Spökryttaren (Scarecrow)

Från Seriewikin
(Omdirigerad från Dr. Syn)
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Ej att förväxla med någon annan seriefigur kallad Scarecrow eller Spökryttaren.


"Spökryttaren" (orig. "The Scarecrow of Romney Marsh") är det svenska namnet på disneyserien baserad på Russell Thorndikes romansvit om kyrkoherden Doktor Syn, alias piraten Kapten Clegg, alias smugglaren och frihetskämpen The Scarecrow.

Romanerna

Doktor Syn är en lärd man och kyrkoherde som lever ett fromt liv på landsbygden på 1700-talet, ända tills hans fru blir kidnappad av pirater. Syn, som alltid varit en skicklig fäktare och slagskämpe, antar då en nya identitet som piraten Clegg för att återerövra henne. När han gjort det återvänder han till sitt liv som präst. En tid senare antar han en ny identitet, den maskerade "Scarecrow", och hjälper sina församlingsbor att smuggla varor till Frankrike för att komma undan de orimligt höga tullavgifterna. Då lagens långa arm griper in kämpar Scarecrow mot dem och räddar byborna undan laga straff. Denna smugglarkarriär fortsätter han med under flera år.

Disneyversionen

Som seriefigur har doktor Syn framförallt förekommit som disneyfigur.

Disneytolkningen debuterade, spelad av Patrick McGoohan, i spelsfilmsfilmatiseringen "The Scarecrow of Romney Marsh", vilken sändes som en tredelad miniserie i amerikansk tv i februari 1964. Då hade den dock redan visats, i en nedklippt version, på brittiska biografer med titeln "Dr. Syn, Alias the Scarecrow" .

1964 utkom serietidningen "The Scarecrow of Romney Marsh" med totalt tre nummer, tecknade av Dan Spiegle. Samtliga dessa serier publicerades i svensk översättning som "Spökryttaren" i Walt Disney's Serier 1967-1968.

På 1990-talet hade Disney Comics planer på att återlansera serien, men dessa hann inte realiseras innan förlaget lade ned. 2006-2007 skapade dock Michael Stewart och Bret Blevins nya avsnitt av serien för Disney Adventures.

Andra versioner

Dr. Syn har även dykt upp i Alan Moores serie "The League of Extraordinary Gentlemen" och är en av grundarna till en tidigare version av The League.