V for Vendetta

Från Seriewikin
Hoppa till navigeringHoppa till sök
"V for Vendetta" av Alan Moore och David Lloyd. V sträcker sig efter sin Guy Fawkes-mask.
© DC Comics.

"V for Vendetta" (i Sverige tidigare även översatt till anglicismen "V för Vendetta"; en mer korrekt svensk översättning vore "V som i Vendetta") är en klassisk brittisk serie av Alan Moore och David Lloyd från 1980-talet. Den handlar om en maskerad hämnare och anarkistisk uppviglare i ett framtida fascistiskt Storbritannien.

Den ideologi som figuren V förespråkar ligger nära Alan Moores egna, anarkistiska åsikter.[1]

Handling

I ett fascistiskt Storbritannien i en nära framtid eller alternativ nutid, är medborgarna styrda av ett intrikat kontroll-, övervaknings- och angiverisystem. Men när en maskerad figur som kallar sig V dyker upp i London är ingenting längre sig likt. Inspirerad av rebellen Guy Fawkes tar han det på sig som sin uppgift att väcka Englands folk ur sin självvalda dvala.

I serien har världen drabbats av ett kärnvapenkrig som har förstört stora delar av världen. Mycket av den förstörelse som har drabbat just Storbritannien är av ett mer indirekt slag, med översvämningar och felslagna skördar. I denna situation har ett fascistiskt parti med namnet Norsefire (ung. "Norrön eld") under ledning av Adam Susan tagit makten och spärrat in sina politiska motståndare i koncentrationsläger. Storbritannien styrs som en polisstat. V, en anarkistisk revolutionär iklädd Guy Fawkes-mask (läs mer om den nedan), påbörjar en genomtänkt, våldsam och medvetet teatralisk verksamhet för att mörda dem som hade satt honom bakom galler, för att störta regimen och för att övertyga folket om att de skall styra sig själva.

Det var Alan Moore som utformade grundberättelsen till serien och skrev manus, men det var tecknaren David Lloyd som kom med idén att V skulle klä ut sig till Guy Fawkes, eftersom det skulle göra honom till en mer bisarr figur och dessutom återupprätta Guy Fawkes (läs mer om honom nedan). Moore gillade idén så fort Lloyd kom med den, och kände att alla bitar i manuset genast föll på plats genom detta grepp.[2]

Originalpublicering

Serien publicerades något kapitel i taget i den engelska serietidningen Warrior från Quality Communications under åren 1982–84. Serien hann dock inte slutföras innan Warrior lades ner.

Efter Alan Moores framgångar på "Swamp Thing", och inte minst "Watchmen", var DC Comics mer än villiga att låta Moore slutföra "V for Vendetta" (dock mot att de fick ta över upphovsrätten). 1988–89 återtryckte DC Comics de gamla och de nya avsnitten i en maxiserie på tio nummer (1988–89). Samlingsvolymen trycktes för första gången 1990 av DC Comics och kommer ständigt i nya upplagor.

Mini sverige.gif Svensk publicering

Serien började publiceras under originalnamnet i SatellitFörlagets antologititel Thriller, något kapitel i taget. Serien hann därmed inte slutföras eftersom tidningen lades ner efter bara några nummer.

Historien tycktes upprepa sig när Atlantic gav ut första halvan av serien i ny översättning i Magnum Special 6/93, vartefter tidningen lades ner. Den här gången slutfördes dock serien i reguljära Magnum Comics nr 5/94.

Under hösten 2005 utkom en ny samlingsvolym från Egmont Kärnan, komplett och inbunden samt nyöversatt av Göran Semb. Den vann en Urhunden för gångna årets bästa översatta seriealbum 2006.

Den sistnämnda versionen publicerades som följetong i Agent X9 under 2014.

"V for Vendetta" i andra medier

Teater

År 2000–01 satte teatergruppen Stockholms Blodbad upp en pjäs baserad på serien, kallad "Landet där man gör som man vill". Det sägs att man gjorde detta med Moores välsignelse.

Film

En långfilm har spelats in, baserad på serien, men Alan Moore vill inte ha med den att göra. David Lloyd är dock mer välvilligt inställd och har även fått hela royaltysumman nu när Moore avstått från den.

För manusbearbetningen står Andy Wachowski och Larry Wachowski, bröderna bakom Matrix-trilogin, och för regi står James McTeigue.

Filmen avsågs få premiär 5 november 2005 för att sammanfalla med datumet för Guy Fawkes attentatsförsök. Premiären blev dock försenad till 2006. Enligt uppgift beror detta på att mer tid krävs för efterbearbetning, och inte farhågor om att höstens terrordåd i London skulle kunna få en negativ effekt på filmens kassaintäkter.

Filmen har tonat ned flera av de mer politiska aspekterna i serien, men anses ändå allmänt vara den mest lyckade av filmatiseringarna av Moores serier.

Varning.pngWikiStub.png Ovanstående stycke eller delar av stycket bör styrkas med angivande av källa.

Se diskussionssidan för mer information.

Bakgrund och vidare påverkan

Guy Fawkes verklighetsbakgrund

Guy Fawkes var en rebell, som i verkligheten planerade att spränga det brittiska Överhuset (House of Lords) i luften i samband med riksmötets öppnande den 5 november 1605. Denna plan har i efterhand kommit att kallas the gunpowder plot ("krutkomplotten")

Vid denna tid, efter reformationen på 1500-talet, var religionen en avgörande faktor i de flesta europeiska länders politik. Kung Henrik VIII hade på 1500-talet omformat kyrkan i England till en protestantisk statskyrka, den anglikanska kyrkan, i stället för att låta den styras av den romersk-katolske påven. Guy Fawkes tillhörde ett parti, som ville störta den protestantiske kung Jakob I och återinföra katolicismen. Deras komplott avslöjades emellertid, och Guy Fawkes dömdes till döden för högförräderi och hängdes 1606.

Den 5 november kom sedan att firas som Gunpowder Treason Day ("krutförräderidagen") i hela England, till minne av det lyckosamma avslöjandet av komplotten innan den hade hunnit sättas i verket. På denna dag, också kallad Guy Fawkes Night, firade man i stora karnevalsliknande folkfester och med fyrverkerier. En central del i firandet var att man skulle straffa en figur utklädd till Guy Fawkes, som då ofta bar en mask som skulle efterlikna hans ansikte. Han bar en smal uppåtkrökt mustasch och ett smalt bockskägg, vilket följde modet i början av 1600-talet. Firandet har fortsatt, om än mindre intensivt, in i våra dagar.[3]

Kulturell påverkan på samtiden

Guy Fawkes-masken är fortfarande en välkänd bild i Storbritannien, även om den före "V för Vendetta" inte var lika känd utanför landets gränser. David Lloyd gjorde masken något mer spjuveraktigt leende än vad den ibland hade varit tidigare, något som sedan också togs upp i filmen. Time Warner äger rätten till den form av masken som användes i filmen och en licensavgift betalats därför till filmbolaget för varje sådan mask som säljs.[4]

Serien och filmatiseringen av densamma torde ha återuppväckt och stärkt den kulturella medvetenheten av Guy Fawkes-masken i Storbritannien och har också spridit medvetandet av något av dess innebörd även till många andra länder.[5]

Under 2000-talet har det blivit vanligt att demonstranter använder masker av samma slag som den V använder i serien och filmen, bland annat av hackargruppen Anonymous,[6] anarkister, ockupationsrörelsen med slagordet "We are the 99%" ("Vi är de 99 %:n", med meningen att världen "egentligen" styrs av endast 1 % av jordens befolkning i form av rika och mäktiga, vilket rörelsen anser är odemokratiskt) och rent allmänt av protesterande medborgare i olika sammanhang.

Hyllningar och parodier

V, eller i alla fall en person med en sådan mask, har gjort ett gästspel i "Arne Anka".[7]

Kuriosa

På Veronica Maggios album "Och vinnaren är..." från 2008 finns en låt med namnet "V för vendetta", men den övriga sångtexten verkar inte anspela på serien.

Källor

Mer om V for Vendetta

  • Häxmästaren från Northampton (B&B 1/1992)
  • Bakom det målade leendet (B&B 6/1993)
  • "En anarkistisk, galen mördare som gillar att klä ut sig, det är V i 'V för vendetta'" (B&B 6/1993)

Recensioner

Externa länkar

Stub.png Den här artikeln är bara påbörjad, en så kallad stubbe. Hjälp Seriewikin växa genom att fylla i mer!