Akira

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök

"Akira" ("アキラ"), japansk science fictionserie av Katsuhiro Otomo.

Handling

Berättelsen utspelar sig i Neo-Tokyo år 2019, efter Tredje Världskriget. I denna metropol som byggts ur den post-apokalyptiska förödelsen lever tonårskillarna Kaneda, en temperamentsfull bråkstake som är ledare för ett motorcykelgäng, och hans barndomsvän Tetsuo, en instabil ung man med massivt mindervärdeskomplex som efter en olycka börjar känna av att han har vissa övernaturliga krafter. Detta uppmärksammas av vissa regeringsorgan som oroligt börjar intressera sig för Tetsuo, då han uppfattas som ett hot eftersom hans krafter påminner om den legendariske Akira, vars krafter sägs ha utlöst Tredje Världskriget.

Publicering

Japan Japan

Serien publicerades ursprungligen som följetong i Young Magazine mellan 1982–1990. Samlades sedan i 6 samlingsvolymer i storformat av Kodansha.

Usa USA

"Akira" gavs först ut på engelska av Marvel Comics (via underetiketten Epic Comics) i serietidningsformat mellan 1988-1995 i totalt 38 nummer. Serietidningsversionen hade spegelvända teckningar (läses från vänster till höger) och var i färg; en av de första serierna som färglades digitalt.

Dark Horse Comics gav ut serien på nytt i 6 samlingsvolymer mellan 2000-2002. Denna version hade ny översättning och publicerades i svartvitt med enstaka färgsidor i början av varje volym likt det japanska originalet, men behöll det spegelvända läsformatet. Denna version gavs ut på nytt med små revideringar av Kodansha USA mellan 2009-2011.

I samband med seriens 35-årsjubileum gavs en samlingsbox ut med alla 6 volymer med hård pärm och i originalutförande 2017. Detta var första gången serien gavs ut på engelska i sitt ursprungliga japanska läsformat (från höger till vänster).


Sverige Sverige

"Akira" gick som följetong översatt till svenska i Magnum Comics mellan nr 4-9 1997. Endast en handfull kapitel hann publiceras innan tidningen lades ner samma år, och den svenska översättningen lämnades oavslutad.

I andra medier

Film

Serien adapterades till en animelångfilm 1988, med enorm framgång. Katsuhiro Otomo själv regisserade den, efter ett manus av Izō Hashimoto.[1]. Filmen gjordes innan serien var avslutad, och följer en reviderad handling med ett annat slut.

Spel

Tre videospel baserade på "Akira" har gjorts. Dessa är huvudsakligen baserade på filmen snarare än serien.

  • Akira (1988): Text- och bildbaserat äventyrsspel utvecklat av Taito och släpptes till Famicom exklusivt i Japan. Släpptes i samband med filmen som det även är ett återberättande av.
  • Akira (1994): sidoscrollande actionspel till Amiga och Amiga CD32. Släpptes endast i Europa.
  • Akira Psycho Ball (2002): Digitalt flipperspel med Akira-tema till PlayStation 2. Släpptes i Japan och Europa.

Fotnoter

  1. Filmens sida hos IMDb| Filmtipset