Hans Lindahl

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
SERIESKAPARE
Hans Lindahl
Född:∗ 1954-10-15 (69 år)

Land:Fil:LANDET/SPRÅKET HITTADES INTE. Sverige
Språk:Mini sverige.gif Svenska

Grupp(er):Team Fantomen
Serier i urval
"Fantomen"
"Lilla Fridolf"
"Chuck Riley"
"Axel B. Storm"
Fantomen och Jacob Grimm av Hans Lindahl. © KFS/Bulls

Hans "Hasse" Lindahl, svensk serieskapare, född 15 oktober 1954.

Bakgrund

Lindahl debuterade i Svenska Serier med serien "Axel B. Storm" som han både skrev och tecknade. Han tecknade sedan ett av de vinnande bidragen i Svenska Seriers manustävling; "Tänkaren" skriven av Peter Lundberg och Mikael Poromaa. Tidningen hann dock läggas ner så denna serie publicerades i Fantomen nr 12/1982.

Därefter har Lindahl mest gjort sig känd som "Fantomen"-tecknare. Hans första "Fantomen"-äventyr, "Zombieligan", med manus av Donne Avenell, publicerades i nr 4/1983. Han lämnade serien för att istället fokusera på att teckna humorserien "Lilla Fridolf" 1990–1994.

1994 återvände han till Fantomen som huvudsyssla. Sedan 1998 skrev han även manus till flera äventyr, tecknade av honom själv eller andra tecknare. Totalt har han varit medskapare till över 90 Fantomenäventyr. Lindahls sista Fantomenäventyr och -omslag publicerades 2015.

Hans Lindahl har även tecknat fler serier i äventyrsgenren: ett avsnitt av "Kerry Drake" för Seriemagasinet, polisserien "Murphys Lag" i Agent X9 i början av 1990-talet (tillsammans med Claes Reimerthi), samt "Chuck Riley" för samma tidning. Han var även färgläggare av det första albumet i serien om Gustaf Vasa.

Lindahl var tillsammans med Claes Reimerthi redaktör för Team Fantomens nyproduktion av "Fantomen"-äventyr 2012–15.

Utmärkelser

Mer om Hans Lindahl

  • Olof Siverbo: Laget bakom Murphy (B&B 2/1991)
  • Hans Lindahl (notis i B&B 3/2000)

Recensioner