Dave Cockrum

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"The all-new X-Men" från Giant-Size X-Men nr 1 (1975), tecknade av Dave Cockrum. © Marvel Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Dave Cockrum (1943–2006). Amerikansk serietecknare som började sin bana på skräcktidningar hos förlaget Warren, men som därefter främst har tecknat olika superhjälteserier för Marvel och DC.

Mest känd är Cockrum för att tillsammans med Len Wein ha skapat den andra generationen av "X-Men", vilket banade väg för Chris Claremonts och John Byrnes framgångar på samma serie. Cockrum skapade själv figurerna Nightcrawler, Storm, Colossus, Mystique och Thunderbird för "X-Men".

Cockrum har även tecknat "Vampirella" för Warren samt "Blackhawk" och "Legion of Super-Heroes" för DC. Han är känd för att ha gjort de uppdateringar av superhjältedräkterna som moderniserade utseendet på "Legion of Super-Heroes" på 1970-talet, särskilt som några av legionärerna fick sexuellt ganska utmanande kläder. Bland de egna serierna är "Futurians" mest känd. På senare år har han dock befunnit sig ute i kylan då hans tecknarstil inte länge är på modet.

När Dave Cockrum insjuknade i lunginflammation, diabetes och stroke i december 2003, och förblev inlagd i fem månader, blev Dave och hans hustru Paty Cockrum (f.d. anställd på Marvels redaktion) bankrutta. Vännen och författaren Clifford Meth organiserade då utgivningen av en välgörenhetsbok, "The Uncanny Dave Cockrum Tribute", på det lilla förlaget Aardwolf Publishing och med bidrag från branschens verkliga storheter.

Meth kontaktade även Neal Adams (som tidigare hjälpt Supermans skapare Jerry Siegel och Joe Shuster få ersättning) och tillsammans förhandlade de fram en ekonomisk uppgörelse med Marvel Comics som tack för lång och trogen tjänst och för att få Cockrum att avstå från att driva en process angående rättigheterna för X-Men vidare.

Cockrum dog av diabetesrelaterad sjukdom i november 2006.

Medverkande i "The Uncanny Dave Cockrum Tribute"

Refuserade bidrag

John Byrnes bidrag lyftes ut ur boken på Paty Cockrums begäran då hon ansåg att Byrne uttalat sig nedvärderande om Dave.

Externa länkar