Black Spider (DC)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med Black Spider från Ace Magazines


Black Spider (Svarta Spindeln på svenska) har varit namnet på tre superskurkar i DC:s universum. De första två var fiender till Batman, den tredje har mött Birds of Prey.


Black Spider I (Eric Needham)

Black Spider I från sitt första framträdande 1976, tecknad av Ernie Chua. © DC Comics.

Eric Needham var ursprungligen en småskurk som var gravt narkotikaberoende ända tills han under sin jakt på heroin råkade döda sin egen far. Efter det ändrade han livsstil, drog på sig en dräkt och mask och skapade en hemlig identitet som Black Spider, en brutal brottsbekämpare som dödade åtskilliga knarklangare i Gotham City innan han blev stoppad av Batman.

Needham hade från början ädla motiv till sina blodiga metoder, men blev efter hand en konventionell superbrottsling som fokuserade på att hämnas på Batman. Efter några år återvände han dock till att jaga langare. När hans son och exfru dödats av heroin gjorde han en sista stöt mot Gothams knarkkungar genom att sätta fast sprängämnen på sin kropp, anfalla sina motståndare och sprängde sig själv i luften tillsammans med dem.

Efter några år återvände Black Spider dock till liv; hur det gick till har ännu inte avslöjats. En teori är att demonen Neron gav honom livet tillbaka. En annan teori är att Needham slank ut ur HelvetetLucifer själv abdikerade i Neil Gaimans serie "Sandman" (i samma serie hade Lucifer nämligen en "anställd" vid namn Eric Needham som möjligen kan ha varit avsedd att vara samma figur).

Needham är hur som helst åter aktiv som Black Spider och har dykt upp i serier som "Identity Crisis" och "Villains United". Han skildras för närvarande som en reguljär superskurk och jagar inte längre narkotikabrottslingar.

Den förste Black Spider var en av de tidigaste mörkhyade superskurkarna hos DC.

Kallades Svarta Spindeln då han dök upp i svenska tidningarna Läderlappen och Supermagasinet på 1980-talet.


Första framträdande: Detective Comics nr 463 (1976) (Skapad av Gerry Conway och Ernie Chua)

Black Spider II (Johnny LaMonica)

Då den förste Black Spider fortfarande "var död" tog en professionell hitman vid namn Johnny LaMonica över namnet (i en ny dräkt). Han gjorde ett försök att döda Black Mask men stoppades av Batman. Black Spider II återkom några gånger, men dödades slutligen i en eldstrid av polismannen Crispus Allen i serietidningen Gotham Central nr 23 (2004).


Första framträdande: Batman nr 518 (1995)

Black Spider III (Derrick Coe)

En tredje Black Spider dök nyligen[när?] upp som en medlem av brottsorganisationen The Society. Derrick Coe köpte sin dräkt och licensen till namnet av superskurken Calculator (detta trots att den förste Black Spider fortfarande tycks vara vid liv). Tillsammans med kollegan Hellhound konfronterade han Birds of Prey, men besegrades lätt. Han överlevde med nöd och näppe att bli utkastad från ett fönster av Savant. Att han överlevde kan ha berott på att han, till skillnad från sina företrädare, har någon form av superkrafter.


Första framträdande: Birds of Prey nr 87 (2005)

Externa länkar