Abnegazar, Rath & Ghast

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

Abnegazar, Rath och Ghast, även kända som "The Demons Three", är tre onda demoner i DC:s universum. De tre seriefigurerna skapades av Gardner Fox och Mike Sekowsky och framträdde för första gången i tidningen Justice League of America nr 10 (mars 1962).

Handling

De tre demonbröderna dyker först upp i modern tid då de åkallas av den onde trollkarlen Felix Faust. Här sägs det att de tre härskat på Jorden för en miljard år sedan innan de blev fördrivna av magiker kallade "The Timeless Ones" (enligt vissa källor Lords of Order). Endast tre ting kan fängsla dem, och även återkalla dem från deras förvisning: tre uråldriga artefakter kallade "the Green Bell of Uthool", "the Silver Wheel of Nyorlath" och "the Red Jar of Calythos". Felix Faust använder dessa föremål för att åkalla demonerna och befaller dem att kämpa mot hjältarna i Justice League of America. Dock begår han ett misstag och släpper istället lös demonerna nästan tvåtusen år in i framtiden, något som medför att Justice League måste resa i tiden för att besegra dem, vilket de slutligen gör. De tre demonerna återvänder flera gånger under årens lopp, åkallade av Felix Faust och andra, men besegras varje gång av Justice League.

Strax efter Crisis on Infinite Earths dyker de tre demonbröderna upp i ett äventyr i Alan Moores Swamp Thing nr 49–50 (1986). Här avslöjas det att de är "smådjävlar" från Helvetet och att de leder en helvetisk revolution för att följa en varelse kallad "The Ultimate Darkness". De tre och miljontals andra demoner möter flera av DC:s magiska hjältar i strid, och Abnegazar dödas av Doctor Fate.

Rath och Ghast återvänder kortvarigt i tidningen The Spectre nr 7–8 (1987), medan Ghast besegras av Praxis i Justice League Quarterly nr 11–15 (1993–94). I JLA nr 6–7 (1997) assisterar Rath och Ghast stordjävulen Neron i en kamp mot Justice League. Här visas det att Abnegazar håller på att återfödas till livet av sina bröder. I Day of Vengeance: Infinite Crisis Special nr 1 (2006) är Abnegazar tillbaka och de tre demonerna har lierat sig med superskurkarna i The Society på vars uppdrag de kidnappar superhjältinnan Nightshade.

Alternativa versioner

Demonerna förekommer även i Batmantidningen The Batman Strikes!, en serietidning baserad på den animerade TV-serien "The Batman" och som utspelar sig utanför DC:s ordinarie kontinuitet. Här kontrolleras de tre av demonen Etrigan och superskurken Riddler.

I andra medier

De tre dyker upp i en episod av den animerade TV-serien "Justice League Unlimited".