Calculator

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Calculator som han såg ut från början. © DC Comics.
Calculator som han ser ut idag, från omslaget till Birds of Prey nr 87 (2005), tecknat av Adriana Melo. © DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

The Calculator (Noah Kuttler i det civila) är en superskurk i DC:s universum av superhjältar. Figuren skapades av Bob Rozakis och Marshall Rogers och gjorde sin debut i serietidningen Detective Comics nummer 463, 1976. Figuren kallades för Kalkylatorn då han dök upp i den svenska tidningen Läderlappen.


Historik

Vid tiden för Calculators debut var miniräknaren bland de hippaste accessoarer man kunde äga, och Calculator speglade samtidens hype. Medelst en lila kostym med siffertangenter på magen och en display på huvudet kunde han "kalkylera" sina fienders svagheter och det bästa sättet att besegra dem, vilket manifesterades i ett strålvapen som avfyrades från hans huvud.

I sitt första äventyr slogs Calculator mot åtskilliga superhjältar, inklusive Hawkman, Atom, Elongated Man, Green Arrow och Black Canary, innan han slutligen besegrades av Batman.

1977 blev Calculator vald till DC:s näst populäraste skurk (efter Jokern) i en läsaromröstning. Det höll inte i sig särskilt länge. I senare äventyr slogs Calculator bland annat mot Air Wave, Blue Beetle och Hero Hotline, men allteftersom miniräknaren som fenomen blev föråldrat, fick även superskurken en töntstämpel över sig. Till sist förpassades han till DC:s limbo av bortglömda seriefigurer.

Detta ändrades i miniserien "Identity Crisis" från 2004 där Calculator fick upprättelse. Borta var hans töntiga kostym och hans märkliga kalkylatorvapen. Istället hade han utvecklats till ett brottsgeni som utnyttjade sin förmåga att hantera information och kalkylera sina fienders svagheter. Nu sålde han denna information till andra superskurkar som fick göra grovjobbet. Härmed blev Calculator något av skurkarnas motsvarighet till DC-hjältarnas Oracle.

Calculator har därefter spelat en viktig roll i DC-serier som "Infinite Crisis", "Villains United" och "Birds of Prey". Han är definitivt inte längre en figur att göra narr av.