Latsmurf

Från Seriewikin
Version från den 28 september 2011 kl. 15.42 av OlaHe (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den förste Latsmurfen (den framtida Gnällsmurfen) blir påkommen av Gammelsmurfen, ur "Hotet från Svartsmurferna". © Peyo/Dupuis/Egmont

Latsmurf (Le Schtroumpf Paresseux på originalspråket franska). Figur i "Smurferna". Arbetsskygg smurf som kan sova var och när som helst.

Historik

Latsmurf

Det har funnits flera lata smurfer. Den första kallades aldrig "Latsmurf" vid namn (men i den första svenska översättningen från Semic kallar Gammelsmurf honom för "den där latsmurfen".) Denne smurf ägnade mycken tid åt att smita undan Gammelsmurfs arbetsfördelning och försöka ta sig en tupplur istället för att arbeta på det eviga brobygget.[1] Efter att ha blivit stungen av Bzzbzz-flugan[1] blev han gnällig till kynnet och kallades därefter för Gnällsmurf.[2]

Latsmurf

Den andre, mer välkände Latsmurfen (t.v.) på omslaget till "Smurfernas äventyr" nr 15, "Latsmurfens törnrosasömn". © Peyo/Dupuis/Carlsen Comics

En ny Latsmurf dök upp i episoden "Den hundrade smurfen" där han kallas vid "namn" och får sin välkända personlighet etablerad.

I "Supersmurfen" lär sig Latsmurf att han kan se ut att arbeta om han sover lutad mot en spade, ett knep som han ofta återvänder till i en eller annan form. I "Latsmurfens törnrosasömn" innehar han huvudrollen och blir lurad att han har sovit i hundra år.

Kuriosa

Den ursprunglige lata smurfen är den första smurf som blir förvandlad till en svartsmurf när han blir stungen av Bzzbzz-flugan i äventyret "Hotet från svartsmurferna"/"De svarta smurferna". Efter denna episod så blir han aldrig återställd och är därefter känd som Gnällsmurfen.

I senare äventyr dök Latsmurf och Gnällsmurf upp tillsammans, vilket påvisar att det har funnits flera latsmurfer och understryker att Smurfernas namn inte är dopnamn, utan benämningar som kan ändras med tiden.

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer! 

Fotnoter