Skillnad mellan versioner av "John Carter"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(Figurgalleri)
(Bättre struktur och utökad figurbeskrivning)
Rad 11: Rad 11:
[[Kategori:Science fiction-serier]]
[[Kategori:Science fiction-serier]]
[[Kategori:Serier baserade på böcker]]
[[Kategori:Serier baserade på böcker]]
'''"John Carter of Mars"''', även kallad '''"John Carter, Warlord of Mars"''', är den viktigaste huvudpersonen i romansviten '''"The Mars Series"''' eller '''"The Barsoom Series"''' (efter marsianernas eget namn på Mars), en serie äventyrliga böcker i [[science fiction]]-genren. Böckerna skrevs av [[Tarzan]]s andlige fader [[Edgar Rice Burroughs]] och den första, ''A Princess of Mars'', utkom 1912 (på svenska 1975 som ''John Carter och marsfurstinnan''). Mars-böckerna har hamnat lite i skuggan av Burroughs' succéfigur Tarzan, men har periodvis varit väldigt populära. Totalt skrev Burroughs elva böcker i serien, även om första halvan av sista boken allmänt anses vara skriven av hans son [[John Coleman Burroughs]].
'''"John Carter of Mars"''', även kallad '''"John Carter, Warlord of Mars"''', är en serie som baseras på den viktigaste huvudpersonen i romansviten '''"The Mars Series"''' eller '''"The Barsoom Series"''' (efter marsianernas eget namn på Mars), en serie äventyrliga böcker i [[science fiction]]-genren.


John Carter, en man som inte tycks åldras och med ett mystiskt förflutet, är kapten på sydstatssidan i amerikanska inbördeskriget. Efter kriget blir han mystiskt transporterad till planeten Mars, där han möter många märkliga varelser och efter åtskilliga äventyr kämpar sig till titeln som krigsherre. Flera andra huvudpersoner förekommer i böckerna, men med undantag för prinsessan [[Thuvia]] har dessa sällan eller aldrig blivit föremål för serieadaptioner.
==Bakgrund==
Böckerna i "The Mars Series" skrevs av [[Tarzan]]s andlige fader [[Edgar Rice Burroughs]] och den första, "A Princess of Mars", utkom 1912 (på svenska 1975 som "John Carter och marsfurstinnan"). Mars-böckerna har hamnat lite i skuggan av Burroughs' succéfigur Tarzan, men har periodvis varit väldigt populära. Totalt skrev Burroughs elva böcker i serien, även om första halvan av sista boken allmänt anses vara skriven av hans son [[John Coleman Burroughs]].


Förutom John Carter förekommer flera andra huvudpersoner i böckerna, men med undantag för prinsessan [[Thuvia]] har dessa sällan eller aldrig blivit föremål för serieadaptioner.
==Figuren John Carter==
John Carter, en man som inte tycks åldras och med ett mystiskt förflutet, är kapten på sydstatssidan i amerikanska inbördeskriget. Efter kriget blir han mystiskt transporterad till planeten Mars, där han möter många märkliga varelser och efter åtskilliga äventyr kämpar sig till titeln som krigsherre. Han blir också förälskad i, och gifter sig så småningom med, den marsianska prinsessan [[Dejah Thoris]], den vackraste kvinnan på två världar.
Burroughs har understundom kritiserats för att hans hjältar var tämligen tvådimensionella och utan personlighet. Det kan därför vara svårt att konkretisera John Carters karaktärsegenskaper, men ord som "hjältemodig", "ridderlig" och "karismatisk" ger en relativt god beskrivning.
Serierna har skrivits av en mängd olika författare under olika tidsperioder och seriefiguren är därför inte helt okomplicerad. För det mesta är den dock relativt lik den litterära förlagan.
==Publikationer==
John Carter har förekommit som tecknad serie i åtskilliga versioner:
John Carter har förekommit som tecknad serie i åtskilliga versioner:
*En egen serie i nummer 36–50 av den amerikanska serietidningen ''[[The Funnies]]'' i slutet av 1930-talet, huvudsakligen tecknad av [[John Coleman Burroughs]].
*En egen serie i nummer 36–50 av den amerikanska serietidningen ''[[The Funnies]]'' i slutet av 1930-talet, huvudsakligen tecknad av [[John Coleman Burroughs]].

Versionen från 26 september 2006 kl. 22.47

"John Carter of Mars", även kallad "John Carter, Warlord of Mars", är en serie som baseras på den viktigaste huvudpersonen i romansviten "The Mars Series" eller "The Barsoom Series" (efter marsianernas eget namn på Mars), en serie äventyrliga böcker i science fiction-genren.

Bakgrund

Böckerna i "The Mars Series" skrevs av Tarzans andlige fader Edgar Rice Burroughs och den första, "A Princess of Mars", utkom 1912 (på svenska 1975 som "John Carter och marsfurstinnan"). Mars-böckerna har hamnat lite i skuggan av Burroughs' succéfigur Tarzan, men har periodvis varit väldigt populära. Totalt skrev Burroughs elva böcker i serien, även om första halvan av sista boken allmänt anses vara skriven av hans son John Coleman Burroughs.

Förutom John Carter förekommer flera andra huvudpersoner i böckerna, men med undantag för prinsessan Thuvia har dessa sällan eller aldrig blivit föremål för serieadaptioner.

Figuren John Carter

John Carter, en man som inte tycks åldras och med ett mystiskt förflutet, är kapten på sydstatssidan i amerikanska inbördeskriget. Efter kriget blir han mystiskt transporterad till planeten Mars, där han möter många märkliga varelser och efter åtskilliga äventyr kämpar sig till titeln som krigsherre. Han blir också förälskad i, och gifter sig så småningom med, den marsianska prinsessan Dejah Thoris, den vackraste kvinnan på två världar.

Burroughs har understundom kritiserats för att hans hjältar var tämligen tvådimensionella och utan personlighet. Det kan därför vara svårt att konkretisera John Carters karaktärsegenskaper, men ord som "hjältemodig", "ridderlig" och "karismatisk" ger en relativt god beskrivning.

Serierna har skrivits av en mängd olika författare under olika tidsperioder och seriefiguren är därför inte helt okomplicerad. För det mesta är den dock relativt lik den litterära förlagan.

Publikationer

John Carter har förekommit som tecknad serie i åtskilliga versioner:

  • En egen serie i nummer 36–50 av den amerikanska serietidningen The Funnies i slutet av 1930-talet, huvudsakligen tecknad av John Coleman Burroughs.
  • En söndagssideversion för dagspress, återigen tecknad av John Coleman, 1941–1943.
  • Ytterligare en söndagsserie i brittiska The Sun Weekly 1959. Manus av D R Morton och teckningar av Robert Forest.
  • Tre egna nummer av Dell Comics tidning Four Color 1952, tecknade av Jesse Marsh (senare återtryckta av Gold Key). Ett fjärde nummer påstås ha slutförts av Russ Manning, men utkom aldrig.
  • I två omgångar i den tjeckiska barntidningen ABC, först 1968–1969 och sedan 1971–1972. Manus av Vlastislav Toman och teckningar av Jirí Veskrna och Milan Ressel.
  • Som andraserie i tre nummer av DC Comics' Tarzan 1972.
  • Som en av serierna i DC:s tidning Weird Worlds nummer 1–7, 1972–1973.
  • Som andraserie i DC:s tidning Tarzan Family 62–66, 1975.
  • Som egen tidning publicerad av Marvel Comics, utgiven i 28 reguljära nummer och tre årliga "Annuals" åren 1977–1979.
  • I "team-up"-seien "Tarzan/John Carter, Warlords of Mars", utgiven i fyra nummer av Dark Horse 1996.
  • Tecknaren Kari Leppänen har tecknat en serieversion av den första boken i serien, som har publicerats i delar i den finska science fiction-tidskriften Portti.
  • 2006 kommer en femnummers miniserie av Dan Taylor och Ted McKeever från amerikanska IDW Publishing, en adaption av romanen "A Princess of Mars".

Gästspel

  • Ett gästspel gjorde figuren 1996 i söndagsserien "Tarzan", tecknad av Gray Morrow. 2000–2001, i några av de sista stripparna av "Tarzan" lät Morrow och författaren Don Kraar Tarzan åter stifta bekantskap med flera varelser från planeten Mars, men John Carter själv figurerade inte.
  • John Carter figurerade även i "League of Extraordinary Gentlemen", vol. 2, tillsammans med åtskilliga andra Mars-relaterade romanfigurer.

Marvelversionen

I mitten av 70-talet valde ERB, Inc. (företaget som äger rättigheterna till Burroughs' figurer) att inte förnya DC:s rättigheter att göra serier om Tarzan och John Carter. Ett tag var det meningen att ERB, Inc. skulle producera sina egna serier och Marv Wolfman, som hade varit en av författarna på John Carter för DC, skrev ett manus som tecknades av Alex Nino och som började tecknas om av Dave Cockrum (eftersom redaktören hade varit missnöjd med Ninos version). Projektet skrinlades dock när Marvel förhandlade till sig rättigheterna, och serien är ännu idag opublicerad.

Marvel valde att för första gången ge ut John Carter som en regelbunden serie i egen titel, John Carter, Warlord of Mars. Wolfman fick förtroendet att fortsätta som manusförfattare och blev också redaktör. Som skissare anlitades Gil Kane. En mängd olika tecknare alternerade som tuschare under seriens existens, men flertalet av de tidiga numren (till och med 16) gjordes av Rudy Nebres.

Wolfman valde att inte bygga serierna direkt på böckerna, utan förlade dem till en period som bara antyds i A Princess of Mars. De första tio numren bestod av en lång fortsättningsserie, uppbyggd i traditionell Burroughs-stil med rappt berättartempo och oväntade vändningar. Wolfmans eget tillägg till stilen var att lyfta fram bifigurerna mer.

Kane lämnade serien efter denna första historia och nummer 11 skissades av Cockrum, de tre följande numren av Carmine Infantino och nummer 15 av Walt Simonson. Dessa fem nummer innehöll kortare episoder.

Från och med nummer 16 påbörjades ytterligare en lång fortsättningsserie i och med att Roger Stern blev seriens redaktör och Chris Claremont tog över som författare. Ernie Colón blev samtidigt ny skissare, men under en period var det en ny tuschare i varje nummer, vilket skadade seriens kvalitetsmässiga kontinuitet.

Claremont förstärkte Wolfmans intention med starka bifigurer, vilket framträder tydligast i nummer 18, som är ett soloäventyr med Tars Tarkas. Detta nummer är dessutom känt för att Frank Miller var gästtecknare. Det var hans första jobb för Marvel.

Serien skulle egentligen ha lagts ner efter nummer 24, men efter endast en månads uppehåll fick den sedan fortsätta till nummer 28, vilket tillät Claremont att med nummer 27 avsluta sin långa fortsättningsserie. Sista numret skrevs av Peter Gillis och tecknades av Larry Hama och Ricardo Villamonte.

Parallellt utgavs också tre annuals. Den sista publicerades efter att den ordinarie serien hade lagts ner.

Figurgalleri

Flertalet viktiga figurer i Marvelversionen var hämtade ur Burroughs' böcker.

På svenska

Marvels version gavs ut på svenska i tidningen John Carter med undertiteln "människa på Mars" av Atlantic Förlags 1978–1979. Tidningen, som var en europeisk samproduktion av flera länder, kom ut med totalt 13 nummer, vilka täckte in merparten av det amerikanska materialet. Endast annual nummer 3 utgavs ej på svenska.

Som vanligt i Atlantics produktion klipptes många sidor bort från originalserierna för att två till tre amerikanska historier skulle få plats i en svensk tidning.