Skillnad mellan versioner av "Lilla Fridolf"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
m (→‎Övrig utgivning: -flyttade bilden en aning)
(→‎Serien: mer info)
Rad 10: Rad 10:


== Serien ==
== Serien ==
Serieversionen skapades 1956 för tidningen ''Bildjournalen'' med Moberg som författare och [[Torsten Bjarre]] som tecknare. Då redaktörerna tyckte att Bjarres version av Fridolf inte var tillräckligt lik skådespelaren Douglas Håge (som gestaltat Fridolf i radio och på film) ersattes Bjarre av [[Gösta Gummesson]] som stod för en mer porträttlik insats. Efter en kort period återvände emellertid Bjarre till ritstiftet och behöll det ända fram till sin pension.
Serieversionen skapades 1956 för tidningen ''Bildjournalen'' med Moberg som författare och [[Torsten Bjarre]] som tecknare. Året efter blev "Lilla Fridolf" även en av biserierna i tidningen ''[[91:an]]'', men då 91:an-redaktionen tyckte att Bjarres version av Fridolf inte var tillräckligt lik skådespelaren Douglas Håge (som gestaltat Fridolf i radio och på film) ersattes Bjarre av [[Gösta Gummesson]] som stod för en mer porträttlik insats. Fram till 1960 fanns det därför två helt olika versioner av serien, men båda skrevs dock av Rune Moberg. 1960 fick "Lilla Fridolf" en egen serietidning och då var det Bjarres version som gällde och Gummessons version upphörde i ''91:an''.


Efter Bjarres avhopp har serien tecknats av bland andra [[Elmar Blomberg]], [[Hans Lindahl]] och [[Anders Persson]]. Förutom Rune Moberg har den skrivits av bl.a. [[Claes Reimerthi]] och [[Leif Bergendorff]].
Tillsammans med hjälptecknare som [[Lasse Molén]], [[Bo Majgren]], [[Özcan Eralp]], [[Tibor Belay]], [[Börje Nilsson]] och [[Jan Gissberg]] försåg Bjarre både ''Bildjournalen'' och ''Lilla Fridolf'' med material fram till mitten av 1970-talet. Då lämnade han över serietidningsversionen till [[Elmar Blomberg]], men fortsatte att teckna för ''Bildjournalen'' och julalbum under ytterligare några år.
Nyproduktion av serien görs numera endast för de årliga [[julalbum]]en samt en handfull avsnitt för tidningen ''[[91:an]]''.


Blomberg tecknade därefter serien fram till 1990-talet, då [[Hans Lindahl]] tog över serien och tecknade den i en radikalt annorlunda stil 1990-94. Moberg drog sig tillbaka från manusförfattandet och lämnade under 1980- och 90-talet över till bl.a. [[Thomas Andersson]], [[Johnny Lundgren]], [[Staffan Blomberg]] och [[Claes Reimerthi]].
Nyproduktion av serien görs numera endast för de årliga [[julalbum]]en samt en handfull avsnitt för tidningen ''[[91:an]]''. Dessa produceras av [[Leif Bergendorff]] och [[Anders Persson]].


== Serietidningen==
== Serietidningen==

Versionen från 21 mars 2006 kl. 22.48

Tecknad serie baserad på Rune Mobergs populära radioserie om toffelhjälten Fridolf Olsson och hans huskors Selma.

Serien

Serieversionen skapades 1956 för tidningen Bildjournalen med Moberg som författare och Torsten Bjarre som tecknare. Året efter blev "Lilla Fridolf" även en av biserierna i tidningen 91:an, men då 91:an-redaktionen tyckte att Bjarres version av Fridolf inte var tillräckligt lik skådespelaren Douglas Håge (som gestaltat Fridolf i radio och på film) ersattes Bjarre av Gösta Gummesson som stod för en mer porträttlik insats. Fram till 1960 fanns det därför två helt olika versioner av serien, men båda skrevs dock av Rune Moberg. 1960 fick "Lilla Fridolf" en egen serietidning och då var det Bjarres version som gällde och Gummessons version upphörde i 91:an.

Tillsammans med hjälptecknare som Lasse Molén, Bo Majgren, Özcan Eralp, Tibor Belay, Börje Nilsson och Jan Gissberg försåg Bjarre både Bildjournalen och Lilla Fridolf med material fram till mitten av 1970-talet. Då lämnade han över serietidningsversionen till Elmar Blomberg, men fortsatte att teckna för Bildjournalen och julalbum under ytterligare några år.

Blomberg tecknade därefter serien fram till 1990-talet, då Hans Lindahl tog över serien och tecknade den i en radikalt annorlunda stil 1990-94. Moberg drog sig tillbaka från manusförfattandet och lämnade under 1980- och 90-talet över till bl.a. Thomas Andersson, Johnny Lundgren, Staffan Blomberg och Claes Reimerthi.

Nyproduktion av serien görs numera endast för de årliga julalbumen samt en handfull avsnitt för tidningen 91:an. Dessa produceras av Leif Bergendorff och Anders Persson.

Serietidningen

Lilla Fridolf fick en egen serietidning 1960. Den lever kvar än idag, men nu med enbart reprismaterial.

Bland övriga serier som publicerats i tidningen finns "Stålmormor", "Blondie", "Knasen", "Fähunden", "Vattenhålet" och "Hagbard Handfaste".

Övrig utgivning

"Klassiska relationer: nya sidor av Lilla Fridolf och Selma".

Serien har också publicerats i tidningen 91:an i olika omgångar, samt i årliga julalbum sedan 1958 till dags dato. Den har även publicerats i Serie-Pocket.

En faksimilutgåva av det första numret medföljde tidningen Knasen nr 6/2004.

2005 utgavs albumet "Klassiska relationer: nya sidor av Lilla Fridolf och Selma". Detta är en bok där Lilla Fridolf och Selma får gestalta diverse kända par genom tiderna (Adam & Eva m.fl.). Boken är skriven av Peter Mansson och illustrerad av Anders Persson, samt kompletteras med några klassiska serieavsnitt av Rune Moberg och Torsten Bjarre.

Externa länkar