Skillnad mellan versioner av "The League of Extraordinary Gentlemen"

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 44: Rad 44:


==Filmversionen==
==Filmversionen==
2003 kom en film baserad på serien, regisserad av Stephen Norrington och med Sean Connery som Quatermain. Filmen, med nytt originalmanus av serieförfattaren [[James Robinson]], hade i stort sett bara namnet och huvudfigurerna gemensamt med serien, och Alan Moore sägs över huvud taget inte vilja förknippas med den.{{källa_behövs}}
2003 kom en film baserad på serien, regisserad av Stephen Norrington och med Sean Connery som Quatermain. Filmen, med nytt originalmanus av serieförfattaren [[James Robinson]], hade i stort sett bara namnet och huvudfigurerna gemensamt med serien, och Alan Moore sägs över huvud taget inte vilja förknippas med den.{{källa behövs}}


==Referenser==
==Referenser==

Versionen från 31 januari 2008 kl. 15.15

"League of Extraordinary Gentlemen" är en serie och serietidning skapad av britterna Alan Moore och Kevin O'Neill för den amerikanska marknaden. Grundtanken för serien är att den utspelas i en värld där alla tänkbara fiktiva berättelser (i första hand från det viktorianska England) är verklighet (i en eller annan form).


Handling och figurer

De första två sviterna av serien utspelar sig i det viktorianska England, där allvarliga hot mot rikets säkerhet får regeringen att samla ihop en hjältemodig grupp extraordinära individer:

  • Mina Murray (f.d. Harker) från Bram Stokers "Dracula"
  • Allan Quatermain från H. Rider Haggards äventyrsböcker
  • Mister Hyde från Robert Louis Stevensons "Doktor Jekyll och Mister Hyde"
  • Kapten Nemo från Jules Vernes "En världsomsegling under Havet"
  • Osynlige Mannen från H.G. Wells "Den osynlige mannen"

I den första miniserien är hotet några av de värsta skurkarna från den viktorianska litteraturen. I den andra är fienden marsianerna från H.G. Wells' "Världarnas krig".

Under seriens gång får läsaren veta att det här inte är första gången ett "League of Extraordinary Gentlemen" sammankallas för att lösa omöjliga uppdrag. Tidigare sammanslutningar har inkluderat litterära berömdheter som Prospero, Orlando, Gulliver, Dr. Syn, Röda Nejlikan, Fanny Hill m.fl.

Tredje delen "Black Dossiers" ramhandling utspelar sig 1958 och i huvudrollen ser vi Mina och Allan sökandes efter en dokumentmapp där the Leagues alla hemligheter finns nedtecknade. Olika kapitel i boken går in mer djupgående i gruppens månghundraåriga historia.

Referenser till andra verk

Serien är i första hand en äventyrsserie (med satiriska och humoristiska inslag), men kan också konsumeras som en orgie i kalenderbiteri. På varje sida kan man hitta figurer från och referenser till all slags fiktion – från "Sherlock Holmes" till Kafka, från Beatles-filmen "Yellow Submarine" till TV-serien "Twin Peaks", från S. Clay Wilson till "Nalle Puh".

"When [LoEG] started, it was purely a 'Justice League of Victorian England.' Within an issue or two, we realized that this was actually a fantastic opportunity to map the entire world of fiction.

Alan Moore i intervju på Comic Book Resources (not 1)

Pratbubblekrok.gif

Victoriana-experten och bibliotekarien Jess Nevins har kommit ut med två böcker (en tredje är på väg), vars enda uppgift är att reda ut alla referenser som förekommer i serien.

Utgivning

Två miniserier har hittills kommit ut (1999 och 2002) från DC Comics underetikett Wildstorm. Båda miniserierna har samlats i album.

2007 kom en tredje del ut i bokform, kallad "The League of Extraordinary Gentlemen: Black Dossier" även denna från Wildstorm.

Fler delar är aviserade, men dessa kommer troligen att ges ut på Top Shelf. Uppföljarna kommer att utspelas i andra tidsperioder och röra sig kring andra figurgallerier.

Filmversionen

2003 kom en film baserad på serien, regisserad av Stephen Norrington och med Sean Connery som Quatermain. Filmen, med nytt originalmanus av serieförfattaren James Robinson, hade i stort sett bara namnet och huvudfigurerna gemensamt med serien, och Alan Moore sägs över huvud taget inte vilja förknippas med den.[källa behövs]

Referenser

Externa länkar