Steampunk (genre)

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
För serien av Chris Bachalo och Joe Kelly, se "Steampunk".

Sebastian O nr 1 (1993). Omslag av Steve Yeowell. © Yeowell, Grant Morrison och DC Comics.

Bilden är hämtad med tillstånd från The Grand Comic Book Database.

Steampunk kallas en undergenre till science fiction där science fiction-elementen placerats i en alternativ dåtid. Historien utspelar sig vanligtvis i en tid då ångkraften är prominent (härav namnet), såsom viktorianska England eller Vilda Västern, men de teknologiska framstegen i denna värld har varit större än i verkligheten, vilket gör att t.ex. datorer, robotar, futuristiska fordon eller rymdfärder är en del av vardagen. Samtidigt är även kläder och byggnader normalt skapade med utgångspunkt från 1800-talets stilideal. Ofta, men inte alltid, ingår även vissa fantasyelement i steampunk-genren, som också är ett exempel på alternativhistoria.

Steampunken började dyka upp inom den litterära science fiction under 1980- och 90-talen (parallellt med cyberpunken), men har även spritt sig till seriernas värld.

En variant på genren är "dieselpunk", som mer utgår från det tidiga 1900-talets teknik snarare än 1800-talets.

Steampunk-serier

Liknande serier

  • Jacques Tardis science fiction-verk, såsom "Adèles extraordinära äventyr" och "Ishavets demon" utspelar sig förvisso strax före, under och efter första världskriget. Dock är dessa mer Jules Verne-inspirerade än "äkta" steampunk, d.v.s. science fiction-elementen liknar de element som fanns i sf-litteraturen under 1800-talet och de teknologiska framstegen har inte påverkat hela samhället i berättelserna.
    Även den Tardi-ledda animationen "Avril et le monde truqué" innehåller starka steampunk-inslag.
  • Något av en "inverterad" steampunkserie är "Baker Street" av Guy Davis i vilken den viktorianska eran har levt kvar ända in i våra dagar och där viktorianer och punkare lever sida vid sida.
Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!