The Adventures of Ichabod and Mr Toad

Från Seriewikin
Version från den 14 maj 2020 kl. 16.05 av Keffy (diskussion | bidrag)
(skillnad) ←Tidigare ändring | visa nuvarande version (skillnad) | Nyare ändring→ (skillnad)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"The Adventures of Ichabod and Mr Toad" är en tecknad långfilm producerad av Walt Disney och släppt 1949. Filmen består av två segment, presenterade som två av den engelskspråkiga världens främsta berättelser: "Det susar i säven" av britten Kenneth Grahame och "Legenden om Sömniga Dalen" av amerikanen Washington Irving.

Herr Paddas äventyr

Filmen bygger på en av många berättelser ut barnboken "Det susar i säven". Den livsglade herr Padda älskar äventyr och snabba bilar, men blir oskyldigt anklagad för stöld och kastad i Towerns fängelsehålor i London. På julafton fritas han av sina vänner Grävling, Mullvad, Råtta, och hästen Cyril, med vars hjälp han lyckas bevisa att han blivit utsatt för en komplott av de illasinnade vesslorna, och frias från alla brottsmisstankar.

Filmen om herr Padda har överförts till seriemediet flera gånger:

1959 publicerades dessutom den amerikanska serien "Out to Launch" av Carl Fallberg och Al Hubbard, i vilken Benjamin Syrsa besöker herr Padda, och 1984 års upplaga av "Walt Disney's Christmas Specials" handlar om herr Paddas julfirande. Härutöver skymtar såväl Padda som Mullvad och Råtta förbi i både novellfilmen "Musse Piggs julsaga" och dess serieadaption.

Ichabod Crane

Filmen är en filmatisering av novellen "Legenden om Sömniga Dalen". Skolläraren Ichabod Crane anländer till Sömniga Dalen och blir snabbt föremål för de lokala kvinnornas kärlek. Han förälskar sig i den vackra arvtagerskan Katrina van Tassel, och väcker därmed byns charmör Brom Bones' svartsjuka. Under en middag förstår Brom att Ichabod är både skrockfull och rädd för det övernaturliga, och berättar en historia om den huvudlöse ryttaren, som lär hemsöka trakten. På väg hem från middagen stöter Ichabod på den fasansfulle ryttaren, och dagen efter är han försvunnen från byn. Brom och Katrina gifter sig, samtidigt som det börjar florera rykten om att Ichabod har gift sig med en rik änka i en avlägsen trakt. Men innevånarna i Sömniga Dalen vidhåller att han fallit offer för den huvudlöse ryttaren.

Ichabod Crane-berättelsen har aldrig överförts till seriemediet.