sköldpaddornas ärkefiende Shredder var en elaking. Fler figurer introducerades allt eftersom, och medan vissa av dessa var varken "goda" eller "onda" förblev huvudfigurerna "goda" eller "onda".

Sköldpaddornas namn är tagna från fyra renässanskonstnärer: Donatello, Leonardo, Michelangelo och Raphael, och de är specialister på varsitt traditionellt japanskt vapen; Donatello bo (trästav), Leonardo katana (svärd), Michaelangelo nunchaku (karatepinnar) och Raphael sai (treeggad kniv). För femton år sedan muterades de av ett ämne kallat ooze och samtidigt muterades också deras mästare Splinter, en talande råtta. Mästare Splinter lärde ut stridskonsten ninjutsu till sköldpaddorna och det var även han som gav dem deras namn. Sköldpaddornas hemstad är New York City, där de bor i kloakerna.

Koncept

Delvis var "TMNT" en parodi på några av de populäraste amerikanska serierna under början av 1980-talet, en mix av mutanterna från Chris Claremonts "X-Men", ninjorna från Frank Millers "Daredevil" och tonårshjältarna från Marv Wolfmans "New Teen Titans". Att låta dessa attribut inkarneras i fyra sköldpaddor visade sig vara ett genidrag.

Serietidningar

Den svartvita serietidningen som kom våren 1984 blev en omedelbar succé. Med åren har denna version haft fyra separata volymer och flera sidohistorier. Volym 4, som debuterade 2001 och som fortfarande ges ut (2005).

Archie Comics gjorde en serietidningsversion av 1987 års animerade TV-serie. Denna version, kallad TMNT Adventures, upphörde efter det femte numret (skiljer något mellan USA och Sverige) med att följa TV-serien och började istället utveckla egna historier. Medan TV-serien hade humor, var TMNT Adventures mer våldsam och hade mörkare teman som död, religionskonflikter och miljöförstöring. TMNT Adventures publicerades i USA mellan 1988 och 1995.

Image Comics utgav även en serietidningsversion av den svartvita originalserien, volym 3.

En daglig seriestripp, skriven och ritad av Dan Berger, publicerades fram till och med december 1996. Då den var som populärast publicerades den i över 250 dagstidningar.

En annan serietidning, inspirerad av 2003 års tecknade TV-serieversion, publicerades av Dreamwave Productions juni–december 2003 innan den lades ner på grund av dålig försäljning. Berättelserna skrevs av Peter David och illustrerades av LeSean, och i de tre första numren, som var de enda som var baserade på TV-serien, visades händelserna för ovanlighetens skull från bifigurernas perspektiv, det vill säga April O'Neil, Baxter Stockman och Casey Jones.

Turtles i andra medier

1987 års tecknade TV-serie

1987 gjorde Murakami-Wolf-Swenson Film Productions en syndikerad tecknad TV-serie baserad på Eastman och Lairds skapelse. TV-serien riktade sig mest till en yngre publik. Denna serie hade mer humor och mindre våld. Det våld som förekom var inte alls lika rått som i originalserierna, och sköldpaddorna fick nu ett mer sympatiskt utseende. TV-serien gjordes i 194 avsnitt, och det sista visades 1996.

I denna version var sköldpaddorna pizzaälskande, slogs mot ondskans krafter och levde i en kloak som de inrett till hemmiljö. Det fanns många figurer i denna serie, som filmbolaget och inte Mirage Studios äger rättigheterna till. Peter Laird uppges ha blandade känslor inför serien, eftersom den skiljde sig så mycket från den första serietidningsversionen.

Sköldpaddorna fick här också för första gången färgkodade ögonbindlar. Medan de i originalet alla hade röda (vilket syntes enbart på omslagen), så fick här varenda sköldpadda sin egen färg; Raphael röd, Michaelangelo orange, Leonardo blå och Donatello lila.

1987 års tecknade TV-serie innehöll nya och gamla figurer som April O'Neil, Casey Jones, Bebop och Rocksteady, Baxter Stockman och Råttkungen. Vissa figurer, som Shredder och Fotklanen påminde bara utseendemässigt om originalfigurerna. Krang, en av seriens mest minnesvärda skurkar, var inspirerad av Utroms, en god utomjordisk ras i Mirage Studios version. Men Krang, som var en krigsherre från Dimension X, var däremot mycket elak.

Denna version var en mycket framstående del av "TMNT", de flesta människor är omedvetna om att det finns andra versioner.

TMNT: The Next Mutation

1997–98 gjordes TV serie med riktiga skådespelare kallad "TMNT: The Next Mutation". En femte sköldpadda introducerades, en tjej som kallades Venus de Milo. Serien utspelade sig efter 1987 års tecknade TV-serie, då Shredder blivit besegrad och sköldpaddorna fick slåss mot nya skurkar. "TMNT: The Next Mutation" blev aldrig särskilt populär, och lades ner efter bara en säsong. Serien kritiserades även av föräldrar för att den innehöll otäcka element som vampyrer.

Den här versionen av sköldpaddorna gjorde även ett gästspel i serien "Power Rangers: In Space"

Många fans betraktar numera den här TV-serien som en apokryf. I november år 2000 sade Kevin Eastman och Peter Laird att de inte tänker ha med Venus de Milo i någon kommande berättelse.

Anime

I Japan gjordes 1996 två animeavsnitt av 1987 års tecknade TV-serie. Den kallades "Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen" ("Superman Legend"). I den serien stal Krang, Shredder, Bebop och Rocksteady stenen Dark Muta-Stone. Figurerna var samma som i USA-versionen, men deras personligheter hade ändrats något. Animeversionen var för yngre tittare.

2003 års tecknade TV-serie

Den 8 februari 2003 pånyttföddes "TMNT", och som barnmorska stod Fox Network och 4Kids Entertainment. Denna serie produceras av Mirage Studios, som äger en tredjedel av rättigheterna till serien.

Serien skiljer sig mycket från versionen från 1987 genom att 2003 års tecknade TV-serie följer 1984 års serietidningsversion bättre. Tonen är både mörkare och tuffare, men ändå lättsam nog att kallas barnvänlig. I denna TV-serie är sköldpaddorna mer som en familj, medan de i den gamla mer var ett fighting-team.

2012 års datoranimerade TV-serie

Mellan september 2012 och november 2017 sändes en datoranimerad TV-serie i Nickelodeon, som i oktober 2009 köpt rättigheterna till Turtles. Serien hade fem säsonger.

Filmer

TMNT-populariteten kulminerade med de tre spelfilmerna i början av 1990-talet. Alla tre långfilmerna gick på bio i Sverige.

Den första långfilmen, "Teenage Mutant Ninja Turtles", kom 1990 och är mest präglad av serietidningsversionen, men den har även drag från 1987 års tecknade TV-serie. Här introduceras Shredder, eller Oroko Saki som han egentligen heter, som antagonisten i filmen.

Den andra långfilmen, "Teenage Mutant Ninja Turtles II – Kampen om Ooze", kom 1991. Shredder är tillbaka och fortsätter bygga upp Fotklanen för att få sin hämnd på sköldpaddorna. Bebop och Rocksteady var tilltänkta som antagonister, men Kevin Eastman och Peter Laird lät istället skapa två nya mutanter: Tokka och Rahzar. Splinter berättar här för sköldpaddorna om deras förflutna. Vanilla Ice rappar i slutet av filmen.

Den tredje långfilmen, "Teenage Mutant Hero Turtles III", kom 1993 och i denna film återvänder Casey Jones. Handlingen går ut på att sköldpaddorna reser bakåt i tiden till det feodala Japan och använder samurajutrustning. Filmen var baserad på historien "Sacred Sands of Time" från Eastman och Lairds TMNT nr 8 (volym 1).

En ny, datoranimerad långfilm kom under 2007.

Spel

Det första elektroniska spelet med Turtles kom 1989 till Nintendos NES, producerat av Konami. Det var ett plattformsspel, där man kunde växla mellan de fyra sköldpaddorna under spelets gång. Konami producerade samma år även ett arkadspel för upp till 4 spelare baserat på TMNT. Företaget mjölkade sin licens fram till 1994 med ett flertal spel till olika konsoler, oftast i genrerna plattformsspel eller beat'em'up. 1994 ebbade marknaden för Turtles-vågen ut, och fighting-spelet "Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters" var en misslyckad satsning. Sedan den nya TV-serien 2003 har dock Konami och andra återigen producerat flera spel till ett flertal format.

Censur och Teenage Mutant Hero Turtles

Censuren i Storbritannien beslutade sig för att döpa om serien från "Teenage Mutant Ninja Turtles" till "Teenage Mutant Hero Turtles", innan serien fick visas i Storbritannien. Ninjor ansågs inte vara något för barn. Det var den brittiska titeln som också gick i svensk TV.

Sångtexten i den tecknade TV-serien från 1987 ändrades – man tog bort ordet ninja, och textraden "Splinter taught them to be ninja teens" ändrades hos britterna till "Splinter taught them to be fighting teens". Dessutom klipptes scener bort där Michelangelo använde sina nunchakus. Från avsnittet "My Brother, the Bad Guy" under säsong 5 (1991) använde Michelangelo istället ett rep. Den nya tecknade TV-serien har inte censurerats, så i Storbritannien är det den som kallas "Teenage Mutant Ninja Turtles", medan man om den gamla TV-serien säger "Teenage Mutant Hero Turtles".

Mini sverige.gif TMNT i Sverige

För de flesta svenskar är TMNT förknippat med 1987 års tecknade TV-serie, serietidningsversionen "TMNT Adventures" samt de tre långfilmerna. Dessa tre versioner förekom mest i Sverige, och övriga var mycket sällsynta. I Sverige hade sköldpaddorna även sin egen pizza, som kunde köpas i frysdiskar.

TMNT-kulturen kom och kulminerade i Sverige i början av 1990-talet, men blev där inget långvarigt fenomen utan dog ut 1994. I USA dog TMNT-kulturen aldrig, men den avtog något. Först i början av 2000-talet har den på allvar börjat komma tillbaka.

Serietidningar

Serietidningsversionen TMNT Adventures utgjorde grunden för den tidning som gavs ut i Sverige 1990–96 under namnet Teenage Mutant Hero Turtles. Hur ofta tidningen utkom per år skiftade med årens lopp. Ibland utgavs även specialtidningar. Det fanns även kortare serieavsnitt i de flesta nummer, som var gjorda i Storbritannien och därför använde inte Michelangelo sina nunchakus i dessa.

Tidningen utgavs med 2 nummer 1990 (även ett gratis-ex av första numret, med annat omslag), 15 nummer 1991, 17 nummer 1992, 12 nummer 1993, 12 nummer 1994, 12 nummer 1995, 12 nummer 1996.

2013 startade en ny tidning utgiven av Egmont, med serier från IDW Publishing. Tidningen innehåller till största delen pyssel och dylikt.

Hyllningar och parodier i serier

  • "Teenage Mutant Ninja Burgers" av Mikael Grahn i Pyton nr 2/1992.
  • "Törtels" i Pyton nr 3/1992.

Pastischer

Serien blev snabbt en enorm succé i den amerikanska independentvärlden och gav upphov till en stor mängd mer eller mindre seriösa kopior och parodier inklusive "Adolescent Radioactive Black Belt Hamsters", "Pre-Teen Dirty Gene Kung Fu Kangaroos", "Radioactive Wrestling Rodents", "Geriatric Gangrene Jujitsu Gerbils" och "Colossul Nuclear Bambino Samurai Snails", titlar som sällan överlevde längre än något enstaka nummer.

Kuriosa

  • Då TMNT var som populärast hölls en konsertturné 1990, kallad "Comin' Out of Their Shells Tour". Artisterna uppträdde i sköldpaddskostymer liknande dem som användes i långfilmerna. Musik spelades på scenen och handlingen inbegrep att April O'Neil blev kidnappad av Shredder och sköldpaddorna måste rädda henne.
  • TMNT har inspirerat till namnet på en riktig förhistorisk sköldpadda med horn och en svans. Vetenskapsmän har namngivit djuret ninjemys, vilket betyder ninjasköldpadda.

Upphovsrätt

I oktober 2009 såldes rättigheterna till hela TMNT-franchisen till Nickelodeon. I september 2012 påbörjades en tredje animerad TV-seire, som sändes fram till november 2017.

Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 9 december 2005, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Teenage Mutant Ninja Turtles.