Skillnad mellan versioner av "Raoul Cauvin"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
(→‎Biografi: Enklare språk)
(bild + korr)
Rad 1: Rad 1:
[[Kategori:Serieskapare|Cauvin, Raoul]]
[[Kategori:Serieskapare|Cauvin, Raoul]]
[[Kategori:Belgiska serieskapare|Cauvin, Raoul]]
[[Kategori:Belgiska serieskapare|Cauvin, Raoul]]
[[Bild:Rockarna.jpg|frame|right|"[[Blårockarna]]", författad av [[Raoul Cauvin|Cauvin]] och tecknad av [[Lambil]]. © [[Dupuis]].]]
'''Raoul Cauvin''', född 1938. Belgisk seriemanusförfattare som bl.a. skrivit manus till "[[Spirou]]" och sina egna skapelser "[[Blårockarna]]" och "[[Sammy]]".
'''Raoul Cauvin''', född 1938. Belgisk seriemanusförfattare som bl.a. skrivit manus till "[[Spirou]]" och sina egna skapelser "[[Blårockarna]]" och "[[Sammy]]".


==Biografi==
==Biografi==
Raoul Cauvin föddes i Antoing, i Belgien, den 26 september 1938. Han utbildad sig till litograf för att upptäcka att litografer inte var efterfrågade på arbetsmarknaden. Han bytte bana och efter diverse jobb började han 1960 på [[Dupuis]] som kamerman till den lilla animationsstudio som förlaget hade startat. Han arbetade med "[[Smurferna]]" och andra filmer som skapades för teve. Efter ett par år började han att texta och sedan skriva manus till andra serieskapare för  ''[[Le Journal de Spirou]]'', och det var inom det sistnämnda yrket som han skulle bygga sig en karriär - i dag är Raoul Cauvin en av de mest betydelsefulla manusförfattarna inom humoristiska manistream-serier på den fransk-belgiska marknaden. Han har arbetat med ett stort antal serieskapare. Bland de tidigaste finns namn som [[Claire Bretécher]], [[Eddy Ryssack]], [[Carlos Roque]] och [[Serge Gennaux]].
Raoul Cauvin föddes i Antoing, i Belgien, den 26 september 1938. Han utbildade sig till litograf för att upptäcka att litografer inte var efterfrågade på arbetsmarknaden. Han bytte bana och efter diverse jobb började han 1960 på [[Dupuis]] som kamerman till den lilla animationsstudio som förlaget hade startat. Han arbetade med den animerade versionen av "[[Smurferna]]" och andra filmer som skapades för teve. Efter ett par år började han att texta och sedan skriva manus till andra serieskapare för  ''[[Le Journal de Spirou]]'', och det var inom det sistnämnda yrket som han skulle bygga sig en karriär - i dag är Raoul Cauvin en av de mest betydelsefulla manusförfattarna inom humoristiska manistream-serier på den fransk-belgiska marknaden. Han har arbetat med ett stort antal serieskapare. Bland de tidigaste finns namn som [[Claire Bretécher]], [[Eddy Ryssack]], [[Carlos Roque]] och [[Serge Gennaux]].
 
1968 började Cauvin med en ny serie som skulle ersätta [[Lucky Luke]] i ''Le Journal de Spirou'', "Les Tuniques Bleues" – "[[Blårockarna]]", tillsammans med tecknaren [[Louis Salvérius]]. Serien var ingen omedelbar succé, det var svårt att ersätta den etablerade Lucky Luke, men långsamt och säkert byggdes en trogen lässkara upp.  


1968 började Cauvin med en ny serie som skulle ersätta "[[Lucky Luke]]" i ''Le Journal de Spirou'', "Les Tuniques Bleues" – "[[Blårockarna]]", tillsammans med tecknaren [[Louis Salvérius]]. Serien var ingen omedelbar succé, det var svårt att ersätta den etablerade "Lucky Luke", men långsamt och säkert byggdes en trogen lässkara upp.


Louis Salvérus dog efter bara några års samarbete, och tecknandet togs över av [[Willy Lambil]]. Cauvin och Lambil är fortfarande teamet bakom serien.
Louis Salvérus dog efter bara några års samarbete, och tecknandet togs över av [[Willy Lambil]]. Cauvin och Lambil är fortfarande teamet bakom serien.

Versionen från 17 mars 2007 kl. 11.40

"Blårockarna", författad av Cauvin och tecknad av Lambil. © Dupuis.

Raoul Cauvin, född 1938. Belgisk seriemanusförfattare som bl.a. skrivit manus till "Spirou" och sina egna skapelser "Blårockarna" och "Sammy".


Biografi

Raoul Cauvin föddes i Antoing, i Belgien, den 26 september 1938. Han utbildade sig till litograf för att upptäcka att litografer inte var efterfrågade på arbetsmarknaden. Han bytte bana och efter diverse jobb började han 1960 på Dupuis som kamerman till den lilla animationsstudio som förlaget hade startat. Han arbetade med den animerade versionen av "Smurferna" och andra filmer som skapades för teve. Efter ett par år började han att texta och sedan skriva manus till andra serieskapare för Le Journal de Spirou, och det var inom det sistnämnda yrket som han skulle bygga sig en karriär - i dag är Raoul Cauvin en av de mest betydelsefulla manusförfattarna inom humoristiska manistream-serier på den fransk-belgiska marknaden. Han har arbetat med ett stort antal serieskapare. Bland de tidigaste finns namn som Claire Bretécher, Eddy Ryssack, Carlos Roque och Serge Gennaux.

1968 började Cauvin med en ny serie som skulle ersätta "Lucky Luke" i Le Journal de Spirou, "Les Tuniques Bleues" – "Blårockarna", tillsammans med tecknaren Louis Salvérius. Serien var ingen omedelbar succé, det var svårt att ersätta den etablerade "Lucky Luke", men långsamt och säkert byggdes en trogen lässkara upp.

Louis Salvérus dog efter bara några års samarbete, och tecknandet togs över av Willy Lambil. Cauvin och Lambil är fortfarande teamet bakom serien.

Med Lambil skapade Cauvin även serien "Pauvre Lampil", som handlar om det dåliga förhållandet mellan en tecknare och en manusförfattare.

1969 kom serien "Caline et Calebasse", som Luc Mazel tecknade efter Raoul Cauvins manus.

1972 skapade han med tecknaren Berck gangsterserien "Sammy", som blev en så pass stor framgång att den produceras än i dag. Samma år kom serien "Boulouloum et Guiliguili", återigen med tecknaren Mazel.

1999 hade Cauvin sammanlagt skrivt manus till 237 album.

Artiklar i Bild & Bubbla

  • Gert Lozell: Spirou – sextio år i röd uniform (B&B 1/1999)
  • XX: Spirou-index (B&B 1/1999)

Recensioner i Bild & Bubbla

  • Göran Ribe: "Sammy nr 3: Gorillaen med de 8 ben" (B&B 2/1978) [dansk utgåva]
  • Göran Ribe: "Djungel-Kid och Giligili nr 2: Vulkanens hemlighet" (B&B 5/1981)
  • Staffar Moberg: "Manfred nr 1: En riktig jamare" (B&B 3/1983)
  • Daniel Atterbom: "Blårockarna nr 9: Värvningen" (B&B 2/1985)
  • Daniel Atterbom: "Blårockarna nr 9: Värvningen" (B&B 2/1985)
  • Peter Nilsson: "Blårockarna nr 16: Loppor, guld och galenpannor" (B&B 3/1992)
  • Anders Nordström: "Blårockarna nr 18: Amatörernas afton" (B&B 2/1994)

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!