Seriealbum

Från Seriewikin
Version från den 16 januari 2008 kl. 22.49 av OlaHe (diskussion | bidrag) (Historik)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"Black Hole", tjockt inbundet seriealbum/seriebok av Charles Burns. © upphovsmannen.

Ett seriealbum är en seriepublikation utgiven i bokform.

Det finns åtminstone tre vanliga användningar av ordet seriealbum:

  1. En serieutgåva, vilken som helst, i bokform.
  2. En specifik typ av seriepublikation, ofta av lite större format och lite tjockare pärmar än en serietidning.
  3. Ett avslutat serieäventyr, ca 40–60 sidor, i fransk/belgisk serietradition.


Definition I

Den mest övergripande betydelsen av ordet "seriealbum" är då serier utges i bokform, oavsett design eller sidantal, oavsett om utgåvan är inbunden eller limmad, har hårda eller halvmjuka pärmar, och oavsett om det innehåller ett sammanhängande serieavsnitt eller flera olika.

"Den mystiska stjärnan" av Hergé – traditionellt europeiskt seriealbum med mjuka pärmar. © Casterman/Bonnier Carlsen

Termen "seriealbum" är i detta fall synonym med "seriebok", medan seriepocketar och julalbum räknas som underkategorier. Serietidningar, d.v.s. publikationer som är periodiska och i många fall tunnare och billigare, räknas vanligtvis inte till seriealbumen.

"Seriealbum" i denna breda bemärkelse används t.ex. i Seriewikins kategori "seriealbum". Det är även utgångspunkten då Seriefrämjandets Urhunden-pris-delas ut för årets bästa seriealbum.

Definition II

Ett vanligt sätt att använda termen på är då man avser en publikation av lite större format och lite tjockare pärmar än en serietidning. Oftast är albumet limmat, av större format, innehållande en enda avslutad serie och med mjuka pärmar.

Dock finns det album som avviker från allt detta, t.ex. inbundna album, album med hårda pärmar, häftade album, album i mindre format etc.

Även seriealbum i denna tradition kan kallas serieböcker (även om det sistnämnda begreppet ofta förbehålls tjockare utgåvor med hårdare pärmar).

Definition III

"Seriealbum" som ett sätt att beteckna ett format på en seriehistoria är inte så vanligt, men det har förekommit att serietidningar, t.ex. Casablanca från RSR Epix, annonserat ut att deras nummer innehåller "ett avslutat album".

Casablanca nummer 1/1987. © RSR Epix.
Comix Pocket nr 1, seriepocket med omslag målat av Rolf Gohs.

Ofta avses här serier från den europeiska och fransk/belgiska traditionen, eftersom dessa ofta ges ut (eller planeras att ges ut) i bokform redan från början, till skillnad från den amerikanska och i viss mån svenska traditionen, där det mesta först går i serietidningar och endast samlas i album om efterfrågan finns.

Gränsdragning

Förutom att definitionerna varierar är gränsen mellan serietidning, seriealbum och seriebok är ofta flytande och det är svårt att finna en allmängiltig definition.

Historik

=Mini sverige.gif Sverige

Det första svenskutgivna seriealbumet anses vanligtvis vara "Herr Spindelbens märkvärdiga irrfärder och sällsamma äfventyr till lands och vatten" av Jockum Träsnidare, d.v.s. den svenska översättningen av schweizaren Rodolphe Töpffers "Historie de M. Cryptogame" från 1845. Den svenska utgåvan kom två år senare.

Se även