Lista över figurer i Bamse

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Lille Skutt, Skalman och Bamse tecknade av Rune Andréasson. © Copyright Rune A.

I "Bamse" finns det ett flertal figurer, både i "Bamse" som film och som serie.


De tre huvudfigurerna

Bamse

Huvudartikel: Bamse

Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste först när han ätit av Farmors dunderhonung, men han är alltid världens snällaste. Tillfälliga jobb som skogshuggare, bl.a. för sin svärfar. Bamse är numera gift och har fyra barn, varav tre är treäggstrillingar. Se nedan.

Lille Skutt

Huvudartikel: Lille Skutt

Lille Skutt är en vit kanin vars huvudsyssla är att odla morötter och tjänstgöra som byns brevbärare. Han är extremt ängslig. Lille Skutt är en av de figurer som varit med från början i Bamse. I de mer äventyrliga berättelserna är det för det mesta trion Bamse, Skalman och Lille Skutt som är huvudpersoner. Lille Skutts roll är då att vara den som gör saker han egentligen inte vågar, och att springa och hämta saker (oftast Bamse eller Bamses dunderhonung) eftersom han är otroligt snabb. Sedan 1985 är Lille Skutt gift med Nina Kanin, som han också delar brevbäraryrket med, och de har sonen Mini-Hopp.

Skalman

Huvudartikel: Skalman

Sköldpaddan Skalman bär en stor gul hatt. Han är ett tekniskt och kemiskt geni, en riktig besserwisser och har massor av användbara prylar i sitt skal, "allt utom lokomotiv och atlantångare". Hans viktigaste ägodel, tillika den uppfinning han är mest stolt över, är "mat- och sovklockan" som ringer flera gånger om dagen för att tala om för Skalman att han ska äta eller sova. Dessa sovstunder, som ofta kommer vid olämpliga tillfällen, och hans långsamhet i övrigt, irriterar ofta hans vänner. Det fulaste ordet Skalman vet är "skynda", och han springer så gott som aldrig, även om det vid ett fåtal tillfällen hänt - och då har det oftast varit någon av vännernas liv som stått på spel.

Bamses familj

Brummelisa

Huvudartikel: Brummelisa

Brummelisa är Bamses fru och mor till barnen Nalle-Maja, Teddy, Brum och Brumma. Tecknaren Rune Andréasson beskrev henne som präktig och snäll. I början fanns hon med som en bifigur, men 1981 friade hon till Bamse. Som ogift bar hon en röd klänning med vita prickar, men sedan har hon burit en rutig kjol och en grön tröja.

1976 publicerades det första äventyret med henne, men det finns en tidigare bild från Lill-Allers där Bamse verkar mycket betagen i en björnflicka med exakt hennes utseende vilket antyder att Rune Andreasson hade henne i tankarna ganska tidigt.

Det har ofta påpekats att flera av figurerna runt Bamse hade sin uppkomst i Rune Andreassons serie "Teddys äventyr" från 1950-talet. Mycket riktigt så har Teddy en Brummelisaliknande flickvän vid namn Britta Björn.

Brum

Huvudartikel: Brum

Brum är äldsta son till Bamse och Brummelisa och trilling med Nalle-Maja och Teddy. Brum är en lugn och inåtvänd person som mest sysslar med att rita och måla, något han tidigt vann priser för.

Teddy

Huvudartikel: Teddy

Teddy är näst äldsta son till Bamse och Brummelisa och trilling med Brum och Nalle-Maja. Han är gul och ser ut som en teddybjörn – därav namnet. Teddy älskar att läsa, och han umgås ofta med Skalman som tipsar honom om böcker. Han är den av bamseungarna som alltid vill följa reglerna och göra det rätta. Han är också väldigt kunnig eftersom han lärt sig så mycket av Skalman.

Nalle-Maja

Huvudartikel: Nalle-Maja

Nalle-Maja är dotter till Bamse och Brummelisa, trilling till Teddy och Brum. I likhet med sin far, men till skillnad från de allra flesta andra, blir hon stark av att äta dunderhonung. Olikt Bamse får hon dock som alla andra ont i magen av detta. Nalle-Maja är en tuff tjej som inte låter någon sätta sig på henne.

Brumma

Huvudartikel: Brumma

Brumma är Bamse och Brummelisas yngsta barn, föddes i nummer 1/1986. Brumma är förståndshandikappad och säger endast ett par ord åt gången, men hon leker ofta med sin jämgamla kompis Mini-Hopp. Brumma har en egen fantasivärld under diskbänken, där läsarna får träffa Skyfflan och herr Borste.

Brumma kallades i tidningen under flera månader enbart för "Lillan" men fick till slut sitt namn genom en läsaromröstning.

Bamses släkt

Gamla Farmor

Huvudartikel: Augusta Beata

Bamses farmor heter egentligen Augusta Beata, men kallas kort och gott "Farmor" av de flesta. Bor på Höga Berget tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Är vida berömd för sina pannkakor, köttbullar och för att vara den som gör Bamses dunderhonung. Hennes man Johan Hilmer var sjökapten och försvann till havs innan Bamse föddes. Han kallades Nalle, och det är delvis efter honom som Nalle-Maja är uppkallad. Farmor har en syster som heter Hilma Johanna, och en bror vid namn Nalle-Pär, som länge var försvunnen, men dök upp igen efter att det visat sig att han drabbats av minnesförlust.

Anna-Cilla

Anna-Cilla, Bamses mormor, heter egentligen Anna-Cecilia. Henne hittade man om man besökte dalens leksaksaffär men nu bor hon på ett ålderdomshem. Anna-Cillas man Amadeus dog när hon var gravid med Bamses mamma.

Brumme och Lisen

Brummelisas föräldrar, heter Brummenlufs i efternamn. Bor i en liten stuga i skogen, invid en liten tjärn. Brumme är skogsvaktare och Bamse har under perioder jobbat för honom. Vi vet också att Lisens mamma hette Majvor (precis som Rune Andreassons fru). När trillingarna föddes tänkte Bamse och Brummelisa först kalla flickan för Nalle-Majvor men de tyckte att namnet var för långt och ändrade det till Nalle-Maja.

Hebbe och Viktoria

Bamses föräldrar. Försvann under en skattsökarfärd när Bamse var liten. Viktoria var sjuksköterska och Hebbe springpojke. Återförenades med Bamse i nummer 6/83, då de visade sig att de hade lidit skeppsbrott och drivit iland på Jambolajernas Ö. De bor fortfarande kvar där, eftersom de inte vill lämna jambolajerna, men Bamse och hans familj kommer ofta på besök. Bamse båt Viktoria är döpt efter hans mamma.

I verkligheten heter Rune Andreassons dotter Viktoria.

Kusin Texas

Bamses kusin, som faktiskt är en tvättbjörn. Bor i Vilda Västern och något för förtjust i sina pistoler för Bamses smak. Rider på en åsna vid namn Jack. Han spelar gärna gitarr och sjunger för sina vänner kring lägerelden. Skalman antyder dock att han tycker sången som Texas sjunger är enformig.

Morbror Grizzly

Godmodig morbror till såväl Bamse som Kusin Texas. Driver en ranch i Vilda Västern utanför staden Chaparedo.

Farbror Ursus

Bamses farbror i Bergby. Ursus är bonde. Han är dubbelt så lång som Bamse med mörkare päls och stråhatt.

Morbror Himalaraja

En släkting till Bamse "på långt håll" som driver en flyttfirma i en mindre stad i Indien inte långt från Kamayaka-skogen. Gift med Meena.

Lille Skutts familj

Nina Kanin

Huvudartikel: Nina Kanin

Nina Kanin bodde i Björkstubben innan hon gifte sig med Lille Skutt. Tillsammans har Lille Skutt och Nina Kanin sonen Mini-Hopp.

Mini-Hopp

Huvudartikel: Mini-Hopp

Son till Lille Skutt och Nina Kanin. Han är jämngammal med sin bästa vän Brumma - Bamse och Brummelinas yngsta dotter. Till skillnad från sin far är Mini-Hopp inte det minsta rädd för något, utan istället i det närmaste dumdristig. Han har dock, sitt namn till trots, ärvt Lille Skutts snabbhet och förmåga till höga hopp, något som ibland kan göra det en smula arbetskrävande att passa honom.

Lille Skutts släkt

Happ

Huvudartikel: Happ

Happ är Lille Skutts bror.

Suddan

Suddan är Happs och Lille Sixtens adopterade dotter.

Lille Sixten

Huvudartikel: Happ

Lille Sixten är sammanboende med Happ och kan alltså sägas vara Lille Skutts svåger.

Övriga i "Bamsegänget"

Vargen

Huvudartikel: Vargen

Mycket god vän till Bamse, även om det inte alltid varit så. Vargens liv har varit svårt. Han blev som spädbarn föräldralös efter en skogsbrand, och uppfostrades av tre kriminella vargar, som bodde i ett förfallet skjul i skogen. I början umgås han bara med skurkar och blir till och med "Världsmästare i elakhet". När Bamsegänget låter honom vara med och ta hand om Billy Boy börjar han dock så smått mjukna, och blir till sist vän med dem. Han blir ofta retad för det av sina gamla "vänner" - Vargkusinerna, Knocke och Smocke och Sjörövarna. Vargen är för det mesta snäll men kan ibland drabbas av återfall.

Ola Grävling

Huvudartikel: Ola Grävling

Ola Grävling är en grävlingspojke, oftast klädd i grön keps och gröna shorts. Herr Grävling, Olas pappa, äger en restaurang. Har en lillasyster som heter Melia.

Mickelina Räv

Huvudartikel: Mickelina

Mickelina är äldsta barnet i familjen Räv. En klipsk tjej. Oftast klädd i gul klänning.

Annika Anka

Huvudartikel: Annika Anka

Annika Anka är Mickelinas bästa kompis, oftast klädd i lila klänning.

Ek-Kurre

Ekorre som oftast syns iklädd grön eller rutig keps. Bor tillsammans med många andra ekorrar i Stora Eken. Har aldrig haft någon större roll i serien, men dök tidigt upp som bifigur.

Husdjur

Katten Janson

Huvudartikel: Katten Janson

Farmors katt, som Bamse räddade från att drunka när han var liten och Farmor nyss inflyttad. Har bott hos Farmor sedan dess. Bästa bråk-kompis med Husmusen. Bamse tänke från början att han skulle heta Katten Jamson för att han jamade så mycket, men Farmor hörde fel och det blev Katten Janson istället. Katten brukar frakta dunderhonung till Bamse i sin lilla vagn och är även känd för att smita med på äventyr genom att gömma sig i honungsburkar och annat.

Husmusen

Huvudartikel: Husmusen

Husmusen bor hos Farmor där han oftast bråkar med Katten Janson. Kom till Farmor på Höga berget mest för att han var nyfiken på hur det kunde se ut. Räddades samtidigt som Janson av Bamse då de höll på med att drunkna.

Lurvas

Huvudartikel: Lurvas

Lurvas är en hund som bor i en hundkoja hos Lille Skutt. Han hittades av Lille Skutt en vinterdag i en snödriva. Lille Skutt satte upp lappar om att han hittat Lurvas men eftersom ingen hörde av sig fick han behålla Lurvas. Lurvas skojbråkar ofta med Katten Janson och Husmusen.

En hund vid namn Lurvas förekom också i "Teddys äventyr".

Amanda

Amanda är Nina Kanins hund, som Lurvas är förtjust i. Hon bor i en hundkoja utanför Lille Skutts stubbe tillsammans med eller intill Lurvas.

Namnet Amanda hämtade Rune Andreasson med största sannolikhet från Erik Johan Stagnelius dikt med samma namn. Diktens inledningsrad "I blomman, i solen, Amanda jag ser" fick också bli titeln på en Bamseserie från 1986, där en kärlekskrank Lurvas drömmer om henne.

Surre

Huvudartikel: Surre

Surre är Bamses tama bi, som bor hos Bamse sedan han en dag flög rakt in i en av Bamses fönsterrutor. En av dom få som blir stark av dunderhonung, och till skillnad från Nalle-Maja får han inte heller ont i magen av den. Har inte synts till så mycket sedan Bamse skaffade familj.

Billy Boy

Huvudartikel: Billy Boy

Bamsegängets häst. Mickelina, Ola Grävling och Annika Anka är ständigt hos Billy Boy och sköter om honom. Billy Boy är en utomordentlig häst som har vunnit många lopp och hopptävlingar åt Bamse och hans vänner.

Pållan

Ett sto, Billy Boys partner. Dök upp i serien då Billy Boy rymde till Pållans flock. Då Pållan fick Lill-Pålle flyttade allihopa in i Billy Boys stall.

Lill-Pålle

Ett föl, barn till Billy Boy och Pållan. Har både av sin mammas gula ton i pälsen och Billy Boys fläckar. Lite kuriöst är att han föddes innan Bamse gifte sig och fick barn, nu går trillingarna i skolan men Lill-Pålle är fortfarande ett föl, trots att ca 7-9 år måste ha förflutit

Russ

Bamsetrillingarnas häst, en shetlandsponny. Bor tillsammans med Billy Boy, Pållan och Lill-Pålle i Bamses stall. Åt tidigare enbart godis.

Den lilla åsnan, Hubertus

Lilla åsnans bakgrundshistoria berättas i ett dubbel-avsnitt av TV-serien. Lilla åsnan är långsam och lat, men springer snabbt när den hör tåget vissla. Bamse och hans vänner får idén att ställa upp med Lilla åsnan i en travtävling med hjälp av en Skalmantillverkad visselpipa. Åsnan förekom dock mycket sparsamt i serietidningen.

Skurkar

Krösus Sork

Huvudartikel: Krösus Sork

Krösus Sork är en hänsynslös kapitalist och skurk som inte drar sig för att stjäla ens från små barn. Medan andra skurkar i serien kan ha vissa goda sidor ibland saknar Krösus helt dessa. Sin första lyckade "affär" gör han genom att stjäla en vinstlott från sin bror Slösus Sork och istället ge brodern en förfalskad lottsedel. Brodern blir dömd för förfalskning och får sitta i fängelse. Under tiden grundlägger Krösus sin förmögenhet med hjälp av pengarna från lotterivinsten.

I det tecknade TV-filmen "Bamse och den lilla åsnan" visas då Krösus Sork äger travhästen Svarta blixten och betalar Fixar-Frasse pengar för att förstöra för den åsna som Bamse och hans vänner använder i travtävlingar.

Krösus har också en morbror, Gammelsork, som äger det dagis som Bamsetrillingarna gick på innan de började skolan. Till skillnad från Krösus dock är Gammelsork god vän till Bamse och hans vänner, inte minst med Bamses mormor Anna-Cilla.

Namnet Krösus syftar på den lydiske kungen Krösus.

Krösus kallades för Sork-Sam i den tidiga veckotidningsversionen av serien.

Reinard

Huvudartikel: Reinard

Reinard är en elak och slug räv som dök upp i serien 2006, skapad av Bamseredaktionen och designad av Lars Bällsten i samråd med redaktionen.

Sjörövarna

Huvudartikel: Sjörövarna

Fyra stycken rätt usla sjörövare. Ledare för gänget är Kapten Buster. Övriga medlemmar är Rusken, Slusken och Stollen. Stollen utmärker sig för sin... stollighet. Då alla fyra är sjösjuka håller dom mest till i de ruffiga hamnkvarteren, men ibland beger de sig ut på havet med sitt gamla skepp Havsörnen.

I den tidiga veckotidningsversionen av serien var Sjörövarna ibland fler till antalet. Kapten Buster hade samma namn i veckoserien, men de tre matroserna hette då Dunder, Blunder och Fjompen.

Knocke och Smocke

Huvudartikel: Knocke och Smocke

Knocke och Smocke är två muskelstinna och rätt korkade skurkar som gör smutsiga jobb åt Krösus Sork. Var kompisar med Vargen innan denne blev snäll.

Vargkusinerna

Huvudartikel: Vargkusinerna

Ett skurkgäng av varierande storlek. Till skillnad från Vargen, som är svart, är vargkusinerna gråa. Alla är inte kusiner, men släkt på ett eller annat sätt. Mest känd, och kanske bråkigast, är Kubbe Varg. Deras förfäder lämnade Varglandet, där snälla vargar bor, eftersom de ville leva rullan. Andra vargkusiner inkluderar Hinke, Jocke, Busifer, Volfram, Lill-Vargen, Vilde Ville Varg och Lurvige Laban.

Direktörssorkar

De sorkar som står närmast Krösus i dennes skumraskimperium. Om något skulle gå fel i Krösus planer är det dock alltid direktörssorkarna som råkar hamnar i klammer med rättvisan - Krösus själv är noga med att sopa igen sina spår.

Bråksorkar och fixaresorkar

Sorkarna längst ned i Krösus Sorks hierarki. Fixaresorkarna är små killar i randiga tröjor och keps som utför smutsiga uppdrag åt Krösus, medan bråksorkarna får ta hand om de jobb som kräver muskelkraft.

Kapten Sabel-Sork

Kapten Sabel-Sork och hans sjörövare är inte alls lika vissna sjörövare som Kapten Buster och hans hejdukar, utan ett gäng förhärdade brottslingar som nästan har lyckats besegra Bamse vid ett par tillfällen.

Hoppe-Tuff

Den självbelåtne kaninen Hoppe-Tuff var länge Lille Skutts rival om Nina Kanins gunst. Han använde sig av diverse fula knep för att eliminera konkurrensen. Han hade emellertid ingen egentlig chans, eftersom Nina inte gillar machokillar.

Randige Racke och Prickige Prille

Två elaka vildkatter som ofta bråkar med Katten Janson.

Knäcke Benkross

Ondsint och råbarkad boxare som har tävlat mot Bamse för Krösus Sorks räkning i flera riggade välgörenhetsmatcher.

Gluff-Gluff

Huvudartikel: Gluff-Gluff

Det ondsinta bergtrollet Gluff-Gluff är ledare för gluffarna som bor under Vilda Bergen. Den ende vid sidan av Bamses tama bi Surre som blir stark helt utan biverkningar av dunderhonung. Har som mål att styra världen vilket dock avstyrts ett par gånger.

Tuffa Tuffingars Förening

Huvudartikel: Tuffa Tuffingars Förening

En halvkriminell klubb där medlemmarna är merparten av Bamses återkommande fiender, däribland Vargkusinerna, Knocke och Smocke och Sjörövarna. Ibland utökas kretsen till att även omfatta t.ex. Fixare-sorkar.

Bamsetrillingarnas vänner

Burre

Burre träffade trillingarna för första gången när dom började dagis. Kallades "Bus-Burre" för att han ofta bråkade med de andra barnen. På grund av detta hamnade han ofta i slagsmål med Nalle-Maja som ville försvara sina bröder och kompisar. Det visade sig dock att anledningen till att han var så bråkig var att han har det svårt hemma - familjen är mycket fattig, och Burres pappa är arbetslös och slår honom. Med tiden blev Burre god vän med Nalle-Maja, och är kanske också kär i henne?

Burres stora idol är Vargen.

Vicki Varg

Bråkig vargflicka, som likt Burre har det svårt hemma. Hennes pappa Ruffi Varg är oftast frånvarande och mamman Sliti är hunsad av sin man. Blev vän med Burre och kom ofta att hitta på bus med honom.

Riffan, Raffan och Ruff

Bråkiga vargungar och trillingar - två flickor, Riffan och Raffan, och en pojke, Ruff. Umgicks en del med Bamsetrillingarna när dom var mindre.

Lill-Nöffe

Griskulting och klasskamrat med trillingarna.

Lill-Mickel

Mickelinas lillebror, klasskamrat med trillingarna. Fanns dock med i tidningen redan på 1970-talet, medan trillingarna föddes 1982. Lill-Mickel har vunnit en simtävling utan att vara simkunnig.

Övriga

Kalle Svartskalle

Invandrad igelkott med svarta taggar på huvudet. Blev ofta retad innan Bamse och Skalman talade förstånd med de andra igelkottarna. Känd från specialpublikationen Bamse och Kalle Svartskalle.

Pontus Kask

Dalens poliskonstapel, god vän till Bamse.

(En "kask" är en form av hjälm.)

Bröderna Bäver

Snickare. Mickelina och Ola Grävling arbetar extra hos bröderna.

Fröken Fiffi

Bamsetrillingarnas skolfröken som är tågångare.

Pigge Kott

Det tycks ha funnits flera Pigge Kott i serien, bland annat en som var med i Bamses kompisgäng på 1970-talet, och en yngre igelkott som går i samma klass som trillingarna.

Sjörövare-Jenny

En snäll "pirat"-tjej som seglar skjortan av de andra sjörövarna i serien. Namnet kommer antagligen från karaktären Sjörövar-Jenny i Bertold Brechts "Tolvskillingsoperan".

Herr Grymtlund

Grisen herr Grymtlund driver dalens handelsbod. Då Bamse och hans vänner köpt massvis med varor av en massa olika, annorlunda anledningar har han ofta tänkt "Bara jag får sälja".

Herr Gris

Brukar få agera agerar domare i de tävlingar som anordnas. Icke att förväxla med Herr Grymtlund.

Katta Lo

Vargen, Sork-Sam (Krösus Sork) och Katta-Lo ur "Bamse" veckoserien av Rune Andréasson. © Rune Andréasson

Katta Lo är biträdet i godisaffären och blev rånad av Vargen i seriens tidiga dagar. Nu för tiden lyser godis med sin frånvaro i serien. Katta Lo kunde även ha en mörk sida och assisterade vid något tillfälle då Vargen försökte röja Bamse ur vägen.

Glass-Pingo

Pingvin och glassförsäljare. Är tillsammans med pingvinflickan Pinga. Även kallad Glass-Pingis.

Doktor Pillerkvist

Doktorn som praktiserar i Dalen och bland Kullarna.

Rinoslusken

Rinoslusken är en märklig varelse som bor i utkanten av kullarna. Ser ut som en blandning av ett troll och en noshörning. Närsynt och har ett fruktansvärt humör, men mjuknar då han sitter barnvakt åt Mini-Hopp. Utseendemässigt baserad på karikatyr av Rune A., själv.

Trollkarlar, troll och häxor

Bamsevärlden är fylld med magi, Skalmans rationalism till trots. De många trollkarlar och häxor som med jämna mellanrum dyker upp i äventyren bor gärna ensamma i stora stenborgar eller i hålor under marken. Somliga är goda, men de allra flesta är mer eller mindre onda enslingar.

Meka-Nicke

"Meka-Nicke" och Lille Skutt av Francisco Tora. © Rune A.

En robot som Skalman uppfunnit. Inte helt olik Mathilda Järndotter i "Doktor Snuggles". En föregångare är "Macka-Per" från "Bamse" (veckoserien).

Brontus

En stor jätteödla som kommer från ett 50 miljoner år gammalt ägg som Lille Skutt hittar infruset..

Tutelutt och Tutelutten

Tutelutt är en konstig varelse som ser ut som en trumpet. Om han säger "tut" så fördubblas han. Säger han tut baklänges så minskas hans antal igen. Säger man tut baklänges en gång för mycket så blir Tutelutten osynlig för alltid. Hans fru Tuteluttan blev osynlig för länge sedan.


Wikipedia-logo.png Artikeln, i den version den hade den 27 juni 2006, innehåller till stor del information hämtad från Wikipedia:Lista över figurer i Bamse.