Fiktiva universum

Från Seriewikin
Version från den 19 november 2020 kl. 23.17 av Wakuran (diskussion | bidrag) (→‎Några fiktiva serieuniversum: +Bamses universum (term åtminstone använd i sluttexterna för filmerna.))
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ett fiktivt universum är en vanlig term för den påhittade verklighet där en viss fiktiv historia, till exempel en serie, utspelar sig.

Vanligtvis använder man termen "universum" då världen ifråga är så stor och utvecklad att den sträcker sig över fler än ett verk. Exempel på sådana universum är de sammanlänkade superhjälteuniversum som förlagen Marvel och DC har skapat, och som majoriteten av deras titlar utspelar sig i. Dessa är så omfattande att de snarast bör kallas fiktiva multiversum.

Ett fiktivt universum behöver dock inte, som i superhjälteuniversumen, omfatta hela jorden och därtill andra planeter. Även en fiktiv småstad som Klackamo i "91:an" kan utgöra spelplatsen för ett fiktivt universum i denna mening, även om 91:ans värld i princip skall antas existera i vår egentliga verklighet snarare än i en alltigenom fiktiv verklighet.[källa behövs]

Några fiktiva serieuniversum

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!